Honoring our heritage and sharing a passion for caving, hiking, climbing, exploration & adventure... ..

Speleološko, himalajsko, alpinističko, glumački vikend na Velikoj prdaljci

Written by Teo Bartulovic.

prdaljka thProšli vikend se crème de la crème Cave Monstersa odazvala pozivu kolega iz Makarske kluba i zaputila u Kozička Poljica, zaseok Aleriće s nakanom da posjeti jedan od najintrigantnijih speleo objekata na ovim prostorima.

Donekle u okrnjenom sastavu jer je Mateo zbog požara na Biokovu bio spriječen da ide s nama ovog puta no zato sa tri pridodana člana u vidu našeg glavnog 'suportera' i promotora gosp. Vedrana Mlikote te gos... .. .

Mandića špilja: stručni seminar o izradi speleološkog nacrta

Written by Teo Bartulovic.

mandica-spilja thterminu 23- 24.05.2015. god. u Omišu je u organizaciji Speleološkog odsjeka PD Imber održan stručni seminar Komisije za speleologiju HPS o izradi speleološkog nacrta. Na seminaru je sudjelovalo tridesetak mladih speleologa pripravnika iz 13 hrvatskih speleoloških udruga a seminar je uz pomoć kolega vodio instruktor speleologije Teo Barišić (SO Sv.Mihovil).

Sam seminar je bio osmišljen tako da se prvi dan provede terenska nastava na području Poljičke planine (Komornjak) da bi se drugi dan posvetilo obradi i digitalizaciji nacrta izrađenih u speleološkom objektu. Po dolasku do speleološkog obje... .. .

 

HPD Sveti Jure bogatiji za dva mlada speleologa pripravnika

Written by Teo Bartulovic.

skull thHPD Sveti Jure je od srijede 13.05.2015 bogatiji za dva nova, mlada i nadasve perspektivna speleologa pripravnika (Frane Mucić i Mateo Stapić) koji su na domjenku u prostorijama PD Imber Omiš dobili uvjerenja o uspješnom završetku školovanja nakon što su u protekla dva mjeseca prošli niz praktičnih i teoretskih radionica te na kraju uspješno položili ispit i odradili završnu terensku vježbu.

Škola je provedena prema planu i programu Hrvatskog speleološkog saveza a vodila ju je Nina Marić instruktor speleologije KSHPS-a te speleolog Željko Marunčić 'Bospor' uz pomoć pripravnika iz HPD-a Sv. Jure Zagvozd, SAK Eks... .. .

Poziv za sudjelovanje na stručnom seminaru o izradi speleološkog nacrta

Written by Teo Bartulovic.

topografija thImajući na umu da je jedan od osnovnih ciljeva istraživanja upravo topografsko snimanje objekta i izrada speleološkog nacrta, SO PD Imber u suradnji sa KS HPS organizira Stručni seminar o izradi speleološkog nacrta te poziva speleološke klubove i odsjeke iz cijele Hrvatske da se uključe i sudjeluju u što većem broju.

U okviru seminara će se održati niz teorijskih i praktičnih radionica kako bi se pokrili svi aspekti izrade speleološkog nacrta. Na seminar je potrebno ponijeti osobnu speleološku opre... .. .

Pitanja i odgovori za stjecanje naziva speleolog pripravnik

Written by Teo Bartulovic.

spilja thKao što ste vjerojatno i primijetili baš i nismo bili pretjerano aktivni proteklih nekoliko na stranici što ne znači da smo ljenčarili. Baš naprotiv, jednostavno smo bili toliko zauzeti radovima na uređenju prostorija, završnim radovima na obnovi planinarske kuće na Čuliji, razno raznim tečajevima, školama i školicama da nismo stigli biti online onako često kao što to inače činimo.

Upravo kao nusprodukt jednog od spomenutih tečajeva, odnosno speleo škole u organizacija SAK Ekstrema je nastao i ovaj priručnik koji objedinjuje pitanja i odgovore za stjecanje naziva speleolog pripravnik na jedan recimo moderan i vizualno dopadljiv način. Naravno, 'guglanje' i traženje odgovora online, 'kopanje' po praš... .. .

Par fotki sa snimanja video materijala o Mucića ledenici

Written by Teo Bartulovic.

00 ledenica thNa inicijativu i u organizaciji djelatnika Parka Prirode Biokovo i u suradnji sa ECO udrugom Mucića ledenica, članovi HPD-a Sv. Jure su pružili logističku potporu prilikom snimanja video materijala o Mucića ledenici.

Obzirom da smo bili poprilično zaposleni osiguranjem i spuštanjem sve potrebne opreme i ljudstva koji su morali potegnuti sve do treće komore kako bi dosegnuli led okovane prizore baš i nismo imali od već mnogo vremena za fotkanje ali smo svejedno sku... .. .