Obavijest o uređenju i djelomičnom izmještanju planinarske staze Šute - Vraca

Written by Teo Bartulovic.

00 vraca sNakon odrađenih akcija na čišćenju službenih i markiranih pravaca uspona prema najvišem vrhu Biokova, staze prema Kaocima, odnosno prema Lokvi te radova na Župskom dijelu Biokova, članovi društva su svoje djelovanje usmjerili prema najstrmijim i za održavanje iznimno zahtjevnim zabiokovskim padinama između vrhova Sveti Ilija i Ščirovac (Miletnjak) te se prihvatili opsežnog posla na retrasiranju i uređivanju staze koja iz donjeg Rastovca preko Šutinih stanova vodi do prijevoja Vraca gdje se križa sa BPS-om i nudi pregršt opcija za nastavka puta, istočno prema Sv. Iliji, zapadno prema Ščirovcu, Pozjati ili pak Bukovcu te spustom preko Šutina bunara (Mijaci) u kamenolom ponad južnog portala tunela Sv. Ilija.

Staza je uređena ususret tradicionalnom hodočašću i misnim slavlju na vrhu Sv. Ilija kako bi se hodočasnicima ali i svima ostalima omogućilo da se uspon na Sv. Iliju iz smjera dedića poveže u jako lijepu i zanimljivu turu sa spustom preko prijevoja Vraca u zaseok Šute. Obzirom da je za vikend najavljeno rušenje temperaturnih rekorda za očekivati je iznimno sparan i zahtijevan povratak u podnožje, pa je zbog guste bukove šume koja prevladava na ovom području i pruža zaštitu na gotovo cijelom profilu staze od Vraca do Šuta preporučljivo izabrati upravo ovaj smjer za povratak u zabiokovlje.

Obzirom da se osim o uređivanju i markiranju pristupilo i djelomičnom izmještanju staze u donjem dijelu od zaseoka Šute do pojila za stoku (Lokva), realizacija je iziskivala studiozan pristup i dosta vremena da bi se na kraju okončala nakon tri naporna i sparna vikenda provedena na najstrmijim padinama sjeverne strane Biokova.

Osim uređenja same staze, prosječena je i 'počulana' stara pastirska staza koja od Šutinih stanova preko Ledenice, Guvna, Popine i Kičera vodi do vrha Jagodnik koji je zbog svog specifičnog položaj zanimljiv planinarima jer pruža dosta opcija za nastavak kružnih tura bilo prema Ščirovcu, Kalama, Bukovcu ili pak Pozjati.

Detaljna statistika i virtualni pregled staze:
 
Ukupna duljina:

4.05


kilometara

  Atraktivnost: star   star   star   star   
Preuzmi GPS trag:
download
Zahtjevnost staze: star   star   star   star
Sagoreno ćevapa: burger  burger  burger
Polazište: Zaseok Šute (260 m)
Odredište: Prijevoj Vraca
Ukupni uspon: ˄ 4,05 km / 1226 m
Ukupni spust: ˅ 0,0 km / 0 m
Minimalna visina: ≈ 260 m
Maksimalna visina: ≈ 1486 m
Markacija staze: Odlična
google.maps.MapTypeId.HYBRID 1 1 1 1 1 1 1 #0000FF Distance Elevation Speed Heart Rate Distance: {0} {2} Elevation: {1} Distance: {0} {2} Speed: {1} Distance: {0} {2} Heart Rate: {1}
Penjanje je samo po sebi potencijalno opasna aktivnost i zbog toga uvijek provjerite informacije koje ste dobili iz razno raznih izvora prije nego što se na njih oslonite! Autori se ograđuju od odgovornosti za bilo koje posljedice ili povrede do kojih bi eventualno moglo doći korištenjem informacija preuzetih sa ovih stranica!

Na kraju bi iskoristili ovi priliku da još jednom naglasimo da je staza djelomično izmještena te više ne slijedi stazu u obliku prikazanom na većini aktualnih zemljovida. Sve je naravnao adekvatno označeno a stare markacije su uglavnom posve uklonjene pa vjerujemo kako ne bi trebalo biti problema po ovom pitanju a da stvar učinimo još sigurnijom uz priložene mape u PDF formatu, može se preuzeti i GPS trag novog smjera uspona prema prijevoju Vraca.

sute vraca mapa
Nova trasa staze Šute - Vraca, za download HQ mape u pdf formatu desni klik i sačuvaj kao (save as)....


KAD SE MALE RUKE SLOŽE, SVE SE MOŽE, SVE SE MO...


POVEZNICE

Uređene staze i postavljeni žigovi na Sv. Roku, Sutvidu i Čuliji

Projekt kultiviranje zapuštenih pastirskih staza na sjevernim padinama Biokova

Akcija čišćenja i uređenja staza prema Sv. Roku (Takalo/Roglići - Sv. Roko)

Uređenje staze prema Kaocima (Brzice - Ozdrvača - Lokva)

Jake snage Bartulovića raskrčile svoj tradicionalni smjer uspona prema Kaocima

Vilinjak – Lokvice – Matkov bunar – Prcalov stan – Kamenik – Lukina staja

GPX: Turija - Sv. Jure - Lokva - Motika - Sv. Ilija - Bast - Dedići

20130623-IMG 2458
Okrugla markacija osnovna je oznaka u markiranju i ona se postavlja kad god je to moguće.... (click to enlarge)

Kompletan album je također dostupan na našoj službenoj Facebook stranici, lajkanje i komentiranje je neograničeno :) pa ukoliko imate komentar ili Vam je neka posebno zapela za oko samo navalite i komentirajte album uzduž i porijeko ;)

Ukoliko primijetite eventualne pogreške i/ili imate sugestije za poboljšanje molimo Vas da nam iste dojavite ispunivši kontakt obrazac kojeg možete pronaći na našim internet stranicama u kontakt sekciji. Unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju. Za bilo kakva dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte!


Autor: Teo Bartulović
Photo: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2013 - All Rights Reserved!