Salewa Micra II – Šator za ljude avanturističkog duha!

Written by Teo Bartulovic.

There is no such thing as bad weather, only inappropriate gear! Prije nego krenem sa samim osvrtom ne mogu a da ne pripomenem da sam Micru II kupio prije nekih dvije, tri godine i da je ovaj šator jedan od glavnih razloga zašto sam posta i osta vjeran ovom brandu i sada preferiram i kupujem opremu ove marke, naravno kada to financije dopuštaju jer se ipak radi o kvalitetnijoj opremi koja spada u viši cjenovni razred.

Šator nije ni idealan ni bezgrešan, kao i sve ostalo ima svoje prednosti i mane a kad već spominjemo mane onda je to prvenstveno njegova težina. Trenutni model Micra II skupa sa šipkama, klinovima te setom za popravke teži gotovo 2,5 kilograma što je poprilično za šator ove veličine pa omjer veličina/težina definitivno nije idealan, al' to je slučaj sa svim dvoslojnim šatorima pa je na Vama da odlučite šta Vam više odgovara.

S druge strane upravo ova težina je ujedno i prednost jer dvoslojna konstrukcija, kvalitetni materijali te izdržljive šipke jamče, čvrstoću, kvalitetu i robusnost te nude onu dozu sigurnosti da vas šator neće izdati ni po najgorem vremenu. Dvopolne na dva mjesta ukrižene šipke osiguravaju stabilnost i u uvjetima orkanskog juga ili bure kakva zna biti na ovim područjima a dvoslojna konstrukcija Vam nudi mogućnost da u ljetnim mjesecima postavite samo osnovnu unutarnju konstrukciju i onda po potrebi dodate vanjski vodonepropusni sloj.

Drugi nedostatak je što je šator klasificiran i spada u grupu šatora za dvije osobe ali ruku na srce to baš i nije tako, ja bih rekao da je ovo idealan i prostran šator za jednu ili eventualno dvije jakoooo bliske osobe ;) sa malo opreme tako da ukoliko trebate prostraniji šator za dvije osobe možda bi bilo bolje da razmislite o nekom drugom modelu. Govoreći o veličini prostoru moram spomenut da sam uspio u njega nabiti tri osobe, ali smo naravno bili posloženi kao sardine u konzervi i jedva čekali da kiša prestane.

Kao što možete vidjeti u galeriji dolje niže, podizanje šatora je izuzetno lagano i intuitivno te zahvaljujući odličnom clip-on sistemu ili ti ga 'RAPID SETUP' tehnologiji kako ovaj sistem zove proizvođač. Nema iritantnog petljanja i provlačenja šipki kao na jeftinijim modelima, sve što je potrebno je ubacit krajeve šipke u polove šatora i onda jednostavno u nekoliko poteza učvrstit unutarnji sloj po njihovom obodu. Činjenica da se radi o dvoslojnom sistemu ne produžava i ne otežava bitno postavljanje jer je proizvođač pazio na svaki detalj, svaki pol, šipka i clip držač su označeni odgovarajućom bojom (crvena i žuta) pa je gotovo nemoguće pogriješiti da ne kažem da je podizanje i spuštanje ovog šatora dječja igra.

STEP BY STEP SETUP - FOTO STRIP

Ovaj clip je SALEWA'in unikatan dizajn koji nećete naći na šatorima drugih proizvođača, iako je napravljen od plastike iznimno je čvrst a istovremeno i iznimno lagan. Drugi patentirani sistem svojstven samo Salewa šatorima je 'Pole Clip' koji Vam jamči da jednom kad ubacite šipke u polove one neće ispasti vani zahvaljujući automatskom lock sistemu.

Osim robusnosti i čvrstoće, dizajn sa duplim križanjem dviju šipki daje puno više mjesta za glavu tj. boravak u šatoru u sjedećem položaju a da se pritom ne povećava ni visina ni veličina podloge što čini šator udobnim za duži boravak i čekanje da kiša konačno prestane. Kad već govorimo o udobnosti onda treba spomenuti da dvoslojna konstrukcija sa dva nasuprot smještena ventilacijska otvora jamčim iznimno dobru prozračnost u ljetnim mjesecima te bitno smanjenu kondenzaciju za hladnog vremena i dodatno povecava osjećaj ugode.

OVAKO TO IZGLEDA U PRAKSI

Po Salew-inoj specifikaciji, gornji sloj šatora je vodonepropusna do 4000, dok je podnica još i bolja i jamči 7000 što u praksi znači da nećete pokisnuti ni po najjačem pljusku. Ono što dodatno pomaže da ostanete suhi i Vi i šator i po najgorem vremenu je takozvani 'rainproof entrance ' ili poseban prostor između vanjskog i unutarnjeg dijela na ulazu u šator koji je dovoljno velik da jedna osoba ostavi i ruksak i gojzerice. Zahvaljujuci ovakvom ulazu možete fino sjesti u šator gojzerice izujete i ostavite u ovom vanjskom dijelu i onda posve suhi udjete u unutranji dio šatora i sve to bez da vam kap kiše ili pahulja snijega padane na glavu. Naravno kad idete vani procedura je ista, sve možete obaviti unutra i onda kad jednom otvorite vanjsku ljusuku budete posve spremni na uvjete koji vas vani čekaju. Last but not the least, šator je opremljen sa' Double covered' patentnim zatvaračima što ga u kompletu sa svim ostalim gore spomenutim osobinama čini idealnim izborom i za najteže vremenske uvjete.

Kao što sam već rekao kod dizajna se mislilo na svaki detalj pa je unutrašnjost šatora opremljena sa bezbroj džepova, okački sa ferale i tome slične stvari te takozvanim 'gearloft-om' malom mrežicom u koju možete odložiti stvarčice poput baterije primjerice.

To je u principu sve šta se ima za reći o ovom šatoru no ukoliko imate bilo kakvo pitanje slobodno me kontaktirajte preko našeg online kontakt formulara, i odgovorit ću Vam što je prije moguće. Osim putem spomenutog obrasca možete me kontaktirati putem svih IM servisima i socijalnim mrežama vrijednim spomena uključujući Facebook, Twitter, Skype, MSN, Google, LinkedInFlickr, ICQ, SIP, Yahoo!, Viber, Whats up i par ostalih tako da nikome nebi trebao biti problem da dođe do mene.


Autor: Teo Bartulovic
Photo: Teo Bartulovic
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2012 - All Rights Reserved!