OBAVEZNO pročitati pravilnik prije preuzimanja!

Written by Teo Bartulovic.

Početkom 2010. Hrvoje Zrnčić predložio je Komisiji za planinarske putove HPS-a ideju o novoj vrsti planinarskih putova, tj. trasiranju novih službenih planinarskih putova koji bi za razliku od klasičnih bili digitalno 'markirani'. Zajedničko objema vrstama putova je njihovo redovito održavanje pri čemu prvenstveno mislimo na osiguranju njihove prohodnosti a ono što ih razlikuje su vrste oznaka.

Klasični planinarski putovi su označeni bojom na terenu i to crvenom i bijelom sukladno markacijskom pravilniku. Oznake (markacije) postavljaju se na kamenju, stablima, stupovima, tablama i sl. dok se nova vrsta službenih planinarskih putova označava isključivo oznakama uz pomoć odgovarajućih planinarskih (ručnih) GPS uređaja.

Zahvaljujući ovim digitalnim rutama te PC programima koji omogućavaju organizaciju i pregled karata, ruta, tragova i putnih točaka na jednostavan i intuitivan način možete planirati vaše putovanje kreiranjem željenih ruta i putnih točaka u sigurnosti i udobnosti doma te ih nakon toga jednim klikom miša prenijeti na Vaš GPS uređaj. Prilikom kreiranja i planiranja ruta moguća je procjena zahtjevnosti i težine same rute pomoću vertikalnog (elevacijskog) profila.

Obilazak takvih putova moguć je i ako ne posjedujete GPS uređaj no u tom slučaju moramo imati klasični kompas, papirnati zemljovid s ucrtanim putom i eventualno tekstualni opis puta, dakle, sve ono što može biti i u GPS uređaju. Samo po sebi je jasno da su u GPS uređaju tehnološki novije inačice kompasa, zemljovida i opisa. Kompas je utemeljen na satelitskoj navigaciji, zemljovid je elektronički, a opis puta može biti izražen slikom i/ili zvukom (govorom) već prema potrebi.

Ideja Hrvoja Zrnčića je nešto ekstremnija jer on zagovara putove koji bi bili označeni isključivo elektronički jer su svima nama potrebni izazovi, potvrđivanje sebe, mali dašak avanturizma kao suprotnost uvjerenjima o sigurnosti, udobnosti i bezbrižnosti doma možda krijući iza svega odmak od brzog i dosadnog života, odmak od prolaznosti i svega što ona nosi sa sobom.

Vođeni Hrvojevom idejom te činjenicom da je velika većina planinarskih i pastirskih putova sa sjeverne strane Biokova u poprilično lošem stanju, da markacije blijede i šuma polagano preuzima kontrolu i nekima je kretanje gotovo posve onemogućeno došli smo na ideju smo da GPS-om track-iramo bogatu mrežu drevnih putova i pastirskih staza, poslikamo, detaljno opišemo i na kraju dio tih podataka objavimo na ovim web stranicama.

Neke od staza koje smo do sada trasirali su gotovo posve neprohodne i prezahtjevne za neiskusne planinare pa smo prvenstveno zbog njihove osobne sigurnosti odlučili da za sada postavimo samo dio onih relativno sigurnijih ruta. Naravno za one iskusnije članove željne avanture ove rute su dostupne na upit uz opasku da se koriste na vlastitu odgovornost.

Sve objavljene GPS rute kao i one koje planiramo objaviti na stranicama pripremljeni su s najvećom pažnjom, trasirani najmanje dva puta sa najboljim Garmin uređajima u oba smjera i onda kombinirani kako bi se dobile što preciznije rute i izbjegle bilo kakve pogreške uzrokovane gubicima signala i ne preciznostima samih uređaja.

