Projekt kultiviranje zapuštenih pastirskih staza na sjevernim padinama Biokova

Written by Teo Bartulovic.

ajica 00 s Osim popularizacije planinarenja kao takvog, naša osnovna misija je upoznavanje mlađih naraštaja ali i onih nešto starijih sa mrežom drevnih putova, staza, staja i stanova izgrađenim vrijednim rukama naših djedova koji su desetljećima trgali kamen iz zagrljaja škrte Biokovske grude s ciljem olakšavanja teških uvjeta življenja i boljeg sutra budućim pokoljenjima.

Ova još ne tako davno iznimno korisna i reprezentativna zdanja koja su našim precima osiguravala životnu egzistenciju, danas propadaju pod zubom vremena, a kako bi se taj trend zaustavio krenuli smo u projekt kultiviranje, trasiranja i oživljavanja zaboravljenih pastirskih staza na sjevernim padinama Biokova.

HPD Sv. Jure pokrenuo je ovaj projekt s ciljem da se otrgnutu zaboravu i revitaliziraju stare, poznate, ali sada posve zapuštene pastirske staze i stazice čime bi se između ostalog ostvarile i mogućnosti da se široki krug posjetitelja na prihvatljivi način privlači i dovodi u zabiokovski kraj koji obiluje lijepim vidicima i prirodnom raznolikošću te ruralnom stanovništvu omogućiti različite oblike dodatnih djelatnosti u turizmu.

Od pregršt opcija za početak projekta smo izabrali onu najizazovniju, mala grupa 'pathfinder-a' HPD-a Sv. Jure na čelu sa prekaljenim Biokovskim vukom i našim predsjednikom Ivicom Buljubašićem uputila se iz Brzica s nakanom da se nešto kasnije istog dana preko jednog od najsuroviji dijelova Biokova spusti do zaseoka Šute u donjem Rastovcu.

Pristup Dobrom dolu iz smjera Stražbenice sam po sebi i nije bio osobito izazovan jer se radi o stazi koja je koliko toliko održavan, prvenstveno zahvaljujući zagvožđacima koji još uvijek njeguj tradiciju ispaše stoke na Biokovu. S druge strane, etapa od Dobrog dola prema Zankinoj rupi preko Ajice je bila daleko izazovnija i neizvjesnija pa smo na Dobrom dolu odlučili počinit, prezalogajit nešto i odmorit noge kako bi se što spremniji upustili u savladavanje iznimno strmih i trusnih padina podno Svetog Ilije.

Ajica je opravdala reputaciju i pokazala se najzahtjevnijim dijelom, gusta vegetacija je zbrisala svaki trag staze, trusne strme padine pune odrona su znatno usporile napredovanje a jedan nehotice odronjen kamen koji je tutnjao dobrih dvadesetak sekundi niz padinu je došao kao naručen da nas trgne iz letargije i pozove na dodatan oprez.

Ulazak u gustu jelovu prašumu na samom vrhu jedne od dvije velike lavine koja se tu prolomile prije desetak godina je nagovijestio nešto pitomije krajobraze, a prvi ćulci i odsječci na koje smo naišli nešto niže su signalizirali da smo na pravom putu. Predio oko Zankine rupe gusto protkan prastarim bukvama i debelim naslagama šušnja došao je melem za umorne noge koje su vapile za odmorom kojeg su konačno dočekale na Šutinim stajama.Uzgred rečeno, Šutine staje su smještene u gustoj bukovoj šumi na 930 metara nadmorske visine uokolo planinarske staze koja ide iz šuta i na Vracima' se križa sa BPS-om a osim ledenice koja se nalazi nedaleko od njih poznate su i kao pastirsko naselje iznimno izdašno vodom. Čak četrnaest kamenica je rasuto na ovom lokalitetu što uz uređeno sklonište i kamin ovaj lokalitet čini idealnim mjestom za odmor.

Na Šutinim stajama opet napuštamo markirane staze i prije završnog spusta bukovom stazom nakratko skrećemo prema Šutinoj ledenici koja nas je propisno rashladila ali i iznenadila jer ne da nije bila izdašna ledom već ga uopće nije bilo. Još jedan znak iznimno blage zime i klimatskih trendova posljednjih godina.

