Preuzimanje i konverzija OSM karta za Garmin uređaje

Written by Teo Bartulovic.

osm 00 OpenStreetMap je projekt koji kreira i pruža slobodne geografske podatke, kao što su karte gradova i naselja svakome tko ih želi. Projekt je nastao iz razloga što većina karata za koje mislite da su slobodne za korištenje, ustvari imaju pravna ili tehnička ograničenja za njihovu uporabu, što sprječava ljude da ih koriste na kreativne, produktivne te neočekivane načine.

Postoji nekoliko načina za dodavanje OSM karata a ja ću ovdje opisati onaj koji koristim i ja osobno a po meni je ujedno i najbolji jer omogućuje download samo onog dijela karata koji vam treba i to u više formata, exe za baseCamp ili img. za direktan upload na uređaj primjerice.

Service za konverziju i preuzimanje je smješten na ovoj adresi i pruža uslugu besplatne konverzije i preuzimanja ODM kartata za Garmin uređaje. Sam proces je iznimno jednostavan i sve što trebate napraviti je izabrati vrstu mape koju trebate (rutabilna, nerutabilna), sa drop-down menija selektirati jedno od predfiniranih područja, Hrvatsku primjerice i kliknut na download. Ja osobno preferiram da ručni izbor područja (Enable manual tile selection:), zumiram mapu i onda kliknem na 'tile' koji trebam ili proširim selekciju držeći tipku Ctrl i klikanjem na ostala područja koja želim uključiti u selekciju. Jednom kad se odabere potrebno je samo kliknuti na link "Download map now!" koji se nalazi pod "Request your map or download it directly:" opcijom.

Ukoliko ste izabrali neko od predefiniranih područja dobiti će te instant link sa linkovima za download u nekoliko različitih formata, desni klik na format koji vam je potreban i to je to. Ukoliko ste pak izabrali 'custom' područje morat će te unijeti svoju e-mail adresu na koju će te dobiti link na stranicu koja sadrži podatke o trenutnom status vašeg zahtjeva a nakon par minuta i obavijest da je konverzija gotova i da karte možete preuzeti sa tog i tog linka u BaseCamp ili img formatu za ručno dodavanje karti koje je opisano dalje u tekstu.

Ručno dodavanje vektorskih karata u 'img' formatu na Garmin uređaje:

Garmin's redesigned GPSMAP 62 series Garmin uređaji dolaze bez karti ili sa preinstaliranom kartom određenog ovisno o modelu i području na kojem se prodaje. Ukoliko želite dodati topografsku ili OSM kartu nekog područja imate više mogućnosti (merđanje karata u jedan fajl preko BaseCamp-a ili GMaptool softvera ili ručni upload img datoteke u memoriju telefona ili SD karticu) od kojih ja preferiram ovu ručnu koju ću opisati ovdje, jer je brža i nema opasnosti da će te greškom obrisati ili prepisati karte koje već imate u uređaju.

Naravno prilikom bilo kakvog ručnog dodavanja datoteka bilo bi bolje da imate back up svih podataka na uređaju da ih možete vratiti ukoliko nešto krene po zlu i budete primorani napraviti ‘MASTER RESET’. Uz to je preporučljivo da sve 'egzibicije' sa ručnim dodavanjem izvodite isključivo na SD kartici koju jednostavno možete izvaditi iz uređaja i tako riješiti bilo kakav problem koji eventualno nastane.

Procedura je u principu jednostavna i sve što trebate napraviti je spojiti uređaj na PC u USB mass storage modu i dodati img datoteku u \garmin\ direktorij na samom uređaju ili u direktoriju \garmin\ na SD kartici. Ukoliko već imate gmapsupp.img u nekom od navedenih direktorija datoteku koju dodajete potrebno je preimenovati u gmapsup2.img or gmapprom.img primjerice.

Noviji Garmin modeli nadograđeni na posljednju verziju softvera uključujući Colorado, Dakota, Oregon, GPSMAP 62/78 te nuvi 1xxx ili viši  podržavaj ‘custom maps names’ što znači da će  uređaj učitati sve img datoteke koje se nalazi u Garmin mapi bez obzira na njihovo ime. Prednost ovoga je što umjesto klasičnih naziva (gmapbmap.img - osnovna karta; (gmapprom.img – primarni set karata; (gmapprom1.img - the sekundarna  karta; gmapoem.img  - the OEM karta koja ako postoji ne može biti uklonjena od strane korisnika) kartama možete dati imena koja je lakše zapamtiti, imena kao što su hrvatska.img, slovenia.img i tako dalje.

Obzirom da uređaji učitavaju sve img fajlove koje nađu u spomenutim direktorijima jedini način da to spriječite i ubrzate bootanje je da izbrišete mape koje ne trebate ili možda još bolje promijenite ekstenziju pa će te zadržati kartu na uređaju ali će te spriječiti da ona bude učitana. Prednost ovog načina je to što recimo i na terenu možete izvući karticu iz uređaja ubaciti ju u smartphone promijeniti ime tako dobiti natrag kartu koja vam treba bez uporabe računala.

