Vilinjak – Lokvice – Matkov bunar – Prcalov stan – Kamenik – Lukina staja

Written by Teo Bartulovic.

matkov 00 sPar fotki od prošlog vikenda, čisto da se vidi da smo bili vrijedni i da nastavljamo krstarit starim pastirskim putovima po sjevernim Biokovskim padinama a sve u cilju revitalizacije istih.

Nakon avanture po najneprohodnijem dijelu Biokova i savladavanja Ajice, odlučili smo se za nešto pitomije predjele u centralnom dijelu Biokova. Mala ali vrijedna tročlana ekipa se uputila iz smjera Radića prema Svetom Juri uz nakanu da se ukoliko to bude moguće na Vilinjaku odvojimo i krenemo starom pastirskom stazom koja preko Lokvica vodi sve do platoa Ljubović i križa se sa markiranim putem koji vodi od prijevoja Turija do Sv. Jure.

Odmah po skretanju na Vilinjaku smo se suočili sa gustom vegetacijom koja nam je bitno otežavala kretanje i pratila nas većim dijelom puta pa je kosor bio najzaposleniji dio ekipe :) Po dolasku na Lokvice, plato sa tri urušena bunara koja u ljetno vrijeme uglavnom posve presuše dogovaramo se da kratko skrenemo s rute i posjetimo Matkov bunar gdje ujedno radimo i prvu pauzu.

Uzgred rečeno Matkov bunar je na većini dostupnih karti posve krivo označen na mjestu 'Bunarića' koji se nalazi koji četiristotinjak metar dalje na stazi prema Razvali pa su mnogi koji su uvjereni da su vidjeli Matkov bunar zapravo nikad nisu bili na njemu jer se nalazi van staze skriven u gustom bukovom šumarku.

Sa Matkova bunara nastavljamo dalje već spomenutom stazom koja vodi prema Ljuboviću no po izlasku na greben mijenjamo smjer i skrećemo prema Kameniku preko Prcalovog stana s namjerom da obiđemo veliku i Malu pećinu te se u konačnici spustimo prema Lukinoj staji.

Probijanje kroz predjele obrasle makijom i niskim raslinjem nam je oduzelo dosta vremena tako da smo na Kameniku bili prinuđeni promijeniti plan i odustati od posjeta Velikoj pećini te se preko Male špilje spustimo direktno prema Lukinoj staji. Odluka se pokazala ispravnom jer se dio ispod Kamenika pokazao daleko najzahtjevnijim i toliko obrastao da je i naš mali haski imao problema za provlačenjem kroz makiju.Na cilj dolazimo iscrpljeni i izgrebeni od glave do pete al' i zadovoljni jer smo ipak uspjeli u nakani da prođemo ovim nadasve zanimljivim ali na žalost zbog nepristupačnosti nedovoljno posječenim dijelom Biokova što ćemo nadamo se promijeniti, soon or later :).
Detaljna statistika i virtualni pregled staze
 
Ukupna duljina:

6.84


kilometara

  Atraktivnost: star   star   star   star     
Preuzmi GPS trag:

 

PRIKAZ JE ISKLJUČIVO INFORMATIVNOG KARAKTERA
I RUTA NIJE DOSTUPNA ZA
PREUZIMANJE!

 

Zahtjevnost staze: star   star   star   star   
Sagoreno ćevapa: burger   burger   burger   
Polazište: Sudišće (431 m)
Odredište: Lukina staja (561 m)
Ukupni uspon: ˄ 3,9 km / 759 m
Ukupni spust: ˅ 2,9 km / 629 m
Minimalna visina: ≈ 431 m
Maksimalna visina: ≈ 1096 m
Markacija staze: 'Off road'
google.maps.MapTypeId.HYBRID 1 1 1 1 1 1 1 #0000FF Distance Elevation Speed Heart Rate Distance: {0} {2} Elevation: {1} Distance: {0} {2} Speed: {1} Distance: {0} {2} Heart Rate: {1}
Penjanje je samo po sebi potencijalno opasna aktivnost i zbog toga uvijek provjerite informacije koje ste dobili iz razno raznih izvora prije nego što se na njih oslonite! Autori se ograđuju od odgovornosti za bilo koje posljedice ili povrede do kojih bi eventualno moglo doći korištenjem informacija preuzetih sa ovih stranica!

Ruta je iznimno zahtjevna i velikim dijelom prolazi posve neprohodnim područjem pa se prolazak istom preporučuje isključivo uz pratnju iskusnih vodica!!

Aerial fotke / 3D pregled staze

kamenik 01 s
Pogled sa Kamenika...

POVEZNICE

GPS tracks sekcija

Zečev klanac - Osovo - Kozjak - Sv. Jure - Podrašac - Mišljen - Brzice

Projekt kultiviranje zapuštenih pastirskih staza na sjevernim padinama Biokova

Trenutno dostupne rute

Biciklističke (MTB) rute po Zagvozdu i okolici

ID
Opis
Atraktivnost:
Zahtjevnost staze:
39
MTB: Zagvozd - Sudišće - Kaoci star  star  star star  star  star
-
More to come shortly....    

Rute na kojima trenutno radimo i trebale bi bit dostupne uskoro

ID
Opis
Atraktivnost:
Zahtjevnost staze:
 
Lovrinčevići - Lokvice - Matkov bunar - Sv. Jure    
 
Mucići - Ledenica - Sv. Jure    
 
Dedići - Sv. Ilija - Ščirovac - Šute    
 
Milići - Sv. Jure - Lokva - Ozdrvača - Kaoci - Brzice    
 
Brzice - Kaoci - Poleganusa - Radica kamenice - Misljen - Stanići    
 
Župa (Takalo) - Gradska špilja - Čulija - Jarova rupa - Vlaka - Sv. Rok    

OBAVEZNO pročitati pravilnik prije preuzimanja ruta!

warning th Početkom 2010. Hrvoje Zrnčić predložio je Komisiji za planinarske putove HPS-a ideju o novoj vrsti planinarskih putova, tj. trasiranju novih službenih planinarskih putova koji bi za razliku od klasičnih bili digitalno 'markirani'. Zajedničko objema vrstama putova je njihovo redovito održavanje pri čemu prvenstveno mislimo na osiguranju njihove prohodnosti a oo što ih razlikuje su vrste oznaka. Klasični planinarski putovi su označeni bojom na terenu i to crvenom i bijelom sukladno markacijskom pravilniku.Autor: Teo Bartulović
Kazivao: Ivica Buljubašić
Photo: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2013 - All Rights Reserved!