Radovi na uređenju planinarske staze prema Čuliji

Written by Teo Bartulovic.

Prošli vikend skupio se skoro pa kompletan upravni odbor društva i krenuo 'naoružan do zuba' put Čulije a sve u cilju proširenja planinarske staze koja vodi prema planinarskoj kući 'Akademik Josip Roglić' kako bi se mogli nastaviti radovi na obnovi i adaptaciji čija je prva faza dovršena 2006 godine.

Kao što je vjerojatno većini poznato, ponajviše zahvaljujući inicijativi obitelji Roglić, udruzi "Vrdol", Javnoj ustanovi "Park prirode Biokovo", Društvu geografa Dalmacije, HPD-u Sveti Jure i HGSS-u, stara pastirska staja na Čuliji je obnovljena povodom stote godišnjice rođenja akademika Josipa Roglića.

Izvorni objekt koji je akademikova obitelj tehnikom suhozida sagradila oko 1850. godine kao izdvojeno planinarsko prebivalište u kojem se boravilo i čuvalo blago tijekom proljetno/ljetnog razdoblja je adaptiran u planinarsku kuću te otvoren 2006 godine.

U međuvremenu su se stekli svi preduvjeti za nastavak projekta no da bi se krenulo sa radovima bilo je potrebno postojeći planinarski put prilagoditi i proširiti u dovoljnoj mjeri da bi se njime mogle kretati mazge uz čiju će se pomoć sav potreban materijal prebaciti do objekta a kako su tekli radovi pogledajte u maloj foto galeriji.O KUĆI

Planinarska kuća Akademik Josip Roglić nalazi se na sjevernoj strani planine Biokovo u parku prirode na predjelu Čulija 900 m n/v ponad mjesta Župa. Nada njom je vrh Sutvid (1332 m.n.v.) i najveći rezervat mješovite šume biokovske jele i bukve (Sutvid - Budina - Briza - Kimet - Knjič).

Kući je moguće prići iz više smjerova markiranim stazama koje odražavaju članovi HPD-a Sveti Jure. Najduži prilaz je iz zaseoka Zaseok Turići (620 mnv) preko Blogova doca dok je najkraći onaj iz zaseoka Takalo (430 m) preko Gradske špilje. Osim ovim stazama kući se može pristupiti iz zaseoka Roglići (420 mnv), od rodne kuće akademika Roglića i ovo je možda najbolja opcija jer se tu ujedno može upitati ključ od iste. Zadnje ali ne manje važno, objektu se može pristupiti i s južne strane od šumarske kuće Lađana preko Šćirevac (1364 m) i doca Jalovik gdje se put križa sa spomenutom stazom koja ide iz zaseoka Turići.

Kuća ima dvije etaže, prizemlje je blagovaonica, potkrovlje je skupna spavaonica koja može primiti 10 osoba, uz kuću je pitka voda cisterna(čatrnja – kamenica) Dvadesetak metara od kuće se nalazi i stara sprema u kojoj se kuhalo a uređena je u planinarskog skloništa koje je otvoreno tijekom cijele godine.PLANINARSKA KUĆA AKADEMIK JOSIP ROGLIĆ

 • Biokovo: sjever: 900 m n/v
 • Upravljač: Stjepan Roglić uz pomoć HPD Sveti Jure Zagvozd
 • Kategorija: D
 • Koordinate: N 43°18.881´ E 017°06.782´
 • Kontakt: na mobitel 00 385 91 130 1964 Stjepan Roglić ili na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • Otvoreno: po dogovoru
 • Ležajeva: 10

INFRASTRUKTURA

 • Struja: nema
 • Voda: cisterna / kamenica /
 • Tuševi: ne
 • Komunikacije: mobitel signal svih operatera
 • Odvoz smeća: ne

SMJEŠTAJ

 • Zimska soba: ne
 • Sjedišta u blagovaonici: ne
 • Sjedišta na terasi: ne
 • Opskrba: ne
 • Piće: ne

