Blagoslov Kapelice Hrvatskih Mučenika Mosor - Šatorak

Written by Teo Bartulovic.

Na poziv dugopoljca i našeg dragog prijatelja i planinara don Dražena Balića, prošlu subotu (14. Rujna 2013. u 11 sati) smo prisustvovali svetoj misi i blagoslovu kapelice Hrvatskih mučenika na sjevernim padinama Mosora – predjelu Šatorak na 750 m nadmorske visine.

Domaćini, članovi HPD-a Ljubljan Dugopolje su nas informirali da je od ideje do početka izgradnje u travnju 2012. trebalo pet godina, a završetkom u rujnu 2013. se zbrojilo 1838 radnih sati. Sav posao su volonterski odradili mještani Dugopolja i planinari HPD-a Ljubljan pod vodstvom članova Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, uz bezrezervnu pomoć Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i podršku pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja.

Kapelica Hrvatskih mučenika je zidana u betonu i obložena kamenom dok je drveni krov pokriven kamenim pločama, a sve s mislima na bl. Alojzija Stepinca, dugopoljskog župnika don Šimuna Karamana koji je ubijen na Mosoru, mladog dugopoljskog svećenika Jozu Čulina, te mnoge druge koji su mučeni i ubijeni zbog svoje ljubavi prema Hrvatskoj i katoličkoj vjeri.

Svetu misu je predvodio mjesni župnik Dugopolja don Mirko Bitunjac uz koncelebraciju don Ivana Vrdoljaka i neizostavnog don Dražena Balića koji zahvaljujući pristupačnoj lokaciji i ne pretjerano zahtijevanoj stazi ovaj put nije bio usamljen kako to obično biva u sličnim prigodama.

Nakon misnog slavlja i blagoslova kapelice nazočnima se obratio naš proslavljeni alpinist i pročelnik Splitske stanice HGSS-a Stipe Božić koji je pozvao sve prisutne da se ne odriču svojih korijena i pozdravio oživljavanje tradicije hodočašćenja na planinske vrhove te obnovu starih i izgradnju novih kapelica na istim.

Ispred HRM-a nazočne je pozdravio Brigadir Mijo Ćubić da bi se naposljetku Gosp. Mirko Plazibat u ime domaćina zahvalio svima koji su pomogli u izgradnji kapelice a više od dvjesto hodočasnika i planinara pozvao na prigodni domjenak. Ugodno druženje uz srdačne i gostoljubive domaćine te obilje hrane i pića se oteglo do u kasne popodnevne sate a kako je to sve izgledalo pogledajte u priloženoj foto-galeriji. 

Blagoslov Kapelice Hrvatskih Mučenika - 2013 god.

Kompletan album je također dostupan na našoj službenoj Facebook stranici, lajkanje i komentiranje je neograničeno :) pa ukoliko imate komentar ili Vam je neka posebno zapela za oko samo navalite i komentirajte album uzduž i porijeko ;)


Autor: Jelena Biloš & Teo Bartulović
Photo: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2013 - All Rights Reserved!