U PP Biokovo održana akcija 'Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš'

Written by Teo Bartulovic.

zelena cistka 00s Članovi HPD-a Sveti Jure pridružili su se i ove godine kampanji ''Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš'' u sklopu projekta ''Let's do it Croatia'', dijela globalne akcije World Cleanup u kojem sudjeluje 112 zemalja svijeta. Prošlogodišnja akcija okupila je preko 52.000 volontera, postavši time najveća ekološka akcija u Hrvatskoj s nedvosmislenim i nadasve jednostavnim ciljem da se kroz druženje i entuzijazam očisti svijet i Lijepa naša te promijenim odnos pojedinaca i organizacija prema otpadu, okolišu i prirodi.

U danas održanoj akciji koju je iniciralo i koordiniralo osoblje PP Biokovo čistilo se na nekoliko lokacija počevši na samom ulazu u park pa sve do najvišeg vrha za čiju čistoću su se pobrinuli upravo članovi našeg društva. Usprkos otežanim vremenskim uvjetima i na žalost ne baš sjajnom odzivu akcija je uspješno privedena kraju. Obzirom da smo na vršom dijelu zatekli iznenađujuće puno uglavnom ambalažnog smeća iskoristili bi ovu priliku da još jednom apeliramo na svijest svih posjetitelja parka, osobito planinara da ne odlažu smeće u prirodu!!

Svaka aktivnost čovjeka pa tako i planinarenje rezultira proizvodnjom otpada no to ne znači da ga treba nesavjesno i neodgovorno odlagati i time narušavati okoliš i prirodu, odnosno okruženje u kojem živimo.  U biti u cijeloj ovoj priči mi je nepojmljivo da netko uopće ostavlja otpad za sobom osobito na ovakvim osjetljivim i zakonom zaštićenim lokacijama? 

Mislim ako već smogneš snage i volje da sve te boce i konzerve izvučeš gore onda ne vidim razloga zašto ih je toliki problem prazne vratiti natrag? Zar je toliko teško satrti plastičnu bocu, konzervu ili što već ne, ubaciti u vrećicu pa u ruksak i ubaciti u prvi kontejner po povratku u civilizaciju!?

Eto, toliko od nas uz nadu da će se iduće godine odzvati više kako društava koji gravitiraju i djeluju na području parka tako i pojedinaca svjesnih potrebe da tragovi našeg nemara i ružnih navika nestanu iz naše sredine.POVEZNICE

www.zelena-cistka.org

Eko akcija: Čisto sačuvaj čistim! Nečisto počisti!

Jake snage Bartulovića raskrčile svoj tradicionalni smjer uspona prema Kaocima

Akcija uređivanja i obnove markacija na najfrekventnijoj stazi prema Sv. Juri


Zelena čistka - teaser

cistoca s
Čisto sačuvaj čistim! Nečisto počisti! (click to enlarge)

Kompletan album je također dostupan na našoj službenoj Facebook stranici, lajkanje i komentiranje je neograničeno :) pa ukoliko imate komentar ili Vam je neka posebno zapela za oko samo navalite i komentirajte album uzduž i porijeko ;)

Ukoliko primijetite eventualne pogreške i/ili imate sugestije za poboljšanje molimo Vas da nam iste dojavite ispunivši kontakt obrazac kojeg možete pronaći na našim internet stranicama u kontakt sekciji. Unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju. Za bilo kakva dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte!


Autor: Teo Bartulović
Photo: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2016 - All Rights Reserved!