Pitanja i odgovori za stjecanje naziva speleolog pripravnik

Written by Teo Bartulovic.

Kao što ste vjerojatno i primijetili baš i nismo bili pretjerano aktivni proteklih nekoliko na stranici što ne znači da smo ljenčarili. Baš naprotiv, jednostavno smo bili toliko zauzeti radovima na uređenju prostorija, završnim radovima na obnovi planinarske kuće na Čuliji, razno raznim tečajevima, školama i školicama da nismo stigli biti online onako često kao što to inače činimo.

Upravo kao nusprodukt jednog od spomenutih tečajeva, odnosno speleo škole u organizacija SAK Ekstrema je nastao i ovaj priručnik koji objedinjuje pitanja i odgovore za stjecanje naziva speleolog pripravnik na jedan recimo moderan i vizualno dopadljiv način. Naravno, 'guglanje' i traženje odgovora online, 'kopanje' po prašnjavim knjigama i skriptama ima svoje draži ali s druge strane ovakav dodatni edukativni materijal, koji na sustavan, jednostavan i nadam se nadasve zanimljiv način teme koje se tijekom škole obrađuju na teoretskim radionicama te u praksi na terenu.

Ova skriptica je mali doprinos našeg možebitnog speleo odsjeka(ozbiljno se radi na osnivanju istog u sklopu ostalih aktivnosti povodom proslave dvadesetogodišnjice osnutka društva) i želja nam je da svima koji zaista hoće da nauče i savladaju gradivo koje će im biti prezentirano tijekom školovanja pomognemo da to urade na studiozan i temeljan način, a ne samo da, kao što se mnogi rade, napamet bubaju odgovore bez objašnjenja. Priručnik je prvenstveno namijenjen polaznicima speleoloških škola, ali i onima koji su možda još u nedoumici i žele prikupiti što više informacija prije nego se pridruže nekoj.

skripta

Ova skripta je pisana kao pomoćni materijal koji prati predavanja i nastavni program i nije zamišljena kao priručnik iz kojeg možete samostalno učiti, već kao pripomoć pri svladavanju teoretskog gradiva i praktičnih vježbi koje se predaju i uvježbavaju u školi i to pod nadzorom instruktora koji su prošli adekvatnu obuku. Uz sav uložen trud u izradu i provjeru, točnost i ispravnost informacija koje sadrži nije ničim zajamčena i ukoliko ju koristite izvan okvira za koje je predviđena, činite to na vlastitu odgovornost.

Na kraju, valja napomenuti da se osobama koje nisu završile speleološku školu ili tečaj nikako ne preporučuje ulazak u speleološke objekte jer osobe koje ne vladaju osnovnim tehnikama,  kretanje u podzemlju predstavlja iznimno veliku opasnost. Mogući su padovi, teške ozljede, pa i smrt. Također je zakonom o zaštiti prirode zabranjen ulazak u speleološke objekte (osim turistički uređenih sa stručnim vodstvom) svima koji nisu članovi neke od speleoloških udruga koje imaju dozvolu za stručna i znanstvena istraživanja izdanu od Ministarstva kulture RH pod čijom se nadležnošću i nalazi zaštita prirode.

Last but not the least, skripta je pisana i oblikovana za čitanje na računalu i kao takvu ne bi ju trebalo printati osim ako je to stvarno nužno i stoga dobro razmislite prije nego ju pošaljete na svoj printer i generirate hrpu jednokratno upotrebljive celuloze. Ekoloških razlozi naravno nisu jedini, naime speleologija je jako dinamično područje koje se neprestano razvija u svakom pogledu, i dok vi čitate tiskani primjerak,njezina elektronska verzija u pdf formatu je možda već doživjela više ispravaka i dopuna kako bi ostala aktualna i popratila posljednja znanstvena saznanja, trendove u opremi i njenoj uporabi u praksi!

Ukoliko primijetite eventualne pogreške i/ili imate sugestije za poboljšanje molimo Vas da nam iste dojavite ispunivši online obrazac kojeg možete pronaći na našim internet stranicama u kontakt sekciji ili putem naše službene Facebook stranice. Unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju.
so-cave-monsters-logo
U nastajanju ;) 
Autor: Teo Bartulović
Photo: Teo Bartulović 
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2014 - All Rights Reserved!