Jake snage Bartulovića raskrčile svoj tradicionalni smjer uspona prema Kaocima

Written by Teo Bartulovic.

krcenje 00 Nakon odrađenih akcija na čišćenju službenih i markiranih pravaca uspona prema najvišem vrhu Biokova članovi društva su svoje djelovanje usmjerili prema platou Kaoci a sve u cilju obnove planinarskog doma, poboljšanja pristupa te promociji alternativnih (neslužbenih) pravaca uspona prema ovom lokalitetu.

Kaoci su oduvijek bili jako popularna lokacija ponajviše zbog nekoliko bunara koji su bili jako izdašni vodom i time atraktivni stočarima koji su nekada obitavali na ovim predjelima, a u novije vrijeme popularizaciji ovog dijela Biokova doprinio je i planinarski dom smješten podno Kaočke glaviceSve ovo je rezultiralo iznimno gustom mrežom pastirskih staza i jako velikim brojem smjerova uspona pa se uz onaj službeni iz Brzica do ovog lokaliteta može i iz Stanića preko Žive vode i Jelovca, iz Katušića preko Grabovika i Jabukova poda itd, itd... ..

Uglavnom da ne duljim, od prošlog vikenda kaoci su bogatiji za još jedan uređene smjer uspona i to onaj koji iz Bartulovića ide preko Kupine pa kroz područja gusto načičkano starim pastirskim stajama (Bartulovića, Mušurine, Alegića te Brstilove staje) te na kraju preko Lovačkog komina izbija na sjevernu stanu platoa Kaoci podno Bartulovića stanova smještenih na sjeverozapadnoj strani platoa. 

Jake snage Bartulovića uz dva pridružena člana iz Gaćića su se dali sve od sebe da se staza adekvatno uredi i raskrči. Staza je poprimila jako lijepe obrise i iskusan planinar ne bi trebao imati problema slijediti ju jer je jako intuitivno no svakako treba biti oprezan jer staza nije ni markirana ni ucrtana ni na jednoj od postojećih karti Biokova, bilo da se radi o digitalnim bilo o tiskanim izdanjima. 

Naravno nije se samo krčilo već se poslije posla pristupilo i vatrenom krštenju novog deset litarskog lonca. Kuhari Martin i Ivica su odradili strašno dobar posao i na staji moga dide Pave nas dočekali sa juhom što je hvale vrijedan odmak od klasičnog roštiljanja na ovakvim i sličnim akcijama.  

E sad jesu' juha i lešo bili stvarno tako dobri ili smo mi bili gladni i umorni od cjelodnevnog kresanja ili nam je pak Biokova otvorila apetit ne znam, al' znam da od deset litara nije ostalo ništa :) Kako je sve skupa izgledalo pogledajte u maloj galeriji a više o ovoj stazi pogledajte u našoj GPS sekciji na ovom linku.POVEZNICE

GPX: Stanići - Ržišća - Kaoci - Pisak - Bartulovići

GPX: Bartulovići - Bebek guvno - Pišćet - Živa voda - Stanići

Akcija uređivanja i obnove markacija na najfrekventnijoj stazi prema Sv. Juri

Održan vanredni sastanak izvršnog odbora na temu obnove planinarske kućice Kaoci

krcenje 01
Svaki komentar je suvišan.... (click to enlarge)

Kompletan album je također dostupan na našoj službenoj Facebook stranici, lajkanje i komentiranje je neograničeno :) pa ukoliko imate komentar ili Vam je neka posebno zapela za oko samo navalite i komentirajte album uzduž i porijeko ;)

Ukoliko primijetite eventualne pogreške i/ili imate sugestije za poboljšanje molimo Vas da nam iste dojavite ispunivši kontakt obrazac kojeg možete pronaći na našim internet stranicama u kontakt sekciji. Unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju. Za bilo kakva dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte!


Autor: Teo Bartulović
Photo: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2013 - All Rights Reserved!

dali svoj obol na ovogodišnjim pripremnim akcijama