Garmin GPSMAP 62s: The best just got better!

Written by Teo Bartulovic.

00 sPredstavljanjem svog prvog navigator iz GPSmap serije ručnih uređaja ponajprije namijenjenih outdoor avanturistima, Garmin je doslovce pomeo konkurenciju, a sam uređaj (GPSmap 60Cs) je defacto postao standard po kojem su se mjerili svi ručni GPS uređaji. Ova serija razvijena je za aktivne korisnike koji traže multifunkcionalne uređaje, otporne na vodu i udarce, koji se mogu koristiti u bilo kojim uvjetima, a usprkos tome što je tržište ugledao davne 2006 godine još uvijek je iznimno popularan i cijenjenje, osobito među planinarima, lovcima te ljubiteljima Geocacha.

Osim među outdoor avanturistima, uređaji iz GPSMAP seriejs su iznimno popularni i među ekstremnim sportašima jer osim što omogućuju da precizno pratite svoj položaj u prostoru, uz dodatak eksternih modula kao što su pulsmetar ili kadence mogu se transformirati u vrhunski sustav za praćenje treninga.

Obzirom da je GPSMAP 62s redizajnirana i unaprijeđena varijanta gore spomenutog uređaja, profinjenijeg izgleda, novih kartografskih mogućnosti te usavršene funkcionalnosti uspjeh je zajamčen, mada moram priznati da sam ostao pomalo razočaran zbog nekih u najmanju ruku čudnih rješenja. Naime očekivanja su bila da će Garmin ponuditi uređaj baziran na Oregon seriji, pri tome prvenstveno mislim na nešto veći ekran više rezolucije upakiran u robusnije kućište sličnom GPSmap seriji  a u principu smo dobili  GPSmap 60CSx  klona koji je uz manje-više isti dizajn zadržao i posve zastarjeli 2.6“ transrflective TFT zaslon sa rezolucijom od mizernih 160x240 piksela.

Naravno, odluka da se koristi ovakav zaslon donosi stanovite prednosti, naime zaslon je jedan od najvećih potrošača energije na svim uređajima a manji displej, niže rezolucije, bez senzora dodira u praksi jamči bitno veću autonomiju baterije. Osim toga, važno je spomenuti da je zaslon čitak čak i pod izravnim sunčevim svjetlom bez potrebe za pozadinskim osvjetljenjem što je itekako bitno za uređaje ovog tipka čija osnovna namjena i jeste da se koriste na otvorenim prostorima.

Kako bilo, mišljena sam da je odluka da se zadrži isti, pet godina stari displej loša i uzrokovana isključivo nedostatkom prave konkurencije te da je to ujedno najbolji pokazatelj koliko je Garmin superioran na ovom području kad si može priuštiti ovakve egzibicije a da pritom ne izgubi tržište. A tržište definitivno neće izgubiti jer ukoliko zanemarimo rezoluciju, uređaj je skoro pa savršen! Objedinjuje sve najnovije i najbolje karakteristike iz Oregon serije sa svim onim osobinama koje su njegovog  prethodnika učinili toliko popularnima a nikad nisu dodane na Oregon seriju niti mogu biti jer je Oregon ipak posve drukčija vrsta uređaja bazirana na touch user interface-u.

Kad već govorimo o interfejsu onda je važno pripomenuti da su po mom osobnom mišljenju uređaji sa klasičnim sučeljem (8 tipki plus četverosmjerna navigacijska tipka u sredini) puno bolji izbor za planinare i ostale rekreativce od uređaja poput Oregon-a, eTrex-a ili Dakote! Glavni razlog zbog kog ne preferiram i ne mogu preporučiti uređaje sa dodirnim zaslon je to što ih je gotovo nemoguće koristiti u zimskim uvjetima, po kiši ili snijegu sa rukavicama na rukama. To naravno nije slučaj sa 62s-om kojeg zahvaljujući robusnoj konstrukciji, vodo nepropusnosti po IEC 529 IPx7 standardu, te izvrsno pozicioniranim fizičkim tipkama ispod zaslona možete koristiti i kada ste doslovce u blatu do grla.

PX7 standard zaštite od vanjskih utjecaja u praksi jamči da uređaj može bez problema izdržati pola sata potopljena u vodi na metar dubine.

Jedina situacija u kojoj će te eventualno požaliti što niste izabrali uređaj iz Oregon ili Dakota serije je ako se nađete u poziciji da morate unijeti veću količinu podataka pri čemu prvenstveno mislim na  markiranje točaka na terenu. Ja sam tome doskočio na način da nazive i opise unosimo u skraćenom obliku i onda ih uredimo preko PC što bih i tako i tako napravio sve da i koristim uređaj sa dodirnim zaslonom.

