Otkriven spomenik hrvatskim braniteljima u Rašćanima

Kosor otkrila spomenik braniteljima u Rašćanima Gornjim Na prigodnoj svečanosti na odmorištu Rašćane i dijelu autoceste Zagvozd-Vrgorac, otkriven je spomenik za 21. poginulog branitelja s područja Zabiokovlja.

Dvanaest visokih kamenih stupova simbolizira mladost Zabiokovlja, koji su došli iz svakog kuta svoje općine Zagvozd, sa zajedničkim ciljem, obraniti Domovinu. Spomenik je zajednički rad akademskog kipara Roberta Jozića i arhitekta Filipa Tadina, a za njegovu izgradnju treba zahvaliti udruzi građana Biokovo iz općine Zagvozd.

Spomenik su otkrili saborska zastupnica Jadranka Kosor, izaslanik predsjednika Josipovića general Slaven Zdilar te članovi obitelji poginulih junaka a spomenik je blagoslovio don Ivan Ćubelić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije.

Svečani skup je otvorio predsjednik Udruge građana Biokovo Marijan Zec, a još su o samom spomeniku i njegovoj namjeni govorili don Vijeko Pavlinović predsjednik organizacijskog odbora za izgradnju spomenika, načelnik općine Zagvozd Miroslav Gaće, general Slaven Zdilar i Jadranka Kosor.

Prigodnom svečanošću na odmorištu Rašćane Gornje, jednom od najljepših odmorišta na autocesti Zagreb-Vrgorac, u subotu je otkriven monumentalni spomenik u čast 22 poginula hrvatska branitelja s područja općine Zagvozd.

- Ovdje smo okupljeni da s ponosom gledamo u ove kamene gromade, kamene stupove koji simboliziraju junačku mladost Zabiokovlja. Upravo oni su stupovi suverene i slobodne Hrvatske. I tvrdim da ovakvih spomenika nije nikada dosta jer oni će svjedočiti generacijama iza nas o junaštvu, domoljublju i hrabrosti - kazala je u svom govoru Jadranka Kosor.

 

Brojnom skupu na kojem su osim članova obitelji poginulih bili i brojni građani iz općine Zagvozd te susjednih mjesta obratili su se i izaslanik Ive Josipovića, general Slaven Zdilar, potom don Vjeko Pavlinović, predsjednik organizacijskog odbora za izgradnju spomenika, kao i Marijan Zec, predsjednik udruge Biokovo i načelnik općine Zagvozd Miroslav Gaće, te dožupan Luka Brčić.

 Inače, sam čin otkrivanja spomenika izgrađenog uz pomoć države Hrvatske, te brojnih donatora i građana, u sklopu je bogatog programa u povodu dana općine Zagvozd i blagdana Gospe od Karmela.

Autor: Teo Bartulovic
Izvor: braniteljski-portal.hr/
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2012 - All Rights Reserved!