Dust off your hiking skills: Hodočašće Sv. Iliji na Biokovu

Written by Teo Bartulovic.

ilija 00 sU obnovljenoj crkvici Sv. Ilije, na istoimenom vrhu, u Parku prirode Biokovo, u subotu, 19. srpnja, služit će se tradicionalna Sveta misa povodom svetkovine Sv. Ilije a misno slavlje će kao i obično predvoditi don Dražen Balić, s početkom u 10:00 sati.

Sveti Ilija je jedan od najsurovijih Biokovski vrhova što ovo misno slavlje čini jednim od najnepristupačnijih u Hrvatskoj, pa treba imati u vidu da bez obzira koju varijantu uspona odaberete uspon će bit i dug i zahtijevan i stoga je poželjno da se krene što ranije to bolje, po mogućnosti ranom zorom prije prvih zraka sunca.

Do vrha se može iz nekoliko pravaca, sa južne strane iz Basta (dvije različite varijante), te s Lokve BPS-om preko Čulice i Radića stanova, dok se sa sjeverne strane nudi pregršt markiranih i nemarkiranih smjerova uspona od koji je najpopularniji a ujedno i najlakši onaj koji vodi iz Dedića (Rastovca) preko Dobrog dola i Matijaševića stanova.

Opcionalni pravci uspona poput onoga markiranog iz Zaseoka Šute (260 mnv) preko prijevoja Vraca ili nemarkirani iz Brzica preko Kaoca, Drljenovca, Mišljena i Čulice, ili primjerice iz Stanića preko Ržišća, Spilica i Poleganuše su iznimno dugi i zahtjevni te su pogodni samo za iskusne planinare u dobroj fizičkoj kondiciji.

Ove godine smo se usredotočili na detaljne opise staza koje vode prema najvišem vrhu Biokova pa nismo stigli na isti način odraditi i ove prema Sv. Iliji pa ću u kratkim crtama dati osnovne smjernice za uspona iz smjera Dedića koji je ujedno 'službeni' pravac uspona. Prije svega treba imati u vidu da je što zbog vrućine, što zbog dužine i zahtjevnosti staze potrebno krenuti najkasnije u 05:00h a optimalno bi bilo krenuti u 4:00 sata iz Starog sela jer je za uspon 'normalnim tempom' potrebno punih 4 sata. Također je bitno spomenuti da je parking na Starom selu dosta ograničen (slika 1) i poželjno je da auto ostavite na proširenju prije podvožnjaka (slika 5) ili kod upravne zgrade Hidroelektre (slika 8) ili vas možda netko doveze do ishodišne točke.

Pristup Dedićima i Starom Selu u Rastovcu

Do zaseoka Dedići će te najlakše doći tako da u Zagvozdu skrenete prema autoputu odnosno sjevernom portalu tunela Sv. Ilija te prije naplatnih kućica (slika 2-1, 2-2) skrenete prema prema Rastovcu, tj. Zaseoku Dedići (350 mnv). Sljedeće skretanje je u samom zaseoku Dedići gdje je potrebno kod kuće Miće Dedića skrenut lijevo na stari makadamski put (slika 3). Na skretanju se nalazi i tabla sa znakom Sv. Ilija 4:30h (slika 4) a put vodi prema sjevernom portalu tunela te kod podvožnjaka (ovo je ujedno i prvo mjesto pogodno za parking) skreće oštro desno. Uz GPS trag od Starog sela do Sv. Ilije u arhivi koju možete skinuti dolje se nalazi i dio puta od Dedića do Starog sela.

