NAJAVA: Hodočašće Svetom Iliji na Biokovu

Written by Teo Bartulovic.

ilija 00 s Kako običaj nalaže, u obnovljenoj crkvici Sv. Ilije, na istoimenom vrhu, u Parku prirode Biokovo, u subotu 18. srpnja s početkom u 10:00 održat će se tradicionalna Sveta misa. Ovo je ujedno prvo od tri ljetna hodočašća zabiokovskim svecima (Sv. IlijaSv. Roko i Sv. Jure) u organizaciji HPD-a Sv. Jure Zagvozd pa ukoliko želite nazočiti na sva tri misna slavlja ovo svakako ne bi trebali propustiti. Ozirom da je Sveti Ilija je jedan od najnepristupačnijih Biokovskih vrhova, ovo je najzahtjevnije među spomenutim hodočašćimai stoga bez obzira na varijantu uspona koju odaberete uspon će bit i dug i zahtijevan i stoga je poželjno da se krene što ranije to bolje, po mogućnosti ranom zorom prije prvih zraka sunca.

Do vrha se može iz nekoliko pravaca, sa južne strane iz Basta (dvije različite varijante), te s Lokve preko Čulice i Radića stanova, dok se sa sjeverne strane nudi pregršt markiranih i nemarkiranih smjerova uspona od koji je najpopularniji a ujedno i najlakši onaj koji vodi iz Dedića preko Dobrog dola. Vrijedni članovi društva su ove godine posve uredili i i markirali stazu koja iz Rastovca, točnije rečeno zaseoka Šute vodi do prijevoja Vraca gdje se križa sa BPS-om i nudi pregršt opcija za nastavka puta, istočno prema Sv. Iliji, zapadno prema Ščirovcu, Pozjati ili pak Bukovcu te spustom preko Šutina bunara (Mijaci) u kamenolom ponad južnog portala tunela Sv. Ilija.

Ovo posebno ističem jer se ovime otvara zgodna opcija za kružnu turu bilo da hodočašće započnete u zaseoku Šute ili se pak po završetku mise predivnom grebenskom stazom prema prijevoju Vraca i onda spustite u Šute uživajući u hladovini guste bukove šume koja prevladava na ovim dijelu Biokova.

Opcionalni pravci uspona poput onoga markiranog iz Zaseoka Šute (260 mnv) preko Vraca ili nemarkirani iz Brzica preko Kaoca, Drljenovca, Mišljena i Jezera, ili primjerice iz Stanića preko Ržišća, Spilica i Poleganuše su iznimno dugi i zahtjevni te su pogodni samo za iskusne planinare u dobroj fizičkoj kondiciji. Nikako ih ne preporučujemo onima koji Biokovo ne poznaju dovoljno dobro, a žele stići na vrijeme na svetu misu.

Ove godine smo se usredotočili na detaljne opise staza koje vode prema najvišem vrhu Biokova pa nismo stigli na isti način odraditi i ove prema Sv. Iliji pa ću u kratkim crtama dati osnovne smjernice za uspona iz smjera Dedića koji je ujedno organizirani pravac uspona. Prije svega treba imati u vidu da je što zbog vrućine, što zbog dužine i zahtjevnosti staze potrebno krenuti najkasnije u 05:00h a optimalno bi bilo krenuti u 4:00 sata iz Starog sela jer je za uspon 'normalnim tempom' potrebno punih 4 sata. Također je bitno spomenuti da je parking na Starom selu dosta ograničen (slika 1) i poželjno je da auto ostavite na proširenju prije podvožnjaka (slika 5) ili kod upravne zgrade Hidroelektre (slika 8) ili vas možda netko doveze do ishodišne točke.

Pristup Dedićima i Starom Selu u Rastovcu

Do zaseoka Dedići će te najlakše doći tako da u Zagvozdu skrenete prema autoputu odnosno sjevernom portalu tunela Sv. Ilija te prije naplatnih kućica (slika 2-1, 2-2, 2-3 ) skrenete prema prema Rastovcu, tj. Zaseoku Dedići (350 mnv). Sljedeće skretanje je u samom zaseoku Dedići gdje je potrebno kod kuće Miće Dedića skrenut lijevo na stari makadamski put (slika 3). Na skretanju se nalazi i tabla sa znakom Sv. Ilija 4:30h (slika 4) a put vodi prema sjevernom portalu tunela te kod podvožnjaka (ovo je ujedno i prvo mjesto pogodno za parking) skreće oštro desno (slika 5) prema betonari (slika 6koju obilazi sa lijeve strane (slika 7). Uz GPS trag od Starog sela do Sv. Ilije u arhivi koju možete skinuti dolje se nalazi i dio puta od Dedića do Starog sela.

Put je odavde djelomično betoniran i ide u smjeru kontenjerske upravne zgrade Hidroelektre koju obilazi sa lijeve strane (slika 8) te nastavlja dalje prema lokaciji sa bunarom i kućicom (slika 9poznatoj kao 'Staro selo' smještenoj na nešto manje od 400 metara nadmorske visine. Ishodišna točka (slika 10se nalazi lijevo od bunara (slika 11) a početna markacija je 'skrivena' u šikari pored znaka parka prirode Biokovo. Staza vodi oštro uzbrdo kroz makiju i nisko raslinje prema bunaru Prižmerac koji se nalazi nedaleko od puta na nekih 555 metara nadmorske visine te nastavlja dalje preko padine Skradinjevac prema ruševnim stočarskim stanovima na Dobrom dolu smještenom na cca 1180 mnv (slika 12). Tu se nalaze i dva bunara no voda nije preporučljiva za piće, tj. možete ju koristiti isključivo ako ju prokuhate ili dezinficirate putem tableta, 'UV pena' ili nekim drugim filtrom za purifikaciju vode iz prirode koji se mogu naći na tržištu.

