Nestvarna ljepota: Biokovski raj iznad mora oblaka (magle)

Written by Jelena Biloš.

welness 00 s Kako je naš Teo navikao na surovost planine, višednevne ture divljinom i stranputicama sjevernih obronaka Biokove, spavanja pod otvorenim nebom s oskudnim resursima hrane, vode a ponekad i društva, odlučili smo mu okrenuti taj svijet naopačke prošli vikend.

Nekoliko poziva, ideja i ženski šarm okupila je u kratkom roku i suučesnike u zločinu. Protagonista ove radnje smo psihofizički spremili za divljinu, udaljenost od civilizacije i noćenje pod vedrim nebom. Tako je u petak pod punom "ratnom" spremom; šatorom, vrećom za spavanje, podlogom, zalihama vode i vjernim psom napustio dom, krećući u njemu nepoznatom smjeru, da bi došao na Biokovo brojnijem društvu, u opskrbljenu, komfornu i prekrasnu planinsku kućicu na predjelu Lađana smještenu na morsku stranu Biokova, bazu za naredne dane. Šok je pokušavao prikriti mačo stavom i floskulama, koliko je to uspješno bilo nije potrebno navoditi.

Prekrasan zalazak sunca na liticama Sinjala s pogledom na svjetla Makarske te večeri bio je samo uvertira u dobar vikend. U zoru sneni i poljuljani zbog cjelovečernjeg koncerta puhačkog orkestra održavanog paralelno sa sjednicom samostalnih pilara, trčimo dočekati sunce iznad Makarske koja se skrila među niskim oblacima toga jutra.

Kad smo se malo rekuperali krećemo samim grebenom prema Pržinovcu, Štrbini i planinarskom domu Vošac (1422 mnv) gdje nas dočekuje pridruženi dio ekipe koja je tog jutra krenula iz Kotišine. Sa smiješkom na licu laganim korakom isključivo grebenom i konstantnim pogledom na more, gazeći Duvnjake, prolazeći Štropac dolazimo do planinarske kuće Slobodan Ravlić na Lokvi (1467 mnv). Teoretska nastava o hodanju, polemike oko opreme, domova i održavanja su nas pratile cijelim putem po blagom terenu dok smo se vraćali u bazu da bi zaokružili dan dobrom spizom, dobrim vinom i dobrim odmorom.

Nedjelja nas je nešto kasnije ugledala, nezaobilazna kavica i lutanja po visoravni pa od grebena preko vrtača sve do jama. Laganini prema Župi do Jame za Pišćetom i dalje do Čavkine jame koje su nas impresionirale svojim konstrukcijama i nevjerojatnoj činjenici da cijelo jedno brdašce je zapravo svod velike jame. Off road šetnje nam odgovaraju, a domaćini su se stvarno potrudili i dobro prošetali naše gojzerice lutalice, umirili poriv za divljinom i pokazali oku da ljepota Biokova ima više strana i dimenzija.

Sve u svemu nezaboravan vikend, što zbog društva, što zbog doživljaja planine i pogleda jer smo navikli isključivo na sjevernu stranu, što do smještaja u pitoresknoj kućici koju je Teo cijeli vikend nazivao Wellness i Spa centrom zbog ugođaja, mogućnosti i intimnosti koju pruža.Kompletan album je također dostupan i na našoj službenoj Facebook stranici, lajkanje i komentiranje je neograničeno :) pa ukoliko imate komentar ili Vam je neka slika posebno zapela za oko samo navalite i komentirajte album uzduž i porijeko ;)

POVEZNICE

biokovo.eu

Mountain View House Rentals


01 s
Sramežlijivi pokušaja da se dočara širina i ljepota pogleda na prirodni amfiteatar omeđen Kimetom na lijevoj i Vošcem na desnoj strani
(Click to enlarge)

Autor: Jelena Biloš
Photo: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2013 - All Rights Reserved!