Nakon zajedničke analize po povratka u bazu složili smo se da je akcija bila i više nego plodonosna ali staza u trenutnom obliku nije pogodna za planinarenje, ovo se ponajviše odnosi na Ajicu i kompletan dio podno Svetog Ilije. Uznapredovala vegetacija, lavine i učestali odroni zbrisali su svaki trag staze te se posjet ovom dijelu Biokova ne preporučuje dok se staza ne dovede do stupnja uporabljivosti, a ukoliko se netko ipak odluči na takvu avanturu onda bi se svakako trebao konzultirati i angažirati nekog od naših pathfinder-a koji dobro poznaju kako stazu tako i morfologiju terena na ovom dijelu Biokova.
Detaljna statistika i virtualni pregled staze
 
Ukupna duljina:

15.1


kilometara

  Atraktivnost: star   star   star   star   star     
Preuzmi GPS trag:

 

PRIKAZ JE ISKLJUČIVO INFORMATIVNOG KARAKTERA
I RUTA NIJE DOSTUPNA ZA
PREUZIMANJE!

 

Zahtjevnost staze: star   star   star   star   star
Sagoreno ćevapa: burger   burger   burger   burger   burger 
Polazište: Zaseok Brzice (420 m)
Odredište: Zaseok Šute (260 m)
Ukupni uspon: ˄ 9,1 km / 1207 m
Ukupni spust: ˅ 5,9 km / 1307 m
Minimalna visina: ≈ 268 m
Maksimalna visina: ≈ 1354 m
Markacija staze: 'Off road'
google.maps.MapTypeId.HYBRID 1 1 1 1 1 1 1 #0000FF Distance Elevation Speed Heart Rate Distance: {0} {2} Elevation: {1} Distance: {0} {2} Speed: {1} Distance: {0} {2} Heart Rate: {1}
Penjanje je samo po sebi potencijalno opasna aktivnost i zbog toga uvijek provjerite informacije koje ste dobili iz razno raznih izvora prije nego što se na njih oslonite! Autori se ograđuju od odgovornosti za bilo koje posljedice ili povrede do kojih bi eventualno moglo doći korištenjem informacija preuzetih sa ovih stranica!

Ruta je iznimno zahtjevna i velikim dijelom prolazi posve neprohodnim područjem pa se prolazak istom preporučuje isključivo uz pratnju iskusnih vodica!!

3D pregled staze

ajica 01 s
Vrijeme baš i nije bilo za panorame al' evo jedne anyway...
POVEZNICE

GPS tracks sekcija

Zečev klanac - Osovo - Kozjak - Sv. Jure - Podrašac - Mišljen - Brzice

Trenutno dostupne rute

Biciklističke (MTB) rute po Zagvozdu i okolici

ID
Opis
Atraktivnost:
Zahtjevnost staze:
39
MTB: Zagvozd - Sudišće - Kaoci star  star  star star  star  star
-
More to come shortly....    

Rute na kojima trenutno radimo i trebale bi bit dostupne uskoro

ID
Opis
Atraktivnost:
Zahtjevnost staze:
 
Lovrinčevići - Lokvice - Matkov bunar - Sv. Jure    
 
Mucići - Ledenica - Sv. Jure    
 
Dedići - Sv. Ilija - Ščirovac - Šute    
 
Milići - Sv. Jure - Lokva - Ozdrvača - Kaoci - Brzice    
 
Brzice - Kaoci - Poleganusa - Radica kamenice - Misljen - Stanići    
 
Župa (Takalo) - Gradska špilja - Čulija - Jarova rupa - Vlaka - Sv. Rok    

OBAVEZNO pročitati pravilnik prije preuzimanja ruta!

warning th Početkom 2010. Hrvoje Zrnčić predložio je Komisiji za planinarske putove HPS-a ideju o novoj vrsti planinarskih putova, tj. trasiranju novih službenih planinarskih putova koji bi za razliku od klasičnih bili digitalno 'markirani'. Zajedničko objema vrstama putova je njihovo redovito održavanje pri čemu prvenstveno mislimo na osiguranju njihove prohodnosti a oo što ih razlikuje su vrste oznaka. Klasični planinarski putovi su označeni bojom na terenu i to crvenom i bijelom sukladno markacijskom pravilniku.Autor: Teo Bartulović
Kazivao: Ivica Buljubašić
Photo: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2013 - All Rights Reserved!