Osim zaslona, Garmin je zadržao i sučelje temeljeno na filozofiji "jedna tipka,  jedna funkcija" što u praksi znači da je 62s zadržao svih osam tipki i  D-pad sa stare serije 60. Odmah ispod zaslona  su standardne  "in" i "out" tipke  za zumiranje; sa lijeve strane je smještena  "find" tipka za pretragu; "mark"  za dodavanje markacije te "quit", klasična escape tipka koja služi za opoziv odnosno  izlazak iz razno raznih opcija i menija te povratak na prethodni ekran. 

Sa desne strane je pozicionirana "page" tipka koja u kombinaciji sa "quit" tipkom služi za prebacivanje između različitih pogleda na ekranu uređaja; ispod nje se nalazi "menu",  tipka sa dvojakom funkcijom koja služi za pozivanje  glavnog menija ukoliko se pritisne dva puta ili pod menija specifičnih za stranicu na kojoj se trenutno nalazite ako se pritisne samo jednom; naravno tu je i "enter", konfirmacijska tipka za izbor i potvrdu.

Multifunkcijska On/Off tipka se nalazi sa desne strane uređaja a osim sto služi za isključivanje, odnosno uključivane uređaja, kratkim pritiskom se aktivira pod meni koji sadrži podatke o pozadinskom osvjetljenju, te GPS signalu i stanju baterije. Jednom kad je ovaj meni aktivan kratkim pritiskom na istu tipku se može promijeniti jačina ili posve isključiti pozadinsko osvijetljene.

Osim odlično pozicioniranih fizičkih tipki, lakoći uporabe doprinosi i to što je software posve konfigurabilan te dolazi sa već nekoliko predefiniranih profila uz mogućnost kreiranja vlastitih na kojima primjerice možete kombinirati kompas sa mapom, mijenjati sadržaj i položaj podatkovnih polja kao i veličinu brojeva (velika i mala). Glavni izbornik je isto tako prilagodiv te možete izabrati između list pogleda te dvije veličine ikonica, velike kao na Oregonu ili pak male ikonice kao na 60Csx.

Ovo 'spartansko' sučelje, lakoća uporabe te iznimno brz pristup osnovnim funkcijama su jedni  od glavnih razloga zašto je ovaj uređaj popularan među planinarima i jedan je od najčešćih uređaja kojim se mapiraju i trasiraju rute na terenu

Svi drugi aspekti osim zaslona te sučelja su poprilično unaprjeđeni i poboljšani. GPSMAP 62 je opremljen visoko-osjetljivim GPS prijemnikom s HotFix funkcijom koja automatski izračunava i pohranjuje bitne satelitske podatke što omogućuje brže izračunavanje položaja kao i 'quad helix' antenom koja osigurava besprijekoran prijem u svim uvjetima.

Sljedeća novost je 3-osni elektronski kompas koji pokazuje pravi smjer čak i kad uređaj nije u vodoravnom položaju te mogućnost bežičnog povezivanja za razmjenu ruta, tragova, točaka i geocecheva s drugim kompatibilnim Garmin uređajima. Tu je i barometarski visinomjer koji prati promjene tlaka zraka za precizno određivanje nadmorske visine.

Barometarski visinomjer je korisna stvar jer osim što daje puno precizniji i stabilniji elevacijski profil, omogućuje i dodatne funkcije koji modeli bez njega ne posjeduju, pri čemu prvenstveno mislim na iscrtavanje visinskog profila kretanja na samom ekranu uređaja, uz prikaz nekoliko dodatnih parametara kao što su ukupni uspon, brzina uspona a skupa sa senzorom temperature može pomoći i kod predviđanja promjene vremenskih uvjeta.

Od softverskih stvari tu su i brojne dopunske funkcije na koje nas je Garmin već davno navikao, funkcije poput alarma, kalkulatora, kalendara izlaska/zalska sunca i mjeseca, lovno-ribolovni kalendar, izračuna površine, te mjerenje udaljenosti na način da na karti iscrtate točnu trasu kojom planirate ići od jedne do druge točke. Ono što nedostaje u odnosu na prethodnu seriju je mogućnost prikaza temperature koja je na ovom uređaju softverski onemogućena. 

Garmin je softverski onemogućio prikaz temperature no na sreću senzor je tu i temperatura se može provjeriti butanjem uređaja u diagnostic mode.

GPSMAP 62s verzija uređaja nije opremljena kamerom ali preko BaseCamp softvera se mogu dodati geotagirane fotografije a u samom uređaju postoji jednostavna gallery aplikacija preko koje možete pregledati slike koje imate pohranjene bilo na microSD kartici bilo u memoriji uređaja.

Ono što me osobito veseli je dodavanje mogućnosti uporabe takozvanih rasterskih mapa pa tako GPSmap 62s, uostalom kao i svi drugi Garmin ručni GPS uređaji (svi modeli iz serija Oregon, Dakota, Colorado, GPSMAP 62 i 78) podržava učitavanje rasterskih karata i njihovu uporabu u navigaciji. To znači da se u memoriju tih uređaja mogu spremiti datoteke koje sadrže bitmap slike dobivene na primjer skeniranjem starih topografskih karata i podatke za njihovo geokodiranje ili "definiranje u prostoru".

