1000 iznad 1000: Pripremne radnje za sadnju biokovskog krumpira

Written by Teo Bartulovic.

Mali vrtlić na Radića stanovima (cca 1450 m.n.v.) Već smo u nekoliko navrata pisali o projektu '1000 iznad 1000', hvale vrijednoj inicijativi PPB-a koja je u svoj drugoj godini involvira puno vise žitelja da se uključe te aktivno pridonesu ovom projektu. Naravno ni mi u HPD-a Sveti Jure te eko udruzi 'Mucića ledenica' nismo iznimka te smo odlučili da iskoristimo prvi sunčani vikend nakon dukog kišnog razdoblja kako bi konačno napravili nešto konkretno i sa riječi prešli na djela.

Franko Mucić, idejni začetnik i voditelj udruge je inicirao akciju i sakupio šaroliko društvo od petnaestak članova (uglavnom Mucići uz par pridruženih članova iz Bartulovića i Drljića) koja se sa teškim teretom na plećima uputila prema Andrijinoj staji kako bi pripremila teren za sadnju krumpira koje je planirano za početak petog mjeseca jer su klimatološki uvjeti na ovim visinama kudikamo drukčiji od onih koji vladaju u podnožju.

Obzirom da nas se okupio popriličan broj podijelili smo se u tri grupe, pa tako dok su mlađi članovi radili na čišćenju Andrijine staje oni sa zidarskim sklonostima su se angažirali na čemerenju vode na Pišćetu kako bi si osigurali pitku vodu za sljedeće pohode. Treća grupa se pak bacila na čišćenje doca te ograđivanje istog kako bi spriječili ulazak divljih svinja i ostalih beštija koje bi ako zalutaju u dolac uništile sav trud a to nikako ne želimo.

Dok je večina ekipe marljivo radila Švabo se prihvatio kužine i roštilja te pripremio objed. A to je tako dobro odradio da nam nije trebao slat pozivnice jer se miris roštilja doslovce prolio niz Biokovske padine i svi su kao omamljeni bacili alat i uputili se put staje. Nakon objeda i ugodnog druženja dogovorili smo se da posao lagano privedemo kraju te se natrag uputimo novo-prokrčenim putem preko bunara/izletišta Rašac i lokaliteta poznatog pod nazivom 'Lipi podi' put Milića odnosno Mucića.

Franko me također zamolio da se ovim putem još jednom zahvalim, Tomislavu, Frani, Marku i Teu koji su na svojim leđima iznijeli 25kg cementa i pola kubika pijeska, ali i onim starijima koji su nosili alat i spizu te na taj način dali svoj obol na pripremama za sadnju.


Zagvožđani obnavljaju staze, staje, bunare i kamenice, te nastavlaju tradiciju sadnje krumpira u Bijakovi!!

Toliko za sada uz nade i želje da se uskoro vratimo sa fotkama polaganja sjemena, volje i želje nam ne nedostaje a vjerujemo da nas ova produžena zima neće spriječiti i da ćemo nastaviti sa svojim nakanama da vratimo život na biokovske vrtače i obnovimo pastirsko-težačke staje i stanove.

Kompletan album je također dostupan na našoj službenoj Facebook stranici, lajkanje i komentiranje je neograničeno :) pa ukoliko imate komentar ili Vam je neka posebno zapela za oko samo navalite i komentirajte album uzduž i porijeko ;) 

Ukoliko primijetite eventualne pogreške i/ili imate sugestije za poboljšanje molimo Vas da nam iste dojavite ispunivši kontakt obrazac kojeg možete pronaći na našim internet stranicama u kontakt sekciji. Unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju. Za bilo kakva dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte!

kumpiri
Omladinska radna akcija 1000 iznad 1000, vise radna nego omladinska :)


Autor: Teo Bartulović
Photo: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2013 - All Rights Reserved!

dali svoj obol na ovogodišnjim pripremnim akcijama