Akcija čišćenja i uređenja staza prema Sv. Roku (Takalo/Roglići - Sv. Roko)

Written by Teo Bartulovic.

sutvid 00 s Prošli vikend smo iskoristili lijepo vrijeme da napravimo još jedan korak u smjeru ostvarenja plana o uređenju svih staza pod upravom HPD-a Sv. Jure prije prvih snjegova. Mala, ali vrijedna ekipa se okupila u Župi te krenula iz dva smjera kako bi obuhvatili obje staze koje iz Župe vode prema Čuliji gdje je ujedno bilo i dogovoreno pregrupiranje po završetku prvog dijela akcije.

Nakon kratkog vijećanja pala je odluka da se dio ekipe zadrži na Čuliji te se pozabavi radovima na planinarskoj kućici i naravno pripreme objed za one mlađe i poletnije koje je dopao zadatak da naoružani do zuba krenu put Jelića i Svetog Roka. Jelići su se ujedno pokazali i kao najzahtjevniji dio jer je duga i oštra zima imala poguban učinak na vegetaciju koja je popadala po stazi u tolikoj mjeri da je na nekoliko mjesta bilo nužno retrasirati i izmjestiti stazu kako bi se obišli dijelovi na kojima su stoljetne jele napravile nepremostive prepreke.

Po povratku sa Sv. Roka je uređen i odvojak prema Svetom Vidu (Sutvid), te je trasiran stari smjer uspona i pripremljen za markiranje koje će biti naknadno odrađeno. Uz čišćenje staze ovo je bio bitan dio akcije jer je Sv. Vid najviši i najdominantniji vrh na ovom predjelu Biokova sa kojeg se pruža predivan pogled za koji su mnogi bili uskraćeni zbog nepostojanja adekvatnog puta do istog. Na vrhu se nalaze i ostaci prastare Kapelica Sv. Vida porušenoj u prvoj polovini 20. stoljeća učestalim udarima groma i više nije obnavljana.

Na Čuliji nas je dočeka ukusan objed u Vitinom aranžmanu te kavica za koju se pobrinuo ženski dio ekipe, a nakon odmora i ćakule u kasnim popodnevnim satima smo se posve neplanski pod Vitinim vodstvom uputili put jame Jelovače s namjerom da provjerimo u kakvom je stanju staza te pristup samoj jami.

Dan je završen dogovorom kako je sljedeća na redu staza koja ide iz Rastovca preko Šutinih stanova do Vraca' gdje se križa sa BPS-om a akcija je planirana za početak studenog, ovisno o vremenskim prilikama.Uzgred rečeno, Sutvid je inačica imena staroslavenskog boga Svetovida čije se ime pojavljuje u slavenskoj mitologiji u različitim oblicima (Suvid, Svantevid, Svantovid, Sventovid, Zvantevith), odnosno kristijanizirani skraćeni oblik romanskog imena sv. Vida (Sanctus Vitus). Opisivan je kao četveroglavi bog čije su glave gledale na četiri strane kako bi pogledom obuhvatio sve strane svijeta (Svevid) i vjeruje se da su stoga crkve Sv. Vida u pravilu građene na uzvisinama, odakle Sv. Vid 'sve vidi'.

Kompletan album je također dostupan i na našoj službenoj Facebook stranici, lajkanje i komentiranje je neograničeno :) pa ukoliko imate komentar ili Vam je neka slika posebno zapela za oko samo navalite i komentirajte album uzduž i porijeko ;)

POVEZNICE

Uređenje staze prema Kaocima (Brzice - Lokva)

Planinarska kuća 'Akademik Josip Roglić' na Čuliji

Hodočašće i misno slavlje na Biokovskom vrhu Sveti Roko

Akcija uređivanja i obnove markacija na najfrekventnijoj stazi prema Sv. Juri


detalj loga

Autor: Teo Bartulović
Photo: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2013 - All Rights Reserved!

dali svoj obol na ovogodišnjim pripremnim akcijama