OSTALO

 • Općina: Zagvozd
 • Županija: Splitsko-Dalmatinska
 • Vlasnik: Obitelj Cvitana Roglića
 • Površina:- 35 m2
 • Broj etaža: 2
 • Gradnja: uređuje se
 • Izgrađeno: 1900

Ovi su predjeli sa najzdravim prašumama na području parka prirode Biokovo te čuvaju 70% stabala biokovske jele (abies bikoviensis, lat.) endemske vrste čija stabla dosežu visinu do 30m, a opseg do 4 m. Ono što ju čini posebno različitom od ostalih četinjaca na ovim prostorima je sposobnost da se samoobnavlja odnosno ima sposobnost da iz odsječenog panja iznikne novi vrh ili da se obnovi primarni vrh ukoliko se isti slomi. Takav način obnavljanja rezultira impresivno velikim stablima sa debelom osnovicom iz koje raste, paralelno, više vrhova.

Preko 70 % ukupnih stabala biokovske jele nalaze se na jugoistocnom dijelu Biokova. Vrtača Velika Budina najveća je oaza jelove šume na cijelom Biokovu a preko 50% stabala bukva (Tagus silvatica) u Biokovu kao i njjužnija stabla tise (Taxus baccata L.) nalaze se ovdje.

Nedaleko od staze koja vodi prema Svetom Roku ispod vrha Sutvid nalazi se Ledenica Jarova rupa, koja je zahvaljujući  akademiku Roglić davne 1935 dobila prvi poznati nacrt nekog speleološkog objekta na Biokovu. Osim spomenute ledenice ovo podrucje je bogato i spiljama a najpoznatija među njima je Gradska spilja koja se nalazi na putu od planinarske kuće Akademika Josipa Roglića na Čuliji prema mjestu Župa. Oba lokaliteta možete pronaći na slikama dolje a reportažu sa Stupanj doca donosimo slijeće godine ;)

Bonus: Aerial fotke kuće i okolnih znamenitosti

Detaljna statistika i virtualni pregled staze Takalo - Sv. Rok - Čulija - Takalo
 
Ukupna duljina:

8.71


kilometara

  Atraktivnost: star   star   star     
Preuzmi GPS trag:
download
Zahtjevnost staze: star   star   star
Sagoreno ćevapa: burger  burger
Polazište: Zaseok Takalo
Odredište: Sveti Roko
Ukupni uspon: ˄ 4,34 km / 1500 m
Ukupni spust: ˅ 4,47 km / 1569 m
Minimalna visina: ≈ 436 m
Maksimalna visina: ≈ 1292 m
Markacija staze: Osrednja
google.maps.MapTypeId.HYBRID 1 1 1 1 1 1 1 #0000FF Distance Elevation Speed Heart Rate Distance: {0} {2} Elevation: {1} Distance: {0} {2} Speed: {1} Distance: {0} {2} Heart Rate: {1}
Penjanje je samo po sebi potencijalno opasna aktivnost i zbog toga uvijek provjerite informacije koje ste dobili iz razno raznih izvora prije nego što se na njih oslonite! Autori se ograđuju od odgovornosti za bilo koje posljedice ili povrede do kojih bi eventualno moglo doći korištenjem informacija preuzetih sa ovih stranica!

POVEZNICE

Akademik Josip Roglić (1906-1987)

Planinari obnavljaju crkvicu Svetog Roka

Biokovska jela - Abies alba biokovoensis

Otvaranje Planinarske kuće 'akademika Josipa Roglića' na Čuliji

Planinarski putovi u PP Biokovo kojim upravlja HPD 'Sveti Jure' Zagvozd

Tradicionalno hodočašće i misno slavlje na Biokovskom vrhu Sveti Roko


detalj loga

Autor: Teo bartulović
Photo: Vito Miloš & Stjepan Roglić & Teo bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2013 - All Rights Reserved!