Dani Planinara Dalmacije - Blaca 2013

Written by Teo Bartulovic.

dpd 00Na poziv prijatelja iz planinarskog društva "Sv. Jure" iz Solina, sudjelovali smo na tradicionalnim Danima planinara Dalmacije koji su ove godine bili organizirani u Solinskom zaleđu, u oazi mira i zelenila na području Blaca, no zbog vremenskih uvjeta koji nam nisu bili skloni ovog vikenda bili smo spriječeni da se odazovemo u većem broju.

Ovu priliku bih prije svega iskoristio da se još jednom zahvalimo našim vrijednim domaćinima koji usprkos nizu otegotnih okolnosti nisu dozvolili da išta pokvari planove te su nas i više nego ugodno iznenadili gostoljubivošću i dali su sve od sebe da se brojni posjetitelji sa područja Dalmacije ali i oni još brojniji iz susjedne Bosne i Hercegovine osjećaju ugodno i dobrodošlo.

Samo okupljanje je počelo već u petka poslijepodne a ovisno o kondiciji i afinitetima sudionika domaćini su ih u subotu jutro poveli na obližnji Kozjački vrh Sveti Jure (676m) dvjema različitim rutama. Sam vrh Sveti Jure je poznat po životopisnim vidicima no zbog loših vremenskih uvjeta smo djelomično ostali uskraćeni za prekrasan pogled na Split, Marjan, Trogir, Kaštela te brojne dalmatinske otoke.

Oni spremniji koji su se odlučili za dužu turu koju je vodio Nikša Knez su između ostalog imali priliku vidjeti i uklesani reljef ilirskog boga Silvana - zaštitnika pašnjaka i šuma, koji se nalazi na požarnom putu iznad 'tupinoloma' tvornice Sv. Juraj, zapadno od Tomića tora, a sjeveroistočno od Kaštel Sućurca.

Ne znam jesmo li nečim uvrijedili Silvana al' sam posve siguran da smo tu izgubili naklonost Bogova jer nas je upravo ovdje kod Silvanovog reljefa uhvatila prva ozbiljnija kišica koja je nastavak rute zbog skliskih Kozjačkih stijena učinila još zahtjevnijom, osobito za goste iz BiH koji su ipak naviknuli na nešto pitomije krajobraze. Povratak u kamp se na kraju toliko usporio da sam počeo sam sebi gaziti na prste pa sam bio primoran da se odvojim od grupe i nastavim ka' vuk samotnjak laganim trkom prema Blacama što se na kraju pokazalo dobrom odlukom jer sam izbjegao jače nevrijeme.

Uzgred rečeno, planina Kozjak se proteže od Kliškog lanca, što Kozjak dijeli od Mosora, i dalje u zapadnom smjeru oko 16 km sve do prijevoja Malačka. Njegova je južna padina vrlo strma i klisurasta u što smo se i sami uvjerili, a sjeverni kameniti obronci postupno prelaze u valovitu visoravan Dalmatinske zagore.

Za povratak u kamp nisu bili potrebni ni vodiči, ni markacije, ni ćulci jer je meštar od kužine napravio tako dobar posa' da se miris toplog graha prosuo cijelom Blacanskom udolinom i samo se je trebalo prepustit i slijedit ga do odredišta. Poslije ručka se na kamp opet sručila kiša i to obilnija od one jutarnje pa su sva sportska natjecanja kao i sve ostale planirane aktivnosti odgođene za nedjelju.

Mene osobno je ovo tmurno vri'me bacilo u potpunu letargiju i potjerala u šator u kojem bih vjerojatno osta' do jutra da me nije prenula strga i žiža nastala oko logorske vatre kojoj nisam moga odoliti a trebalo je i napravit koju fotku, ako ništa drugo onda da se vidi da se nismo posve predali i uzmakli pred kišom.

U večernjim satima su domaćini ugostili predstavnike svih prisutnih društava te održali kraći sastanka na kojemu se ponajviše razgovaralo o tome kako cijeloj manifestaciji treba dati novi ton, podići je na višu razinu a sve u cilju da se poveća odaziv planinarskih društava koji ove godine nažalost nije bio zadovoljavajući.

Također smo se dotaknuli i organizacije tj. domaćinstva sljedećih susreta no razgovori nisu iznjedrili ništa konkretno i na kraju smo ostali samo na Mljetu kao jednoj od mogućih lokacija te načelnoj ponudi PK Split za organizacijom na području Radošića a završnu riječ bi trebala imati županijska organizacija.

Naravno ne mogu a da ne spomene društva iz susjedne Bosne i Hercegovine koja se tradicionalno odazivaju u iznimno velikom broju i koji su nas pozvali da svojim prisustvom uveličavano njihove dane koji bi se trebali održati 24.08 na Vučipolju u organizaciji HPD Pločno Posušje.