Problem jedino može nastati ukoliko imate više različitih OSM karata na SD kartici jer će uređaj bez obzira na samo ime koje ste dali pojedinoj karti u meniju  sve njih prikazivati kao  "OSM Street Map" jer je to ime koje se nalazi u zaglavlju ".img". Samo zaglavlje se može izmjeniti otvaranjme  ".img" u nekom binarnom editoru te izmjena 0x49-0x5C polja i dodjele nekog drugog imena u ASCII formatu s tim što ukoliko ime ima manje znakova razliku mora te popuniti sa razmacima.

Alternativa ovom načinu je grupiranje više karata u img formatu u jedan img fajl, kao i za sve ostalo tako i za ovo postoji više načina, putem BaseCamp-a ili MapSource-a ili pak ručno. Ako ste duže na ovom websiteu onda većznate da ja preferiram ove hackerske ili ti ga ručne načine pa ću tako i tu opisati proces koverzije sa GMaptoolom (Garmin Map Tool), malen ali koristan utility koji čak ne zahtijeva ni instalaciju već ga je dovoljno skinuti i pokrenuti exe datoetku. Da nebi bilo zabune i smrznutih Garmina napravio sam kratki tutorial za sve one koji se prvi put susreću sa ovim softverom:

 1. Preuzmite, instalirajte i pokrenite posljednju dostupnu verziju GMaptool-a;
 2. Kliknite na  "Add Files" pod "Files" menijem te selektirajte karte koje želite dodati. Opcionalno možete kliknuti na "Add Directories" te dodati više datoteka odjednom
 3. Klik na "Join" tab, pa zatim na  "Output File."
 4. Klik  "Maptool Map" da dodate ime, i zatim primjerice kliknite na "Desktop" kao lokaciju mape koju planirate kreirati.
 5. Utipkajte ime seta karata u "Mapset Name" polje.
 6. I na kraju kliknite "Join All" da bi kombinirali sve selektirane mape u jeda fajl.
 7. Završni korak je konektiranje uređaja u USB Mass storage mode te kopiranje img datoteke u 'garmin' folder na Sd kartici.

Napomena: Prije bilo kakve akcije ručnog kopiranja, brisanja ili premještanja mapa, točki ruta, trasa, ili drugih file-ova sa GARMIN-a, OBAVEZNO bi trebali kreirati kopiju kompletnog ([GPSMAP Drive]: ) uređaja, postupak je možda dosadan i dugotrajan ali vrijedi truda!!

Gore smo opisali način grupiranja karata u jednu datoteku za dodavanje na uređaj a obzirom da je moguć i obrnuti proces tj. Razdvajanje karata kako bi site dodali BaseCamp kratko ćemo opisati i taj postupak.

 1. Uz pretpostavku da već imate instaliran BaseCamp koji možete besplatno preuzeti sa Garmin-ovih stranica, osim gore spomenutog GMpatool-a za ovo će te trebati i cGPSmapper.
 2. Prije svega morate kreirati direktorij na PC-u koji će sadržavati mape a koji jednom kad kreirate i instalirate mape ne smijete brisati ni preimenovati, nešto kao C:\Garmin\maps\.
 3. Nakon toga trebate pokrenuti GMpatool te klikom na "Add Files" izabrati datoteku koju želite razdvojiti.
 4. Sljedeći korak je klikanje na "Specification" tab te određivanje puta do direktorija u kojem ste instalirali cGPSmapper.
 5. Sada preskačete Join i ide te ravno na Split tab, izaberite direktorij koji ste napravili u prvom koraku (C:\Garmin\maps\) te obavezno izabrati create files for MapSource te eventualno compile the preview map.
 6. Kada je sve popunjeno kliknite na "Split all" button i provjerite dali je splitanje završilo bez greške sa  "Done!" porukom.
 7. Na kraju je još potrebno instalirati mapu klikanjem na install.bat scripu koja se nalazi u istom direktoriju kao i karta koje ste razdvojili.

osm 01

 

Neki od Musthave alata koje koristim i koji su spomenuti u članku:

GarTrax

GPSBabel

cGPSmapper

TopoFusion (Basic)

Garmin's BaseCamp

Des Newman's OziExplorer

GMaptoolom (Garmin Map Tool)

Ova web stranica i njen sadržaj zaštićen od strane HPD-a Sveti Jure Zagvozd te je zabranjena svaka redistribucija ili reprodukcija bilo kojeg dijela sadržaja u bilo kojoj formi za bilo koju svrhu.
Nije dozvoljena (osim sa izričitom pismenom suglasnošću HPD-a Sv. Jure) bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke distribucije materijala.

Ukoliko primijetite eventualne pogreške i/ili imate sugestije za poboljšanje molimo Vas da nam iste dojavite ispunivši kontakt obrazac kojeg možete pronaći na našim internet stranicama u kontakt sekciji. Unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju. Za bilo kakva dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte!


Autor: Teo Bartulovic
Izvor: wikipedia.org & plsavez.hr
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2012 - All Rights Reserved!