Najmanja europska ljutica primijećena na Biokovu?!

Written by Teo Bartulovic.

zutokrug 00Istini za volju, informacija je do mene stigla s malim zakašnjenjem al' to nije razlog da propustim prigodu da s vama podijelim vijest koja me i više nego ugodno iznenadila. Naime naši planinari Jadranko Šušnjar i Mladen Kujundžić su na usponu prema Svetom Juri ove nedjelje uočili zmiju koju kako sami kažu "nisu nikad u životu vidi'li" a prema opisu koji je Jadranko dao Stipanu radilo se o žuto zelenoj zmiji, tupe glave, jako sličnoj poskoku (crnostriku) no istovremeno primjetno kraćeg tijela i žarkijih boja.

Iako je zmija bila prebrza da ju slikaju iz opisa se nameće zaključak da se radi o iznimno rijetko viđenoj vrsti , planinskom žutokrugu (lat. Vipera ursinii macrops) u zabiokovskim krajevima poznatom i kao 'planinska šarulja'! Žutokrug je zmija jedinstveno prilagođen životu u planinama, živi u vrlo malim i izoliranim populacijama, a zbog nestanak pogodnih planinskih staništa veoma je rijetka pa je iznenađenje tim bilo i veće.

Zmija obitava na područjima iznad 1100 metara nadmorske visine a stariji mještani Župe pričaju kako su je viđali na području Stopanj doca i Vlake odnosno na goleti ispod Sutvida ali i to je bilo u njihovoj mladosti pa je vladalo mišljenje kako je žutokrug posve iščezao sa ovih prostora.

Uzgred rečeno, Jadranko i Mladen su zmiju primijetili na predjelu Ljubović, na oko 1300 metara nadmorske visine što odgovara opisu terena koji nastanjuje što dodatno potkrepljuje uvjerenje da se radi o planinskom žutokrugu i vjerujem da bi vijest mogla biti interesantna Hrvatskom herpetološkom društvom te široj znanstvenoj i stručnoj zajednici.

Iskoristio bih ovu priliku da u ime Hrvatsko herpetološko društva HYLA pozovem sve planinare i ljubitelje prirode da pri svojim pohodima obrate pozornost i da ga pokušaju slikati ako ga primijete  (sa sigurne udaljenosti naravno vodeći računa o osobnoj sigurnosti prije svega) i ako u tome uspiju  da pošalju sliku nama ili još bolje direktno HYLA-i na sljedeći e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Planinski žutokrug (lat. Vipera ursinii macrops) najmanja je europska ljutica. Kao i sve ljutice proizvodi otrov, no njegovo je djelovanje izrazito slabo: posljedice ugriza najsličnije su ubodu pčele ili ose. Jači otrov vrsti nije potreban jer joj služi samo kako bi ubrzao probavu plijena, uglavnom kukaca – zrikavaca i skakavaca – koje počne gutati odmah nakon ugriza. Odrasle jedinke hrane se i gušterima te malim sisavcima (poljskim miševima, poljskim voluharicama, rovkama). Sam žutokrug može postati plijenom brojnim velikim pticama grabljivicama, divljim svinjama, jazavcima ili čak krupnijem poskoku.

Osnovna boja žutokruga varira od svijetlosive do žute, a na tijelu se ističe tamna cik-cak šara duž leđnog dijela. Upravo je zbog žućkasto-smeđe osnovne boje i navike da se sunča sklupčan u krug i dobio naziv „žutokrug". Za razliku od poskoka, nema rog i znatno je manji.

Ženke su, kao i kod mnogih drugih zmija, rastom veće od mužjaka, ali vrlo rijetko dosegnu 55 centimetara duljine. Vrsta hibernira pod zemljom, u pukotinama između stijena ili korijenja drveća; budi se u proljeće nakon otapanja snijega, a prvi izlaze mužjaci. Tijekom travnja i svibnja zmije se okupljaju radi parenja. Ženke su u prosjeku trudne svake druge godine, a žive mlade legu uglavnom krajem kolovoza ili početkom rujna. Na svijet donose od četiri do osam mladih zmija duljine 13-15 centimetara i mase samo dva grama. Što je ženka veća i starija, nosi veći broj mladih zmija. Mladi spolno sazru tek tijekom treće ili četvrte godine života.

Žutokrug živi u vrlo malim i izoliranim populacijama na prirodnim planinskim travnjacima Dinarida. Jedinstveno je prilagođen životu u planinama i nalazimo ga samo iznad 1100 metara nadmorske visine. Endem je planinskih područja Balkana, pretežito Dinarida, a osim u Hrvatskoj obitava i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji. U Hrvatskoj naseljava južne padine Velebita, Dinaru, Troglav i Kamešnicu te pojedine ličke planine. Na takvim planinskim travnjacima još je brojna rijetka flora i fauna, koja čini važan dio prirodno- -kulturnog nasljedstva Hrvatske.

Kako visokoplaninski travnjaci zarastaju zbog izumiranja tradicionalne ispaše (primarno ovčarstva), planinski žutokrug suočen je s nestankom pogodnih staništa. Stalan ljudski pritisak dodatno ubrzava taj proces. Zbog toga je vrsta ugrožena – i strogo zaštićena Zakonom o zaštiti prirode.

POVEZNICE

GPX: Turija - Ljubović - Sv. Jure

Dolac Osovo: najveća vrtača u Biokovu

Biokovska jela - Abies alba biokovoensis


take kill leave nothing

Autor: Teo Bartulović & Stjepan Roglić
Photo: Dušan Jelić
Izvor: UNDP
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2013 - All Rights Reserved!