Informacije objavljene na našim stranicama nisu prikupljane iz drugih izvora već su isključivo plod našeg rada no usprkos tome ne možemo odgovarati za njihovu uporabu kao što ni u kom slučaju ne možemo odgovarati za štetu i nezgode bilo koje vrste nastalih uslijed korištenjem podataka i informacija koje možete preuzeti sa stranice www.hpd-sveti-jure.com. Dakle sve podatke preuzete iz naše rute sekcije koristite as is na vlastitu odgovornost.

Trenutno dostupne rute

Biciklističke (MTB) rute po Zagvozdu i okolici

ID
Opis
Atraktivnost:
Zahtjevnost staze:
39
MTB: Zagvozd - Sudišće - Kaoci star  star  star star  star  star
-
More to come shortly....    

Rute na kojima trenutno radimo i trebale bi bit dostupne uskoro

ID
Opis
Atraktivnost:
Zahtjevnost staze:
 
Lovrinčevići - Lokvice - Matkov bunar - Sv. Jure    
 
Mucići - Ledenica - Sv. Jure    
 
Dedići - Sv. Ilija - Ščirovac - Šute    
 
Milići - Sv. Jure - Lokva - Ozdrvača - Kaoci - Brzice    
 
Brzice - Kaoci - Poleganusa - Radica kamenice - Misljen - Stanići    
 
Župa (Takalo) - Gradska špilja - Čulija - Jarova rupa - Vlaka - Sv. Rok    

OBAVEZNO pročitati pravilnik prije preuzimanja ruta!

warning th Početkom 2010. Hrvoje Zrnčić predložio je Komisiji za planinarske putove HPS-a ideju o novoj vrsti planinarskih putova, tj. trasiranju novih službenih planinarskih putova koji bi za razliku od klasičnih bili digitalno 'markirani'. Zajedničko objema vrstama putova je njihovo redovito održavanje pri čemu prvenstveno mislimo na osiguranju njihove prohodnosti a oo što ih razlikuje su vrste oznaka. Klasični planinarski putovi su označeni bojom na terenu i to crvenom i bijelom sukladno markacijskom pravilniku.


Sve rute objavljene na ovoj web stranici su dostupne u obliku rar arhive koja sadrži podatke u dva najzastupljenija formata zapisa te se mogu koristit na većini GPS uređaj, uređaja iz Garmin, Magellan, Lowrance, Brunton i MLR ponude primjerice te dvama najpopularnijim ‘mapping’ programima, Garmin-ovim MapSource-om te Des Newman-ovim OziExplorer-om.

Ukoliko koristite neki drugi uređaj ili program na internet je dostupno bezbroj konvertera (GarTrax ili GPSBabel, malene, besplatne, ali iznimno korisne i učinkovite 'pretvarače') tako da ni to ne bi trebalo predstavljati neki problem no ukoliko do njih ipak dođe spremni smo pomoći i odgovoriti na sve upite.

Neki od Musthave alata koje koristim i koji su spomenuti u članku

GarTrax

GPSBabel

cGPSmapper

TopoFusion (Basic)

Garmin's BaseCamp

Des Newman's OziExplorer

GMaptoolom (Garmin Map Tool)
Garmin's redesigned GPSMAP 62 series
Također je važno pripomenuti da je ova web stranica i njen sadržaj zaštićen od strane HPD-a Sveti Jure Zagvozd te je zabranjena svaka redistribucija ili reprodukcija bilo kojeg dijela sadržaja u bilo kojoj formi za bilo koju svrhu.

Nije dozvoljena (osim sa izričitom pismenom suglasnošću HPD-a Sv. Jure) bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke distribucije materijala.

Ukoliko primijetite eventualne pogreške i/ili imate sugestije za poboljšanje molimo Vas da nam iste dojavite ispunivši kontakt obrazac kojeg možete pronaći na našim internet stranicama u kontakt sekciji. Unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju. Za bilo kakva dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte!


Autor: Teo Bartulovic
Izvor: wikipedia.org & plsavez.hr
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2012 - All Rights Reserved!123