TI BIRAŠ: Hodočašće Svetom Juri na Biokovu

Written by Teo Bartulovic.

00 sVeć od malih nogu svi od nas imaju velika očekivanja! Najprije trebaš učiti, pa naći dobar posao, pa na kredit uzeti auto kojeg rijetko voziš i nadati se da ćeš uživati u životu kad otplatiš sve dugove, i kupiš sve one stvari koje ti ne trebaju, sa novcem koga nemaš, da bi impresionirao ljude do kojih ti nije stalo! Ili?

Ili nećeš vjerovat, možeš zaboravit sve to, krenut sa nama na tradicionalno hodočašće Svetom Juri i uživat u nedirnutoj prirodi, ali osjetno nižim temperaturama posve besplatno. TI BIRAŠ!

Iako je Sveti Jure prvi proljetni blagdan poslije Uskrsa, koji se slavi 23. travnja, zbog specifičnih vremenskih uvjeta koji vladaju na najvišem vrhu Biokova, datum hodočašća i misnog slavlja u crkvici Svetog Jure pomaknut je na zadnju subotu u mjesecu srpnju s početkom u 10:00 sati.

Unatoč tome što se do vrha može doći i autom, na svetkovinu većina vjernika tradicionalno dolazi pješke i to uglavnom stazama sa sjeverne strane, od kojih je najpopularnija ona koja iz zaseoka Milići u općini Zagvozd vodi preko platoa Očesci, staza je u susret hodočašću uređena, obnovljene su markacije te su u dijelu koji prolazi kroz gustu bukovu šumu postavljeni reflektirajući noćni markeri kako bi se olakšao uspon onima koji se odluče na noćne ili rano jutarnje uspone kako bi se izbjeglo sunce i ekstremne vrućine koje su se sručile na biokovsko zaleđe posljednjih dana.

Osim ovog smjera do najvišeg vrha Biokova se može doći i markiranom stazom Truija - Ljubović - Sv. Jure ili nekim od bezbroj nemarkiranom smjerova uspona poput onoga sa Sudišća preko Lokvica i Matkovog Bunara, sa Turije odnosno Zečevog klanca preko Osova i Kozjaka stazom kojom su Sv. Juri tradicionalni pohodili žitelji Župe ili primjerice stazom koja iz vodi iz zaseoka Mucići ide prema Mucića ledenici te se podno Razvale spaja sa spomenutom stazom iz Milića.

Kao posljednja opcija (preporučuje se samo iskusnim i fizički spremnim i spretnim planinarima) se nudi ona najduža i najzahtjevnija varijanta sa polaskom iz zaseoka Brzice ili Stanići. Iz oba smjera se ide prema Kaocima i nastavlja dalje prema Ozdrvači i Podrašcu, s tim što se na Podrašcu napušta markirani put koji ide prema Lokvi i skreće se desno te nastavlja hrbatom prema Sv. Juri.

Što se tiče vremenskih uvjeta još je prerano za prognozirati bilo što, no prema trenutnim prognostičkim modelima za vikend su moguća i kraće grmljavinske nevere pa bi to trebalo imati u vidu i ponijeti neko pokrivalo u ruksaku za svaki slučaj.

GPX: Milići - Očesci - Sv. Jure

piscet th Ishodišna točka ove rute je u selu Milići smještenom na četristotinjak metara nadmorske visine, nekih tri kilometra od centra Zagvozda u smjeru Vrgorca na državnoj cesti D62 sa koje se skreće desno (na skretanju se nalazi i malena tabla sa natpisom Sv. Jure) prema centru sela prekoputa autobusne čekaone (Slika 1). Nakon nekih stotinjak metara se dolazi do križanja a od dviju opcija treba izabrati onu koja ide gore lijevo ispod male ostave, garaže ili nešto tome slično prekriveno ravnom betonskom plo... .. .


GPX: Turija - Ljubović - Sv. Jure

thumb Ishodišna točka ove rute je na prijevoju Turija udaljenom desetak kilometara od centra Zagvozda prema Vrgorcu. Petstotinjak metara prije tunela na nadmorskoj visini od 647 metara skreće se desno prema predjelu gusto prošaranom starim pastirskim stajama (Šućurove, Gućev, Krstačke, Peškirića) poznatom kao Lozovci a sam odvojak je obilježena sa tablom i markacijom tako da ne bi trebalo biti problema sa pronalaženjem istog. Staza je široka, uredna, s iznenađujuće blagim usponom u početku tako se na... .. .


Zečev klanac - Osovo - Kozjak - Sv. Jure - Podrašac - Mišljen - Brzice

thumb Ovih dana konačno sam uhvatio pet minuta vremena da se uhvatim u koštac sa fotkama koje sam napravio na turi od prije par tjedana koja prolazi rijetko posječenim dijelom Biokova starom i zaboravljenom stazom kojom su nekad mještani Župe hodočastili Svetom Juri. Na zavit se išlo preko Čulije, prolazilo kroz Osovo (staza će biti posebno obrađena u GPX sekciji) da bi se na kraju preko Oštruljka i padina Kozjaka izbivalo podno Svetog Jure. Tura se od izvorne razlikuje u tome što sam u nju ubacio uspon na Koz... .. .


