Snijeg na Biokovu 23. Lipnja 1957. god.

Written by Stjepan Roglić.

crkvica thFotografija snijegom zametene stare crkvice Svetog Jure na Biokovu i ne bi bila pretjerano zanimljiva ako bi zanemarili činjenicu da je fotografija nastala dva dana nakon ljetnog solsticija, 23. lipnja 1957. godine!

Fotografiju je u svoj znanstveni rad o prirodi Biokovskog područja u ACTA BIOKOVICA iz 1981. godine stavio dr. fra Karlo Jurišić a njeno otkriće me ponukalo da istražim i saznam nešto više o ovom događaju iz ne tako davne prošlosti. Obzirom da nisam našao nikakvog pisme.... ..

BRKUJA NA BIOKOVI: Nakon više od 50 godina tradicionalna ratarska kultura ponovo na Biokovu

Written by Guest author: Roman Ozimec, mr. sc..

brkuja thRatarska proizvodnja je sve do polovice 20. stoljeća, usprkos relativno lošim uvjetima imala iznimno značenje za Dalmaciju, gdje se pšenica i ječam uzgajaju još od neolita, mlađeg kamenog doba.

Pšenice i druge žitarice su s prostora Dalmacije nestale u proizvodnji, iako su po cijeloj Dalmaciji bile prisutne i na najmanjim površinama i u gotovo nevjerojatnim uvjetima, na Biokovu, čak i do 1.000 m visi... ..

Biokovska pastirska naselja

Written by Stjepan Roglić.

staje thObnavljajući obiteljsku staju u vrtači Čulija u planini Biokovo susreo sam se sa neznanjem mnogih državnih službenika o izgledu pastirskih stambenih objekata. Zaključio sam da oni u Zagrebu bolje poznaju izgled nastambe i čime se pokriva krov u Alpama nego u Velebitu, Dinari, Biokovu.

Kao dijete dio ljeta provodio sam u planini u Čuliji gdje se nalazilo blago i gledao sam starije pri popravljanju krovova na stajama. Naime uz dvije staje u docu Drvenik (600 m) na Strani sjeveroisto... ..

Biokovo kroz povijest

Written by Stjepan Roglić.

crkvica th1550. godine 30. ožujka prvi spomen naziva Biokovo, javlja se na talijanskom jeziku, kada je nepoznati ljetopisac u Omišu u svom ljetopisu zabilježio ovaj tekst, koji na hrvatskom jeziku glasi: "30. ožujka 1550. bi veliko nevrijeme s vjetrom, a s malo kiše i učini veoma veliku štetu po cijeloj ovoj krajini u vinogradima i na voćkama, i bi velika studen i snijeg na planini Biokovo i drugim planinama u Turskoj”.

Dakle, prava meteorološka vijest. /Naziv planine Biokovo kroz povijest Dr. fra Karlo Jurišić/ 1640. godine prvi spomen crkvice Svetog Jure na plan... ..

Jelenji rogovi iz Crne ili Velike ledenice na Biokovu

Written by Stjepan Roglić.

rogovi thAkademik Mirko Malez (1924 - 1990) hrvatski paleontolog, geolog i speleolog u znanstvenom radu "Fosilni vertebrati na području Biokova" objavljeno u Acta Biocovica I 1981. godine napisao je:

"Terenska ekipa Speleološkog društva Hrvatske vršila je prije 20 godina rekognosciranje pećina i jama na Biokovu. Prilikom spuštanja u oko 80 m duboku jamu snježnicu, koja leži na terenu punom vrtača i dolaca sjever... ..