Uređaj se može koristiti u USB-transfer modu no iz osobnog iskustva preporučam da sadržaje poput rasterskih karti, gpx track-ova, waypoint-sa dodajete isključivo putem BaeCamp softvera a ako ste ipak primorani dodati ih ručno preporućam da iste dodate na MicroSd karticu (u \Garmin\GPX\Archive\ mapu) pa ako nešto pođe po zlu možete jednostavno izvaditi karticu i obrisati sadržaje koji stvaraju problem. Ovo govorim zato što uređaj pri butanju učitava sve pohranjene podatke i ukoliko ste dodali nekompatibilan i/ili oštećen fajl uređaj se neće moći upaliti što će te lako riješiti ako ste ga dodali na karticu no ako se ga dodali u memoriju uređaja naći će te se u ozbiljnim problemima.

Ono što razlikuje rasterske od vektorskih  karata je njihovo bogatstvo detalja, a to u nekim slučajevima može biti važnije od njihovih nedostataka a ono što je najbitnije u cijeloj priči da korištenjem rasterskih karata ne gubite sve ono što dobivate sa vektorskim mapama jer svi  Garmin-ovi uređaji mogu simultano koristiti custom rasterske mape sa instaliranim vektorskim kartama poput Adriatopo i Adriaroute.

Osim rasterskih karata, Garmin GPSmap 62s također nudi mogućnost dodavanja BirdsEye™ satelitskih slika terena putem aplikacije koja omogućuje brzi prijenosa snimaka visoke rezolucije. U svakom trenutku možete učitati satelitske snimke željenog područja kako bi ste dobili stvarni prikaz okruženja u kojem se trenutno nalazite ili se planirate nalaziti.

GPSMAP 62 Overview


Mana ove usluge je da ista nije besplatna te da satelitske snimke Hrvatske nisu baš najbolje kvalitete a da stvar bude još gora većina ih nije ni dostupna u visokoj rezoluciji. Satelitske snimke su dostupne samo  ukoliko ostvarite jednogodišnju pretplatu u iznosu od 29.99 $ što je cca 163 kn. Pretplata se odnosi samo za učitavanje snimaka na vaš GPS uređaje, no u koliko snimke želite učitati samo na vaše računalo pomoću Garminvog preglednika BaseCamp™ ta opcija vam je besplatna isto kao i sam preglednik. Količina učitanih snimaka je neograničena, a dimenzije snimaka su proizvoljne.

Po povratku s puta je preporučljivo da se svi podaci dobiveni tijekom puta prebace na PC te ih dodatno obradite, sortirate i spremite kako bi uvijek bile spremne da ih vratite na uređaj ili podijelite sa drugima. U ovu svrhu preporučam korištenje jednog od dva najpopularnijia ‘mapping’ programa, Garmin-ov MapSource ili Des Newman-ov OziExplorer a uz njih svakako skinite i demo verziju TopoFusion-a koja nudi pregršt mogučnosti za obradu i vizualzicaiju trackova kojih skinete sa uređaja.

Ukoliko podatke namjervate dijeliti sa korisnicima nekih drugih aplikacija ili uređaja onda bi svakako trebali skinuti i GarTrax ili GPSBabel, malene, besplatne, ali iznimno korisne i učinkovite knovertere koji vam omogučuju razmjenu podataka između GPS uređaja iz Garmin, Magellan, Lowrance, Brunton i MLR ponude primjerice te popularnijim 'mapping' programima; TopoFusion-om, Garmin-ovim MapSource-om i BaseCamp-om  ili pak Des Newman-ovim OziExplorer-om.

GarTrax

GPSBabel

TopoFusion (Basic)

Garmin's BaseCamp

Des Newman's OziExplorer

O samom uređaju i svim funkcijama bi se dalo još puno toga napisati ali osnovna namjera ove recenzije je bila da se na što jednostavniji i kraći način opiše jedan od ponajboljih uređaja na tržištu bez zamaranja čitatelja s prestručnim terminima i detaljima koji ih ne zanimaju. Naravno, ako sam u nekim dijelovima bio nejasan ili imate bilo kakva dodatna pitanja molim Vas da koristite sustav komentara na dnu članka i pitate sve što Vas zanima a ja ili netko drugi će se potruditi da vam odgovorimo u najkraćem mogućem vremenu.

Ukoliko ste ponosni vlasnik obavezno pogledajte i ove linkove:

Garmin GPSMAP 62/78 TIPS & TRICKS

Free OSM mape za Garmin uređaje

O digitalnim kartama parka prirode Biokovo...

Dodavanje vlastitih te izmjena postojećih POI ikonica na Garmin uređajima


Autor: Teo Bartulovic
Photo: Teo Bartulovic
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2012 - All Rights Reserved!