Eko akcija: Čisto sačuvaj čistim! Nečisto počisti!

Written by Teo Bartulovic.

ecology 00 s Uspon prema najvišem vrhu Biokova iz smjera Milića je najfrekventnija staza pod našom jurisdikcijom i jedna od najpopularnijih smjerova uspona na Biokovu uopće i time se iznimno ponosimo, no nažalost ta popularnost nosi sa sobom i neke negativne konotacije.

Usprkos primjetnom povećanju ekološke svijesti posljednjih godina, popularnost ove staze se još uvijek ponajviše očituje u povećanoj količini otpada koji rekreativci, izletnici, lovci i hodočasnici odlažu kako uz samu stazu tako i na popularnim odmorištima i mjestima za noćenje.

U ovome prednjači plato Očesci, iznimno popularna lokacija koju hodočasnici na višednevnim turama koriste kao idealno mjesto za noćenje, dok je među planinarima i zaljubljenicima u prirodu ovo omiljeno mjesto odmora obzirom da se nalazi negdje na pola puta do vrha i posljednja je oaza hladovine prije izlaza na razvalu.

Zbog neodgovornog ponašanja nesavjesnih posjetitelja koji nekontrolirano bacaju smeće u prirodu, Očesci danas izgledaju poput divljeg odlagališta otpada koje u podjednakoj mjeri ugrožava zdravlje posjetitelja i nagrđiva predivnu prirodu i ljepotu samog lokaliteta. 

Kako bi ekološki senzibilirali javnost i sve one koji se koriste ovom stazom, te kako bi našu ljepoticu očuvali kako za nas tako i za pokoljenja koja dolaze organizirali smo akciju čišćenja te postavljanje 'Eco table' koja će nadamo se sugestivno djelovati na posjetitelje te ih nagnati da otpad koji su donijeli i vrate natrag.

U biti u cijeloj ovoj priči mi je nepojmljivo da netko uopće ostavlja otpad za sobom, mislim ako već smogneš snage da izvučeš gore sve te boce i konzerve onda ne vidim razloga zašto ih je toliki problem prazne vratiti natrag? Zar je toliko teško satrati plastičnu bocu, konzervu ili što već ne, ubaciti u vrećicu pa u ruksak?

Anyway, Eco akcije baš i nisu popularne, osobito ne u ove sparne dane kad je zov plaže puno primamljiviji od čišćenja Biokovskih obronaka pa je u akciji sudjelovala iznimno mala, mlada al' vrijedna skupina članova HPD-a Sv. Jure uz dvoje pridruženih gostiju dobrovoljaca.

Na naš uspon smo onako u polusnu krenuli ranom zorom, ponijeli minimum opreme kako bi se u povratku mogli ponijeti što više. Inicijalni plan je bio otići do Očesaka, počistit sve i ekspresno se vratiti natrag prije nego sunce dosegne svoj vrhunac no od tog plana smo morali odustati jer je par članova Ansambla LADO koji su gostovali na 16. kazališnim susretima "Glumci u Zagvozdu" izrazili želju za uspon na Sv. Juru.

Kako su i sami rekli, već desetak godina dolaze u Zagvozd i sa divljenjem promatraju najviši vrh Biokova pa se rodila ideja da umjesto tradicionalnog nedjeljnog raftinga odrade uspon do Sv. Jure, a mi smo se naravno ponudili da im pravimo društvo pri usponu. Do vrha smo stigli za nešto manje od tri sata što je za ekipu koja je plesala i skakutal po pozornici cijelu večer poprilično dobar rezultat. Ladovci su za spust odabrali lakšu opciju odnosno spust biciklima do Makarske pa se na vrhu nismo odveć dugo zadržavali.

Na Očescima su nas dočekali već spomenuti pridruženi članovi Mijo i Jelena koji su si dali truda i krenuli s čišćenjem i prije nego smo došli. Količina otpada nas je dobrano iznenadila i višestruko premašila naša očekivanja jer što smo mi više kupili to je više smeća skrivenog pod debelim slojevima bukova šušnja izviralo uokolo. Na kraju smo skupili dupce punih šest JUMBO vreća, a obzirom da nas je bilo samo pet već smo počeli kovati planove o povratku po ono što ne budemo mogli ponijeti jer je količina smeća premašivala naše mogućnosti.

Na sreću na stazi smo zatekli dvoje izletnika iz Gorice na usponu prema Juri koji su se ponudili da u povratku ponesu jednu od vreća pa ih ovim putem želim još jednom pohvaliti i zahvaliti na pomoći. Toliko za sada od nas, vidimo se sljedeći vikend na Sv. Iliji te na Sv. Juri vikend poslije pa ovim putem još jednom pozivam sve hodočasnike da ustraju u očuvanju čistog okoliša i da se pri usponu kako na Sv. Iliju tako i na Sv. Juru te Sv. Roka sredinom osmog mjeseca vode sloganom ove akcije, 'Čisto sačuvaj čistim. Nečisto očisti!'POVEZNICE

Jake snage Bartulovića raskrčile svoj tradicionalni smjer uspona prema Kaocima

Akcija uređivanja i obnove markacija na najfrekventnijoj stazi prema Sv. Juri

cistoca s
Čisto sačuvaj čistim! Nečisto počisti! (click to enlarge)

Kompletan album je također dostupan na našoj službenoj Facebook stranici, lajkanje i komentiranje je neograničeno :) pa ukoliko imate komentar ili Vam je neka posebno zapela za oko samo navalite i komentirajte album uzduž i porijeko ;)

Ukoliko primijetite eventualne pogreške i/ili imate sugestije za poboljšanje molimo Vas da nam iste dojavite ispunivši kontakt obrazac kojeg možete pronaći na našim internet stranicama u kontakt sekciji. Unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju. Za bilo kakva dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte!


Autor: Teo Bartulović
Photo: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2013 - All Rights Reserved!