Svi oni kojima sve navedene staze zvuče prezahtjevno, na misno slavlje mogu doći i automobilom cestom koja vodi od ulaza u park-prirode na području Gornje Podgore sve do vrha Sv. Jure u dužini od 23 kilometra, a cesta je ujedno i najviša prometnica u Republici Hrvatskoj.




Detaljna statistika i virtualni pregled staze Milići - Očesci - Sv. Jure
 
Ukupna duljina:

5.04


kilometara

  Atraktivnost: star   star   star   star   
Preuzmi GPS trag:
download
Zahtjevnost staze: star   star   star
Sagoreno ćevapa: burger  burger
Polazište: Milići
Odredište: Sveti Jure
Ukupni uspon: ˄ 4,85 km / 1220 m
Ukupni spust: ˅ 0,19 km / 93 m
Minimalna visina: ≈ 494 m
Maksimalna visina: ≈ 1762 m
Markacija staze: Osrednja
google.maps.MapTypeId.HYBRID 1 1 1 1 1 1 1 #0000FF Distance Elevation Speed Heart Rate Distance: {0} {2} Elevation: {1} Distance: {0} {2} Speed: {1} Distance: {0} {2} Heart Rate: {1}
Penjanje je samo po sebi potencijalno opasna aktivnost i zbog toga uvijek provjerite informacije koje ste dobili iz razno raznih izvora prije nego što se na njih oslonite! Autori se ograđuju od odgovornosti za bilo koje posljedice ili povrede do kojih bi eventualno moglo doći korištenjem informacija preuzetih sa ovih stranica!



Osim pješke do vrha se može i cestom koja vodi od ulaza u park-prirode na području Gornje Podgore sve do vrha Sv. Jure u dužini od 23 kilometra, a ujedno je i najviša prometnica u Republici Hrvatskoj. Početak gradnje seže u 19. Stoljeće kada su vojnici austro-ugarskog cara Franje Josipa 1878. g. probili makadamski put do prijevoja Staza koji se nalazi na visini od 897 m, pa dalje prema Zabiokovlju. Cesta je imala vojnu funkciju, a napravljena je radi lakšeg zauzimanja Bosne i Hercegovine, tada pod turskom vlašću. Radovi se nastavljaju 1964. godine na inicijativu tadašnje Televizija Zagreb zbog izgradnje televizijskog odašiljača a završena je i asfaltiran 1978. godine.

Početak gradnje seže u 19. Stoljeće kada su vojnici austro-ugarskog cara Franje Josipa 1878. g. probili makadamski put do prijevoja Staza koji se nalazi na visini od 897 m, pa dalje prema Zabiokovlju. Cesta je imala vojnu funkciju, a napravljena je radi lakšeg zauzimanja Bosne i Hercegovine, tada pod turskom vlašću. Radovi se nastavljaju 1964. godine na inicijativu tadašnje Televizija Zagreb zbog izgradnje televizijskog odašiljača.

Cesta je prema prvotnim planovima trebala krenuti iz mjesta Zagvozda sa sjeverne strane, ali je zbog utjecaja raznih lobija i interesnih skupina plan promijenjen pa su građevinari umjesto gradnje nove ceste sa sjeverne strane nastavili rad na staroj austro-ugarskoj cesti od prijevoja Staza do Sv. Jure.

Na mjestu odašiljača nekad se nalazila crkvica Sv. Jure koja je srušena zbog gradnje istog, a 1968. godine sagrađena je nova betonska crkvica na istočnoj strani glavice. Izvorna crkvica je postojala još u XII stoljeću, o čemu svjedoči kamena ploča koja se nalazila iznad oltara stare srušene crkvice.

Misno slavlje u crkvici svetog Jure održava se zadnje subote u srpnju. Iako je 23. travnja svečev dan dugo vremena misa se slavila 31. kolovoza da bi se i taj datum sada pomakao na zadnju subotu srpnja, a sve radi vremenskih uvjeta planine. Vjernici je posjećuju cijele godine a posebno na svečev dan, na misno slavlje većina vjernika dolazi pješke opisanim stazama.

Blagdan sv. Jure slavi se 23. travnja, spominjući se tako njegove smrti u vrijeme progona kršćana od ruke cara Dioklecijana pri ćemu valja naglasiti da neki izvori kao godinu smrti sv. Jure navode godinu 290 dok drugi tvrde kako se radi o 303. godini.

ljubovic s
Kamp na sjeverozapadnom rubu Ljubovića doca...(click to enlarge)

POVEZNICE

Kalendar aktivnostii

Četverodnevni pohod na sv. Juru

Planinarski križ sa crkvice svetog Jure

Radiotelevizijski odašiljač Biokovo na Sv. Juri

Crkvica svetog Jure na Biokovu je na vrdolskoj strani

Eko akcija: Čisto sačuvaj čistim! Nečisto počisti!

GPX: Milići - Očesci - Sv. Jure

GPX: Turija - Ljubović - Sv. Jure

GPX: Turija - Sv. Jure - Lokva - Motika - Sv. Ilija - Bast - Dedići

cistoca s
Čisto sačuvaj čistim! Nečisto počisti! (click to enlarge)


Autor: Teo Bartulović
Photo: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2013 - All Rights Reserved!