Poticaj stanovništvu: Akcija 'ZASADIMO 1000 IZNAD 1000'

Written by Teo Bartulovic.

Mali vrtlić na Radića stanovima (cca 1450 m.n.v.) Gledajući iz današnje perspektive, teško je zamisliti da je sve do prije pedesetak godina svaki obradivi škrip na Biokovu imao svog vlasnika, bila je to škrta zemlja, bez vode, smještena na strmim obroncima pa ju je bilo potrebno ograditi visokim i debelim suhozidima kako bi se to malo plodne zemlje sačuvalo da ju ne raznesu vjetar i kiša.

Ove malene i živopisne obradive površine izgrađene vrijednim rukama naših djedova koji su desetljećima trgali kamen iz zagrljaja škrte Biokovske grude s ciljem olakšavanja teških uvjeta življenja i boljeg sutra budućim pokoljenjima danas propadaju pod zubom vremena ali čini se da je konačno zapuhao je vjetar i da se oljoprivreda lagano vraća u dolce i vrtače Parka prirode Biokovo.

Stariji žitelji Zabiokovlja i Podbiokovlja se sjećaju kako su nekoć biokovski doci i vrtače bili puni poljoprivrednih kultura i proizvoda, uglavnom se radilo o krumpiru, raštiki, raži, pšenice, ječma, tikava. Vlasnici su tim proizvodima, osim svojih obitelji, prehranjivali stanovnike na Makarskom primorju i u zaleđu Rivijere opskrbljujući i ugostiteljske objekte.

S ciljem poticanja lokalnog stanovništva na bavljenje tradicionalnom poljoprivredom i povratka na tradicionalnu seljačku proizvodnju Javna ustanova „Park prirode Biokovo“, će po drugi put i ove godine podijeliti vlasnicima biokovskih dolaca koji se nalaze iznad 1000 m nadmorske visine 2000 kg sjemenskog krumpira.

Ovim putem pozivamo sve vlasnike biokovskih dolaca koji su zainteresirani za sadnju ove kulture iznad 1000 m nm da se jave u prostorije tehničke službe Javne ustanove „Park prirode Biokovo“, u srijedu i četvrtak 06. i 07. ožujka 2013. godine, od 08 do 10 sati na adresi Vrgorački put bb. (Prodajni centar Volicija - prizemlje), kako bi preuzeli sjemenski krumpir. Ova mjera jedna je od mjera poticaja i subvencija lokalnom stanovništvu koje su predviđene strateškim dokumentom Javne ustanove - Planom upravljanja.

Na ovaj način dobit će se uvid u stvarno stanje količine proizvedenog krumpira u Parku prirode Biokovo, ali i razvijati brend “biokovskog krumpira”. Ovaj brend želimo poticati kao tradicionalnu poljoprivrednu kulturu koja je stoljećima prisutna na Biokovu - kulturu izuzetne kvalitete proizvedenu na ekološkim osnovama proizvodnje i na najvećoj nadmorskoj visini u Hrvatskoj.

Kultura izuzetne kvalitete proizvedena na ekološkim osnovama proizvodnje i na najvećoj nadmorskoj visini u Hrvatskoj i do sada je bila jako cijenjena a nekada su biokovski doci prehranjivali primorje. Želimo da Biokovo služi stanovništvu i da se promovira njegova ekološka strana - kazao je Nenad Bekavac, ravnatelj Parka prirode.

Naime u sklopu spomenutog projekta o oplemenjivanju bioksovskih dolaca i vrtača, njihovim je zainteresiranim vlasnicima odnosno lokalnim poljoprivrednicima podijeljeno tisuću kilograma sadnog sjemena krumpira kao poticajna mjera predviđena strateškim dokumentom Parka prirode Biokovo. Doznajemo kako je tom akcijom obuhvaćeno više od 40 poljoprivrednika. Svi su s radošću dočekali prvu subvenciju kojom se ujedno potiče i povratak u planinsko-biokovske dolce, vrtače i pastirsko-težačke zaseoke.

Izvadak iz članka "Četiri dana uzduž i poprijeko Biokova"

"Jel' se sjećate onih krumpira koje smo iskopali na 1450 metara s namjerom da ih bacimo u prpu večeras!? Pa namjera je još tu ali u blizini nema nikakve vegetacije i stoga smo morali dobrano potegnuti i spustit se prema Šutama do prve bukovine, sakupiti nešto suhih drva i natrag prema kampu. Breme nije ni nešto pretjerano veliko, ni teško (Slika 47) al' noge su otežale poslije trodnevnog lutanja po Biokovskim bespućima pa je dugotrajan povratak u kamp sve samo ne ugodan.

Nakon muke sa drvima, gradnja ognjišta (Slika 48-1, 48-2) je bilo 'pis of kejk', materijala na pretek, doduše malko teže smo našli ploče za kamin i sve skupa na kraju ne izgleda ni približno onako dobro kao ono ognjište šta san' napravio na Lokvi prije mjesec dana al' poslužit će svrsi. A krumpiri? E to nema opisne ocjene, iskopat ih na 1450 m.n.v. pa onda napraviti kamin, ispeći ih (Slika 49-1, 49-2) i pojest na 1550 m.n.v. je vrhunski gastro doživljaj (Slika 50-1, Slika 50-2) koji zadovoljava apsolutno sva osjetila ;)"

Kompletan putopis sa ove ljetne rute možete pročitati ovdje.

Krumpir iskopan na Radića te ispečen na Josipovića stanovima


Autor: Teo Bartulović
Photo: Teo Bartulović
Source: Biokovo.com
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2012 - All Rights Reserved!