Put je odavde djelomično betoniran i ide u smjeru kontenjerske upravne zgrade Hidroelektre koju obilazi sa lijeve strane (slika 8) te nastavlja dalje prema lokaciji sa bunarom i kućicom (slika 9poznatoj kao 'Staro selo' smještenoj na nešto manje od 400 metara nadmorske visine. Ishodišna točka (slika 10se nalazi lijevo od bunara (slika 11) a početna markacija je 'skrivena' u šikari pored znaka parka prirode Biokovo. Staza vodi oštro uzbrdo kroz makiju i nisko raslinje prema bunaru Prižmerac koji se nalazi nedaleko od puta na nekih 555 metara nadmorske visine te nastavlja dalje preko padine Skradinjevac prema ruševnim stočarskim stanovima na Dobrom dolu smještenom na cca 1180 mnv (slika 12). Tu se nalaze i dva bunara no voda nije preporučljiva za piće, tj. možete ju koristiti isključivo ako ju prokuhate ili dezinficirate putem tableta, 'UV pena' ili nekim drugim filtrom za purifikaciju vode iz prirode koji se mogu naći na tržištu.

Od Dobrog dola pa nadalje više nećete uživati u hladovini jer staza izlazi na otvorenu biokovsku golet te nastavlja dalje prema Oštrom vrhu i Vražjem klancu te se na kraju ponad Matijaševića stanova (slika 13) križa sa BPS-om koji ide iz smjera Radića stanova prema vrhu Sveti Ilija. Lokalitet je inače iznimno bogat vodom za piće, voda je najpitkija u onoj smjeptenoj visoko gore u polama, druga ravno ispod nje, a treća odmah pored staze, propisno označena tako da ju ne možete promašiti. Ova najviša i najveća je dubce puna vodom čak i u ljetnom razdoblju (slika 14), a iako se ćemer iznad kamenice djelomice urušio to nije utjecalo na kvalitetu vode pa tu možete obnoviti zalihe što donekle može olakšati uspon jer nije potrebno sa sobom nositi pretjerano velike količine tekućine. Obzirom da ste jednom kad dođete na Matijaševića stanove nadomak cilju i kapelica (slika 15) je jasno vidljiva ne bi trebalo biti problema da stazu slijedite grebenom do samo vrha (slika 16).

Kao i obično na uspon krećem već u petak, pa svi koji trebaju bilo kakve informacije vezano za jednodnevni uspon mogu se javiti našem tajniku Jadranku na sljedeći broj mobitela: ++385 99 704 8022, ili meni putem službenog This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili facebook stranice društva. Moji Bartulovići isto idu gore al' u vlastitom aranžmanu, i nešto ranije nego inače, oko 3:00h, 3:30h pa ako nekom tako odgovara može ih sačekat na Starom selu i onda pomalo s njima.

Detaljna statistika i virtualni pregled staze:
 
Ukupna duljina:

4.32


kilometara

  Atraktivnost: star   star   star   star   
Preuzmi GPS trag:
download
Zahtjevnost staze: star   star   star
Sagoreno ćevapa: burger  burger
Polazište: Dedići
Odredište: Sveti Ilija
Ukupni uspon: ˄ 4,05 km / 1206 m
Ukupni spust: ˅ 0,27 km / 177 m
Minimalna visina: ≈ 410 m
Maksimalna visina: ≈ 1642 m
Markacija staze: Osrednja
google.maps.MapTypeId.HYBRID 1 1 1 1 1 1 1 #0000FF Distance Elevation Speed Heart Rate Distance: {0} {2} Elevation: {1} Distance: {0} {2} Speed: {1} Distance: {0} {2} Heart Rate: {1}
Penjanje je samo po sebi potencijalno opasna aktivnost i zbog toga uvijek provjerite informacije koje ste dobili iz razno raznih izvora prije nego što se na njih oslonite! Autori se ograđuju od odgovornosti za bilo koje posljedice ili povrede do kojih bi eventualno moglo doći korištenjem informacija preuzetih sa ovih stranica!

Ove godine hodočašće se preklapa sa blagdanom Sv. Ilije pa smo si dali truda da promoviramo dođaj na adekvatan nači i stoga je za očekivati povećan priliv hodočasnika kako na jednodnevnim tako i dvodnevnim turama. Shodno tome obavijestili smo stanicu GSS-a Makarska koja će biti u pripravnosti cijeli vikend pa u slučaju bilo kakvih problema nazovite 112!!

Još samo da dodam da bi ove godine Sv. Ilija mogao opravdati svoju reputaciju gromovnika! Kako stvari stoje neverini su i više nego izgledni pa ne bi bilo loše sa sobom ponijeti kabanicu ili neko slično vodonepropusno pokrivalo.