Na ovo hodočašće u pravilu nema organiziranih uspona već sam bira rutu i vrijeme polaska prema vlastitom nahođenju i afinitetima, ukoliko netko ipak treba pomoć vezano za uspon može nam se obratiti putem službenog This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili facebook stranice društva.

Od Dobrog dola pa nadalje više nećete uživati u hladovini jer staza izlazi na otvorenu biokovsku golet te nastavlja dalje prema Oštrom vrhu i klancu iznad Matijaševića stanova (slika 13gdje se ujedno križa sa BPS-om koji ide iz smjera Radića stanova prema vrhu Sveti Ilija. Lokalitet je inače iznimno bogat vodom za piće, osobno znam za više kamenice a ona meni najdraža je visoko gore u polama, druga ravno ispod nje, a treća odmah pored staze, propisno označena tako da ju ne možete promašiti. 

Ova najviša i najveća je dubce puna vodom čak i u ljetnom razdoblju (slika 14), a iako se ćemer iznad kamenice djelomice urušio to nije utjecalo na kvalitetu vode pa tu možete obnoviti zalihe što donekle može olakšati uspon jer nije potrebno sa sobom nositi pretjerano velike količine tekućine. Obzirom da ste jednom kad dođete na Matijaševića stanove nadomak cilju i kapelica (slika 15) je jasno vidljiva ne bi trebalo biti problema da stazu slijedite grebenom do samo vrha (slika 16).

Detaljna statistika i virtualni pregled staze:
 
Ukupna duljina:

4.32


kilometara

  Atraktivnost: star   star   star   star   
Preuzmi GPS trag:
download
Zahtjevnost staze: star   star   star
Sagoreno ćevapa: burger  burger
Polazište: Dedići
Odredište: Sveti Ilija
Ukupni uspon: ˄ 4,05 km / 1206 m
Ukupni spust: ˅ 0,27 km / 177 m
Minimalna visina: ≈ 410 m
Maksimalna visina: ≈ 1642 m
Markacija staze: Osrednja
google.maps.MapTypeId.HYBRID 1 1 1 1 1 1 1 #0000FF Distance Elevation Speed Heart Rate Distance: {0} {2} Elevation: {1} Distance: {0} {2} Speed: {1} Distance: {0} {2} Heart Rate: {1}
Penjanje je samo po sebi potencijalno opasna aktivnost i zbog toga uvijek provjerite informacije koje ste dobili iz razno raznih izvora prije nego što se na njih oslonite! Autori se ograđuju od odgovornosti za bilo koje posljedice ili povrede do kojih bi eventualno moglo doći korištenjem informacija preuzetih sa ovih stranica!

Obzirom da je za vikend najavljeno rušenje temperaturnih rekorda za očekivati je iznimno sparan i zahtijevan povratak u podnožje pa preporučujemo da se ponesu dovoljne količine tekučine no ukoliko zatreba, ovisno o smjeru uspona/spusta pitke vode ima na Matijaševića, Radića te Šutinim stanovima.

Zadnje ali ne manje važno, koliko Vam je potrebno ovdje možete skinuti u visokoj rezoluciji dio karte koji pokriva ovaj dio Biokova te ju potom isprintati, prebaciti na smartphone i poslužiti se njome u slučaju nužde.

Ukoliko sam u nekom dijelu bio nejasan i ostavio neke nedoumice ili imate bilo kakvih dodatnih pitanja stojimo na usluzi. Možete nas kontaktirati na već spomenute načine ili pak putem komentara na dnu članka.

Vrh Sveti Ilija (N 43° 22' 17.2'' E 16° 59' 49.5'') i njegov hrbat nalaze se sjeverozapadno od središnjega dijela Biokova, iznad zaseoka Rastovac u općini Zagvozd. Ime vrha i nadmorska visina su napisani na kamenu ispred ulaza u kapelicu, a žig je ugrađen u desni zid.

Kapelica koju su obnovili moji sumještani iz župe Zagvozd prije nekih desetak godina (2000. da budem precizan) je, ako ne najljepši, ondanajizvornijih sakralni objekt na Biokovu (Slika 6), autohtono zdanje sazidano na starim temeljima iz Biokovskog kamena uz minimalnu uporabu betona.

Bez obzira na to koji pravac izaberete uspon će biti iznimno dug, naporan i težak zbog velikih sipara te izloženosti suncu. Ovdje su okvirna vremena za najpopularnije pravce uspona: Bast - Bunar Mijaći - Sveti Ilija 4 h; Bast - Osičine - Sv. Ilija 4.30 h; Lokva - Motika - Sv. Ilija 4 h; Dedići - Dobri dol - Sv. Ilija 4 h; Šute - Vrataca - Sv. Ilija 4:30 h; Brzice - Drljenovac - Mišljen - Sv. Ilija 6:30 h.

ilija 01 s
Misa na Sv. Iliji (2012 god).

POVEZNICE

Kalendar aktivnostii

Hodočašće Svetom Juri na Biokovu

Hodočašće Svetom Roku na Biokovu

Hrvatski mitovi i legende: Kako je Ilija postao Sveti Ilija Gromovniku

FOTO REPORT: Rekordan broj hodočasnika na misnom slavlju na Sv. Iliji

FOTO REPORT: Hodočašće Sv. Juri na Biokovu

'KO OVO 'MORE PLATIT: Hodočašće i misno slavlje na Biokovskom vrhu Sveti Roko


Autor: Teo Bartulović
Photo: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2015 - All Rights Reserved!