O digitalnim kartama Parka prirode Biokovo...

Written by Teo Bartulovic.

Kako sam već negdje spomenuo, ručni GPS uređaji su postali iznimno popularni među planinarskom populacijom, mladim naraštajima osobito, a obzirom da sam na glasu kao ovisnik o internetu i zaljubljenik u tehnologiju općenito (all things digital) dobivam sve više upita vezano za GPS uređaje te digitalne karte koje se mogu koristiti u kombinaciji s njima ili bez njih pa da bi izbjegao da se ponavljam kao pokvarena ploča, odlučio sam napravit nekoliko članaka kako bih približio GPS tehnologiju ljudima koji do sada nisu bili previše u doticaju sa istom.

Nakon recenzije GPSMAP 62s uređaja, te nekoliko dodatnih članka u kojima opisujem kako izvuči maksimum iz ovog kao i iz ostalih Garmin uređaja u ovom posljednjem članku u nizu ću se pozabaviti kako digitalnim tako i onim klasičnim, 'papirnatim' kartama Parka Prirode Biokovo.

Jedna od glavnih osobina novijih Garmin uređaja (svi Garmin ručni GPS uređaji iz serija Oregon, Dakota, Colorado, te GPSMAP 62 i 78) je mogućnost dodavanja rasterskih karti. To znači da se u memoriju tih uređaja mogu spremiti datoteke koje sadrže bitmap slike dobivene na primjer skeniranjem starih topografskih karata skupa sa podacima za njihovo geokodiranje ili "definiranje u prostoru".

Ono što razlikuje rasterske od vektorskih karata je njihovo bogatstvo detalja, a to u nekim slučajevima može biti važnije od njihovih nedostataka a ono što je najbitnije u cijeloj priči je da korištenjem rasterskih karata ne gubite sve one prednosti vektorskih mapa jer svi Garmin-ovi uređaji mogu simultano koristiti korisničke rasterske mape sa instaliranim vektorskim kartama poput AdriaTopo ili AdriaRoute.

Osim rasterskih karata u kmz formatu, Garmin GPSMAP uređaji također nude mogućnost dodavanja BirdsEye satelitskih slika terena putem aplikacije koja omogućuje brzi prijenosa snimaka visoke rezolucije. U svakom trenutku možete učitati satelitske snimke željenog područja kako bi ste dobili stvarni prikaz okruženja u kojem se trenutno nalazite ili se planirate nalaziti.

Mana ove usluge je da ista nije besplatna te da satelitske snimke Hrvatske nisu baš najbolje kvalitete a da stvar bude još gora većina ih nije ni dostupna u visokoj rezoluciji. Satelitske snimke su dostupne samo ukoliko ostvarite jednogodišnju pretplatu u iznosu od 29.99 $ što je cca 163 kn. Pretplata se odnosi samo za učitavanje snimaka na vaš GPS uređaje, no u koliko snimke želite učitati samo na vaše računalo pomoću Garminvog preglednika BaseCamp ta opcija vam je besplatna isto kao i sam preglednik. Količina učitanih snimaka je neograničena, a dimenzije snimaka su proizvoljne.

gpsmap 62s

Iako se u oba slučaja radi o rasterskim kartama, Garmin-ov KMZ format i Birdseye-ov JNX format se poprilično razlikuju. Naime KMZ je otvoren i besplatan i može se koristiti bez restrikcija ali je nažalost poprilično ograničen i podržava samo relativno male karte sa samo jednom razinom zumiranja. S druge strane JNX je komercijalni format koji podržava iznimno velike karate koje sadrže do 50.000 segmenata sa pet razinama zumiranja. Dobra vijest je to da je JNX format 'hackiran'  i trenutno postoji više alata za konverziju i kreiranje rasterskih karta u JNX formatu koje se onda mogu slobodno koristiti na uređaju pod uvjetom da skinete zakrpu i nadogradite firmware na uređaju, ali to je posve druga tema o kojoj možda i napišem nešto više kad zahladi i skrate dani pa budem imao više vremena za 'piskaranje'.

