NAJAVA: Uređenje i markiranje planinarske staze Šute - Vraca

Written by Teo Bartulovic.

00 vraca sNakon odrađenih akcija na čišćenju službenih i markiranih pravaca uspona prema najvišem vrhu Biokova, staze prema Kaocima, Lokvi i Raadića stanovima te radova na Župskom dijelu Biokova, članovi društva svoje djelovanje za ovu nedjelju planiraju usmjerili prema najstrmijim i za održavanje iznimno zahtjevnim zabiokovskim padinama između vrhova Sveti Ilija i Ščirovac (Miletnjak) te se prihvatili opsežnog posla na uređivanju staze koja iz donjeg Rastovca preko Šutinih stanova vodi do prijevoja Vraca.

Staza se na klancu križa sa BPS-om i nudi pregršt opcija za nastavka puta, istočno prema Sv. Iliji, zapadno prema Ščirovcu, Pozjati ili pak Bukovcu te spustom preko Šutina bunara (Mijaci) u kamenolom ponad južnog portala tunela Sv. Ilija.

U planu je da se kao i obično u nedjelju okupimo ispred Tommy u cca 07:00 te se ovisno o broju ljudi dogovrimo šta i kako napraviti.  Zadnje nevrijeme je povaljalo dosta bukvi tako da je teška mehanizacija nužna a iz istog razloga poželjno je da nas bude što više. 

Prognoza se mijenja iz dana u dana a prem posljednjim modelima nedjelja bi trebala biti manje više OK. Marendu je potrebno ponijeti svatko za sebe a evo ja obečajem da ubacim u ruksak koje pivo više :D 

Molimo sve da sa sobom ponesu zaštitnu opremu i alat s kojim će raditi (rukavice, škare, kosor, pilu...i sl. ).

Za sva eventualna pitanja stojimo na usluzi, slobodno nam se obratite na brojeve telefona ili preko Facebook stranice. Unaprijed zahvaljujemo na, nadamo se, velikom odazivu!

Na kraju bi iskoristili ovi priliku da još jednom naglasimo da je staza djelomično izmještena te više ne slijedi stazu u obliku prikazanom na većini aktualnih zemljovida. Sve je naravnao adekvatno označeno a stare markacije su uglavnom posve uklonjene pa vjerujemo kako ne bi trebalo biti problema po ovom pitanju a da stvar učinimo još sigurnijom uz priložene mape u PDF formatu, može se preuzeti i GPS trag novog smjera uspona prema prijevoju Vraca.

sute vraca mapa
Nova trasa staze Šute - Vraca, za download HQ mape u pdf formatu desni klik i sačuvaj kao (save as)....


Ovako je to izgledalo na istoj stazi prošli put...


POVEZNICE

Uređene staze i postavljeni žigovi na Sv. Roku, Sutvidu i Čuliji

Projekt kultiviranje zapuštenih pastirskih staza na sjevernim padinama Biokova

Akcija čišćenja i uređenja staza prema Sv. Roku (Takalo/Roglići - Sv. Roko)

Uređenje staze prema Kaocima (Brzice - Ozdrvača - Lokva)

Jake snage Bartulovića raskrčile svoj tradicionalni smjer uspona prema Kaocima

Vilinjak – Lokvice – Matkov bunar – Prcalov stan – Kamenik – Lukina staja

GPX: Turija - Sv. Jure - Lokva - Motika - Sv. Ilija - Bast - Dedići

20130623-IMG 2458
Okrugla markacija osnovna je oznaka u markiranju i ona se postavlja kad god je to moguće.... (click to enlarge)

Kompletan album je također dostupan na našoj službenoj Facebook stranici, lajkanje i komentiranje je neograničeno :) pa ukoliko imate komentar ili Vam je neka posebno zapela za oko samo navalite i komentirajte album uzduž i porijeko ;)

Ukoliko primijetite eventualne pogreške i/ili imate sugestije za poboljšanje molimo Vas da nam iste dojavite ispunivši kontakt obrazac kojeg možete pronaći na našim internet stranicama u kontakt sekciji. Unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju. Za bilo kakva dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte!


Autor: Teo Bartulović
Photo: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2013 - All Rights Reserved!