Nedjeljno jutro je osvanulo toplo i sunčano i nagovijestilo da bi se aktivnosti mogle konačno početi odvijati prema planiranom rasporedu. A plan je bio da se krene na lagani usponom preko Bobanove grede i vratimo na Svetu misu koja je planirana za 12:30.

Tura je bila relativno lagana, vodiči (Denis Vranješ i Josip Žižić) nadasve susretljivi i informativni pa je sve proteklo u veselom i ugodnom ozračju. Po povratku nas je dočekala poprilična vreva i gužva jer je u međuvremenu pristigao veliki broj rekreativaca i izletnika sa popriličnim brojem djece koja su dodatno podignula i onako veselu atmosferu.

Poslije svete mise manifestacija se nastavila odvijat u poprilično užurbanom i zgusnutom rasporedu kako bi se stiglo napraviti sve ono što se trebalo odvijat dan ranije a nije zbog kiše. Ručak je bio jednako ukusan kao i onaj od jučer s tom razliko šta se kuhar danas odlučio pripremiti i poslužiti gulaš. Nakon kraćeg odmora se odmah krenulo sa sportskim aktivnostima koja su se moral odvijati simultano na nekoliko borilišta i na koja nije potrebno trošiti previše riječi osim spomenuti da su se kao i obično odvijala u nadasve veselom i druželjubivom ozračju a glavna nit vodilja je bila ona poznata krilatica 'važno je sudjelovati'.

No images found.

Najveća gužva je bila na streličarstvu gdje se čak i jedna dama uspjela probiti do finala no nije ipak nije mogla parirati mladićima iz Novog Travnika od kojih je najbolji bio Mario Lukić koji je ujedno odnio i prvu nagradu. Kako bilo najviše interesa su privukle dvije ženske ekipe na povlačenju užeta a iako su se Vitežanke hrabro borile te iscrpile i zadnje atome snage nisu uspjele parirati damama iz PK Split koje su istini za volju bile i odmornije jer su na manifestaciju pristigle zadnji dan i nisu bile iscrpljene dvodnevnim turama po Kozjaku.

Vitežani koji su uz Šibenčane ujedno bili i daleko najbrojnija skupina na susretima nisu imali sreće ni u muškom dijelu natjecanja gdje im je u borbi sa domaćinima pobjeda izmakla za dlaku pa su se morali pomirit sa drugim mjestom dok je ekipa PD Malačka ostala na trećem mjestu no zbog posebne nagrade za trećeplasirane u vidu pune šake bonova za pivo nisu se pretjerano bunili.

Gostima su se na kraju u ime domaćina obratio dopredsjednik Branko Ćurković te Denis Vranješ (also known as Vin Ci) kao pročelnik stanice planinarskih vodiča Split a sam kraj manifestacije su upečatljivom i oku dopadljivom izvedbom obilježili članovi Kulturno umjetničkog društva "Salona" iz Solina.

Manifestacija je službeno završila dodjelom diploma pobjednicima sportskih natjecanja te zahvalnica planinarskim društvima a u sveopćoj gužvi i strci ja sam zaboravio pokupiti onu koja sam trebao dobiti zbog pomoći oko dizajna i izrade amblema manifestacije. Ispričavam se organizatorima, javio sam se kad sam poša i pokupio zahvalnicu za društvo al' zaboravio svoju, tak je to, valjda dođe s godinama :D

Eto toliko od mene za sada, još uvijek sam pun dojmova i sve ovo sam doslovce napisao u jednom dahu pa se unaprijed ispričavam ako sam nekoga ili nešto propustio spomenuti. Kao i obično patim od kroničnog nedostatka slobodnog vremena pa sam osim teksta skratio i fotogaleriju al' nadam se da još uvijek ima dovoljno materijala da vidite kako je sve skupa proteklo i da vam bude ža' šta niste bili tu.

Eh da, last but not the least, posebne zahvale dobrom duhu ove manifestacije, uvijek nasmijanom gospodinu Buci Spajiću, jedinom žitelju a ujedno i neslužbenom načelniku Blaca koji se tijekom vikenda brinuo za dobru atmosferu te ustupio sve svoje resurse uključujući janje i tovara :) Eto Buco, nadam se da će ti neko iz društva prenijet da sam ispunio obećanje te stavio i tebe i tovara online!

Kompletan album je također dostupan i na našoj službenoj Facebook stranici, lajkanje i komentiranje je neograničeno :) pa ukoliko imate komentar ili Vam je neka posebno zapela za oko samo navalite i komentirajte album uzduž i porijeko).

Ukoliko primijetite eventualne pogreške i/ili imate sugestije za poboljšanje molimo Vas da nam iste dojavite ispunivši kontakt obrazac kojeg možete pronaći na našim internet stranicama u kontakt sekciji. Unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju. Za bilo kakva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju!

dpd bottom

Autor: Teo Bartulović
Photo: T. Bartulović
Ilustracije: T. Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2013 - All Rights Reserved!