Sada kada znate nešto više o vrstama digitalnih karat možemo krenuti sa glavnom temom ovog članka a to su digitalne karte Parka Prirode Biokovo. Loša vijest je da situacija sa rasterskim kartama u Hrvatskoj nije briljantna i trenutno postoji samo jedan rasterski zemljovid a dobro je to što se upravo radi o digitalnoj karti Parka prirode Biokovo izrađenog od strane Hrvatske gorske službe spašavanja i Navigo sistem-a.

Instalacija karte na GPS uređaj:
  • Spojite GPS na računalo pomoću USB kabla.
  • Računalo će prepoznati GPS kao disk s nazivom 'Garmin Oregon', 'Garmin Dakota' i dr.
  • Otvorite njegov sadržaj te ako ne postoji mapa {drive}:\Garmin\CustomMaps kreirajte ju sami i u nju kopirajte *.kmz datoteke Biokova.
  • Prekinite komunikaciju između GPSa i računala i isključite GPS.
  • Uključite GPS i odaberite: Setup (Postavke) > Map (Karta) > Map Information (Informacije o karti).
  • Vidjet ćete popis instaliranih karata na Vašem GPSu i stavku „Custom Maps“ (Prilagođene karte) s nazivima instaliranih *.kmz datoteka na kraju.
  • Dodirnite stavku „Custom Maps“ i omogućite njihovu uporabu (Enable).

Karta se može besplatno preuzeti sa Garminovih stranica u kmz formatu  kompatibilnom sa svim Garmin uređajima sa podrškom za custom mape. Ovo se naravno odnosi samo na novije uređaje kao sto su Oregon i GPSMAP 62, a obzirom da su takvi uređaji poprilično skupi i većina rekreativnih planinara ih nema jedini način da koristite ovu kartu  je instalacija Garmin-ovog BaseCamp softvera te instaliranje karti na PC. Nedostatak ovoga je naravno to sto ovu kartu možete koristiti jedino za planiranje puta tj. ne možete ju ponijeti sa sobom na put osim ako planirate u ruksak ubaciti i neki tablet što baš i nije najsretnije rješenje.

Garmin Hrvatska: Digitalni topografski zemljovid Parka prirode Biokovo

gpsmap 62sDrugi još i veći problem je što karta nije kompletna, tj. digitalizirana je samo jedna strana tiskanog izdanja što znači da ista pokriva samo istočni dio park prirode od Župe do Svetog Ilije pa preporučujem da uz nju na uređaj instalirate i posljednju verziju AdriaTOPO karte da se ne bi našli 'in the middle of nowhere' kad izađete van područja koje pokriva karta. Obje karte su iznimno precizne i jako se dobro upotpunjuju, osobito ako ste instalirali full verziju AdriaTOPO karte koja ima ucrtane manje vise sve planinarske staze na području parka prirode.

Osim ovih dviju gore spomenutih karti na uređaj je moguće dodati i Open StreetMaps kako sam opisao u posebnom članku ali obzirom da se radi o klasičnoj a ne o topografskoj karti ona Vam baš i neće biti od koristi na samoj planini ali može biti iznimno dobra besplatna opcija za komercijalnu AdriaRoute kartu.

Alternativa ovim digitalnim je karta u tiskanom obliku, koju svakako preporučam imati kod sebe čak i ako imate GPS uređaj jer je elektronika i varljiva i mušičava i ako vas izda uvijek će te se moći oslonit na tiskanu verziju koja istini za volju zahtijeva osjećaj za prostor te poznavanje osnova navigacije, korištenja kompasa, azimuta i sl. ali o tome nekom drugom prilikom.

Kad već spominjem klasične karte onda treba naglasiti da postoje dvije uporabljive verzije, prva je od tvrtke SMAND koja je specijalizirana za izradu planinarskih zemljovida-a, dok je druga izrađena od strane GSS-a.

