Rekordan broj hodočasnika na misnom slavlju na Sv. Iliji

Written by Teo Bartulovic.

ilija report 00 sKako smo i najavili, u crkvici Sv. Ilije, na istoimenom vrhu, u Parku prirode Biokovo, u subotu, 19. srpnja s početkom u 10:00 služena je 'najnepristupačnija' Sveta misa u Hrvata prigodom svetkovine Sv. Ilije.

Misu je kao i obično predvodio don Dražen Balić pa bih prije svega iskoristio priliku da mu se još jednom zahvalim, kako u ime HPD-a Sv. Jure kao organizatora tako i u ime svih hodočasnika koji su uveličali ovaj događaj, jer bez njega ne samo ova već i mnoge druge mise po Hrvatskim vrhovima ne bi bile moguće.

Uz don Dražena svetu je misu služio i Don Mate Škaričić župnik župe Kraljice Mučenika iz Raduna (Kaštel stari) čime je kako je rekao ispunio želju o pohodu na Sv. Iliju koja se rodila još dok je bio na službi u Brelima ali ju je zbog spleta okolnosti ostvario tek sada kad je otišao na službu u Kaštela.

Planinari su pristizali iz svih smjerova, sa južne strane iz Basta preko Osičina ili Vraca dok je sa sjeverne strane najpopularnija bila varijanta uspona iz Dedića. Naravno ovo važi za one koji su bili na jednodnevnim turama. Oni koji su se pak odlučili na etapni uspon i višednevni boravak na Biokovu su mahom pohrlili autima prema Kaocima i onda nastavili dalje prema Sv. Iliji uz noćenje na Stražbenici, Mišljenu ili Radića stanovima.

Ono što nas kao organizatore posebno veseli je odziv koji je daleko premašio očekivanja pa je peta misa u nizu od obnove tradicije bila daleko najposjećenija. Brojači i statističari se nisu mogli dogovoriti i broj hodočasnika varirao od 104 do 107 al' recimo da nas je bilo stotinjak što znači da je ovo bilo najmasovnije hodočašće od obnove tradicije.

Ja sam se kao i obično uputio dan ranije, ovaj put uz pratnju tri prelijepe planinarke koje su se savršeno u uklopile u jednako lijepe Biokovske krajolike i stvorile mi gomilu problema jer nisam ispušta fotoaparat iz ruku i sa ovog nadasve sadržajnog vikenda sam se vratio s gomilom fotki koje je trebalo prebrat i probrat :)

Stanići - Kaočka glavica - Spilice - Stražbenica - Mišino jezero -
Lipa glavica - Radića kamenica - Sv. Ilija - Vražji klanac - Dobri dol - Dedići
 
Ukupna duljina:

15.1


kilometara

  Atraktivnost: star   star   star   star   star     
Preuzmi GPS trag:
download
Zahtjevnost staze: star   star   star   star   star
Sagoreno ćevapa: burger   burger   burger   burger   burger 
Polazište: Zaseok Stanići (402 m)
Odredište: Zaseok Dedići (350 m)
Ukupni uspon: ˄ 12,3 km / 1729 m
Ukupni spust: ˅ 8,90 km / 1714 m
Minimalna visina: ≈ 350 m
Maksimalna visina: ≈ 1642 m
Markacija staze: 'Off road'
google.maps.MapTypeId.HYBRID 1 1 1 1 1 1 1 #0000FF Distance Elevation Speed Heart Rate Distance: {0} {2} Elevation: {1} Distance: {0} {2} Speed: {1} Distance: {0} {2} Heart Rate: {1}
Penjanje je samo po sebi potencijalno opasna aktivnost i zbog toga uvijek provjerite informacije koje ste dobili iz razno raznih izvora prije nego što se na njih oslonite! Autori se ograđuju od odgovornosti za bilo koje posljedice ili povrede do kojih bi eventualno moglo doći korištenjem informacija preuzetih sa ovih stranica!

Uglavnom, da ne duljim i da vas ne gnjavim suvišnim piskaranjem, dolje je par desetaka fotografija koje su prošle rigoroznu selekciju :D i iskreno se nadam da su dovoljno dobre da vas ponukaju da nam se pridružite slijedeće godine ;)

Hodočašće Sv. Iliji 2014 god.
That's all folks, hope to see you again next year!

ilija 01 s
Nikad brojniji, misa na Sv. Iliji (2014 god)

POVEZNICE

Kalendar aktivnostii

Hodočašće Svetom Juri na Biokovu

Hodočašće Svetom Roku na Biokovu

Hrvatski mitovi i legende: Kako je Ilija postao Sveti Ilija Gromovniku


Autor: Teo Bartulović
Photo: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2014 - All Rights Reserved!