Kao i obično na uspon krećem već u petak, pa svi koji trebaju bilo kakve informacije vezano za organizirani jednodnevni uspon mogu se javiti našem tajniku Jadranku na sljedeći broj mobitela: ++385 99 704 8022 ili meni putem službenog  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili facebook stranice društva. Moji Bartulovići isto idu gore al’ u vlastitom aranžmanu, i nešto ranije nego inače, oko 3:00h, 3:30h pa ako nekom tako odgovara može ih sačekat na starom selu i onda pomalo s njima.

Vrh Sveti Ilija (N 43° 22' 17.2'' E 16° 59' 49.5'') i njegov hrbat nalaze se sjeverozapadno od središnjega dijela Biokova, iznad zaseoka Rastovac u općini Zagvozd. Ime vrha i nadmorska visina su napisani na kamenu ispred ulaza u kapelicu, a žig je ugrađen u desni zid.

Kapelica koju su obnovili moji sumještani iz župe Zagvozd prije nekih desetak godina (2000. da budem precizan) je, ako ne najljepši, ondanajizvornijih sakralni objekt na Biokovu (Slika 6), autohtono zdanje sazidano na starim temeljima iz Biokovskog kamena uz minimalnu uporabu betona.

Bez obzira na to koji pravac izaberete uspon će biti iznimno dug, naporan i težak zbog velikih sipara te izloženosti suncu. Ovdje su okvirna vremena za najpopularnije pravce uspona: Bast - Bunar Mijaći - Sveti Ilija 4 h; Bast - Osičine - Sv. Ilija 4.30 h; Lokva - Motika - Sv. Ilija 4 h; Dedići - Dobri dol - Sv. Ilija 4 h; Šute - Vrataca - Sv. Ilija 4:30 h; Brzice - Drljenovac - Mišljen - Sv. Ilija 6:30 h.

Ilija prorok (heb. Ellijah 'moj Bog je Jahve'; lat. Ilia) bio je rodom iz Tišbe, pa se naziva i Tišbijac. Kao starozavjetni prorok Ilija ima vrlo važno mjesto u židovskoj, kršćanskoj i islamskoj predaji, o čemu svjedoče brojni spisi o njemu. Živio je i djelovao u Sjevernom kraljevstvu ili Kraljevstvu Izrael u IX. stoljeću prije Krista u vrijeme kraljevanja Ahaba i Ahazje. Prema Svetom pismu bio je 'Podignut u vihoru ognja, u kolima s plamenim konjima'.

Štovanje svetog Ilije je posebno rašireno u slavenskim zemljama gdje ga se još naziva i sveti Ilija Gromovnik (u Drugom svjetskom ratu je ratno ime prema tom proroku dobio Ivan Hariš-Gromovnik). Židovska apokaliptika držala je da Ilija nije umro, nego da će umrijeti skupa s Henohom na koncu vremena boreći se protiv Antikrista.

Ukoliko sam u nekom dijelu bio nejasan i ostavio neke nedoumice ili imate bilo kakvih dodatnih pitanja stojimo na usluzi. Možete nas kontaktirati na već spomenute načine ili pak putem komentara na dnu članka.

Zadnje ali ne manje važno, koliko Vam je potrebno ovdje možete skinuti u visokoj rezoluciji dio karte koji pokriva ovaj dio Biokova te ju potom isprintati, prebaciti na smartphone i poslužiti se njome u slučaju nužde.

ilija 01 s
Misa na Sv. Iliji (2012 god).

POVEZNICE

Kalendar aktivnostii

Hodočašće Svetom Juri na Biokovu

Hodočašće Svetom Roku na Biokovu

Hrvatski mitovi i legende: Kako je Ilija postao Sveti Ilija Gromovniku

Sveti Ilija Gromovnik okupio mnoštvo vjernika na najnepristupačnijem Biokovskom vrhu


Autor: Teo Bartulović
Photo: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2013 - All Rights Reserved!