Glava puna snova, noge pune Biokova!

Written by Jelena Biloš.

stanici jure milici 00 sNajčešće pitanje među planinarima svakako je 'Di ćete za vikend?, a pa prošli tjedan smo se naslušali pitanja 'oćete moć, nezgodno je, teško je, snijeg, bura, hladno,opasno, daleko je, 'oće li cure moć, nakon odgovora o našem planu. Nismo posustali, odlučili smo krenuti, pripremili se na najgore i očekivali najbolje, a kako nam je bilo sami se uvjerite. Namjera nam je bila krenuti od sjevernog portala tunela Sv.Ilija nemarkiranom stramputicom prema Kaocima i onda preko Ozdrvače, Podrašca i Lokve doći do Male Lađane gdje se volimo smjestiti u idiličnoj planinarskoj kućici, ali kako među nama ima sanjara i ekstremnih zaljubljenika u prirodu naš smjer kretanja nije bio tipično planinarski već pomalo lutalački.

U subotu smo krenuli od crkve Sv. Stjepana u Rastovcu putevima starih Bartulovića i obilazeći njihove napuštene pastirske staje ušli u gustu jelovu šumu pa onako na divlje krenuli put Ržišćima i dalje prema Kaocima. Teško smo se odlijepili od monumentalnih primjeraka autohtonih biokovskih jela i krenuli prema Ozdrvači u susret novim šumskim iznenađenjima. S promjenom visine lagano je rasla i visina snijega, ali i nervoza kod bržih članova ove ekipe. Stoga smo se dogovorili da je najbolje podijeliti se u dvije grupe; kako bi oni spremni i nabrijani mogli neometano doći do cilja i dočekati vječne lutalice s gotovom večerom u toplom domu.

Mi šetači se nismo bunili, uživali smo maksimalno, pogledali u svaku jamu, evaluirali ideje o novim smjerovima kretanja, odmjerili svako stablo i secirali poglede koji su se otvarali oko nas. Netom prije Lokve na Studencima uhvatila nas je noć, bura je znatno ojačala, ali volja nije pala, lampice na glave i preko Vošca smo stigli u topli dom, istini na volju posve iscrpljeni ali presretni.

Nedjeljno jutro je osvanilo kao i novi plan, samo bura i dalje nije jenjavala. "Mačomenovski" dio ekipe se uputio prema Sv. Juri da bi se preko nanosa snijega koji su na pojedinim mjestima bili znantno viši od metra, spustio do Očeskih bunara i dalje do Milića na sjevernoj strani. Dok smo se nas dvije odlučile ne boriti s udarima bure i sniježnim nanosima taj dan, već smo se uputili cestom prema južnom podnožju Biokova. Ali zov divljine nas je brzo dozvao; skrenuo sa sigurnosti ceste na puteljke i stranputice koji su nas vodili kroz gustu borovu šumu sve do drugog tunela taj vikend, onog na drugoj strani koji vodi prema Vrgorcu.

Za kraj vikenda smo se sastali na čaju u Makarskoj, sabrali glave, iznjeli dojmove i dogovorili slijedeći plan. Čudna je ta naša Bijakova, stalno nas zove nazad, a mi ne odbijamo ovakve pozive.Kompletan album je također dostupan i na našoj službenoj Facebook stranici, lajkanje i komentiranje je neograničeno :) pa ukoliko imate komentar ili Vam je neka slika posebno zapela za oko samo navalite i komentirajte album uzduž i porijeko ;)
Detaljna statistika i virtualni pregled staze
 
Ukupna duljina:

32.1


kilometar

  Atraktivnost: star   star   star   star   star   
Preuzmi GPS trag:

 

PRIKAZ JE ISKLJUČIVO INFORMATIVNOG KARAKTERA
I RUTA NIJE DOSTUPNA ZA
PREUZIMANJE!

 

Zahtjevnost staze: star   star   star   star   star 
Sagoreno ćevapa: burger   burger   burger   burger   burger 
Polazište: Stanići (Rastovac)
Odredište: Milići (Zagvozd)
Ukupni uspon: ˄ 19,60 km / 1472 m
Ukupni spust: ˅ 12,50 km / 1355 m
Minimalna visina: ≈ 342 m
Maksimalna visina: ≈ 1733 m
Markacija staze: Mješovita ruta
google.maps.MapTypeId.HYBRID 1 1 1 1 1 1 1 #0000FF Distance Elevation Speed Heart Rate Distance: {0} {2} Elevation: {1} Distance: {0} {2} Speed: {1} Distance: {0} {2} Heart Rate: {1}
Penjanje je samo po sebi potencijalno opasna aktivnost i zbog toga uvijek provjerite informacije koje ste dobili iz razno raznih izvora prije nego što se na njih oslonite! Autori se ograđuju od odgovornosti za bilo koje posljedice ili povrede do kojih bi eventualno moglo doći korištenjem informacija preuzetih sa ovih stranica!

POVEZNICE

Mountain View House Rentals

Gallery: Po jutru se dan poznaje?!

Ravna vlaška - Kimet - Stopanj dolac & Vice versa

Nestvarna ljepota: Biokovski raj iznad mora oblaka (magle)


stanici jure milici 01 s
Frozen Biokovo.... (click to enlarge)

Autor: Jelena Biloš
Photo: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd - All Rights Reserved!