Projekt obnove tradicije uzgoja krumpira u Bijakovi uspješno priveden kraju!

Written by Teo Bartulovic.

00 kumpiri s Gledajući iz današnje perspektive, teško je zamisliti da je sve do prije pedesetak godina svaki obradivi škrip na Biokovu imao svog vlasnika, bila je to škrta zemlja, bez vode, smještena na strmim obroncima pa ju je bilo potrebno ograditi visokim i debelim suhozidima kako bi se to malo plodne zemlje sačuvalo da ju ne raznesu vjetar i kiša.

Stariji zabiokovci se sjećaju kako su ovi doci i vrtače bili puni poljoprivrednih kultura i proizvoda, uglavnom se radilo o krumpiru, raštiki, raži, pšenici i ječmu a zahvaljujući članovima eko udruge 'Mucića ledenica' i HPD-a Sveti Jure tradicija sadnje krumpira u Bijakovi je opet zaživjela!

Nakon par mjeseci Sizifovog posla i Tantalovih muka, pripremnih radnji, sadnje i okopavanja, sazrelo je vrijeme da odradimo završni čin, 'naplatimo' trud i konačno uživamo u plodovima svog rada. Subotno jutro je osvanulo kišno i tmurno al' nas nije pokolebalo te smo nakon višestrukih 'konzultacija sa norvežanima' ipak odlučili da idemo po krumpire pa kud puklo, puklo.

Na sreću, kao i obično, norvežani su i ovaj put bili u pravu, sunce se ubrzo probilo kroz oblake i podarilo nas skoro pa idealnim vremenskim uvjetima i mogli smo prionuti poslu. Krumpir je jedna od onih kultura za koju nikad ne znaš što te čeka i kakav će urod biti no osmjesi na licima nakon prvih zamaha motikom su govorili sami za sebe. Urod je bio izdašan a krumpir idealne veličine, ni preveliki, ni premali a zemlja je bila tako mekana i podatna da su se neki upustili u ručno kopanje bez ikakvi pomagala.

I ostale zasađene kulture su izgledale jako dobro, pomidori, raštika, mrkva, peršin, u biti sve povrće potrebno za juhu koju je Sanja spremala iznjedrio je naš doćić pa je uživanje u istoj time bilo još i veće.  Nakon juhe na red je došao Švabin ražanj i Zinzine gradele, a druženje uz dobru spizu, bevandu i šijavicu se odužilo na cijelo poslijepodne nakon čega se svatko sa svojom vrećicom na leđima uputio put Zagvozda.

Osim krumpira koje smo ponijeli sa sobom jedan manji dio smo ostavili na Andrijinoj staji zakopane u trapu gdje bi bez problema trebali preživjet oštru biokovsku zimu i čekat nas na proljeće, bar se nadamo :D

Zagvožđani obnavljaju staze, staje, bunare i kamenice,
te nastavlaju tradiciju sadnje krumpira u Bijakovi!!

Kompletan album je također dostupan na našoj službenoj Facebook stranici, lajkanje i komentiranje je neograničeno :) pa ukoliko imate pitanje ili Vam je neka slika posebno zapela za oko samo navalite i komentirajte album uzduž i porijeko ;)

kumpiri
Click to enlarge :)


POVEZNICE

Poticaj stanovništvu: Akcija 'ZASADIMO 1000 IZNAD 1000'

1000 iznad 1000: Pripremne radnje za sadnju biokovskog krumpira

Zagvožđani uspješno obnovili tradiciju sadnje krumpira u Bijakovi!


Autor: Teo Bartulović
Photo: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2013 - All Rights Reserved!