Smandovu kartu koja je trenutno dostupna u drugom izdanju se može nabavit u bolje opremljenim outdoor trgovinama ili online trgovinama a da bi vam olakšao kupnju dodao sam par linkova sa kojih možete naručiti kartu:

Iglu: SMAND karta broj 32 - Park prirode Biokovo 1:25000 (II izdanje 2006) / 45.00 Kn

Smand: SMAND karta broj 32 - Park prirode Biokovo 1:25000 (II izdanje 2006) / 45.00 Kn

Vrhunac: SMAND karta broj 32 - Park prirode Biokovo 1:25000 (II izdanje 2006) / 55.00 Kn

Crtice Hrvatske: SMAND karta broj 32 - Park prirode Biokovo 1:25000 (II izdanje 2006) / 56.25 Kn

HGSS karta parka prirode Biokovo je malo teže dobavljiva i i našao samo jedan online šop koji u svojoj ponudi ima GSS-ovu kartu:

Crtice Hrvatske: Park prirode Biokovo 1:25000 (HGSS) / 56.25 Kn

Uz sve navedeno postoji i još jedna opcija a to je preuzimanje GPS tragova tj. ruta u digitalnom formatu no tu treba biti oprezan i dobro provjeriti iz kakvih izvora preuzimate rute te preferirate one koje osim same staze sadrže i sve bitnije točke na istoj, raskrižja, skloništa, vodu a ne bi bilo loše i da su popraćene detaljnim tekstualnim opisom i pripadajućim slikama što bitno olakšava njihovo praćenje na terenu, osobito ako preuzimate rutu koja prolazi ne markiranim područjem.

Ovakve rute možete naći i na ovoj stranici u 'GPS tragovi' sekciji. Ja osobno već neko vrijeme prelazim Biokovu uzduž i poprijeko s  namjerom da 'trackiram' ama baš svaku markiranu i ne markiranu stazu, čak i one putove i oputine na kojima se i divokoze otežano kreću :D By the way, staze sa sjeverne strane su u poprilično lošem stanju, markacije blijede, šuma polako preuzima kontrolu a nekima je kretanje gotovo posve onemogućeno i upravo stoga je važno da se sve te staze što prije 'digitaliziraju' kako ne bi bile izgubljene zauvijek.

Koliko daleko smo dogurali sa ovim projektom možete provjeriti u već spomenutoj sekciji koju frekventno nadopunjujemo sa novim stazama. Cijelo ljeto smo bili u planini pa imamo pregršt materijala koje još treba obraditi, opisati i dodati u sekciju pa ne bi bilo loše da češće svratite io provjerite dali ima nešto novo, tko zna možda pronađete neku zanimljivu stazu ili lokaciju za koju ni sami niste znali da postoji. 

Toliko za sada od mene, trudio sam se sve ovo objasniti što jednostavnijim rječnikom no ukoliko u tome nisam uspio i trebate pomoć oko preuzimanja i instaliranja mapa slobodno mi se obratite putem komentara na dnu članka.
Ova web stranica i njen sadržaj zaštićen od strane HPD-a Sveti Jure Zagvozd te je zabranjena svaka redistribucija ili reprodukcija bilo kojeg dijela sadržaja u bilo kojoj formi za bilo koju svrhu.

Nije dozvoljena (osim sa izričitom pismenom suglasnošću HPD-a Sv. Jure) bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija ovih GPS ruta na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke distribucije materijala.

Ukoliko primijetite eventualne pogreške i/ili imate sugestije za poboljšanje molimo Vas da nam iste dojavite ispunivši kontakt obrazac kojeg možete pronaći na našim internet stranicama u kontakt sekciji. Unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju. Za bilo kakva dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte!

Korisni linkovi:

Free OSM mape za Garmin uređaje

Garmin GPSMAP 62/78 TIPS & TRICKS

Garmin GPSMAP 62s: The best just got better!

Garmin Hrvatska: AdriaTOPO 2.00 LITE

Garmin Hrvatska: Digitalni topografski zemljovid Parka prirode Biokovo


Autor: Teo Bartulovic
Izvor: wikipedia.org & Garmin.com
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2012 - All Rights Reserved!