NAJAVA: Koncert hrvatske glazbene dive Radojke Šverko na najvišem vrhu Biokova

Written by Teo Bartulovic.

00 sPark prirode Biokovo i udruga za zaštitu od nasilja u obitelji 'Biokovska nada' najavljuju koncert hrvatske glazbene dive Radojke Šverko koji će se održati 04. kolovoza 2015. godine uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti na najvišem vrhu Biokova, Svetom Juri s početkom u 21:00 sat.

Radojka Šverko, jedno od zasigurno najvećih glazbenih imena ovih prostora poznata po svojim emotivnim izvedbama, bogatim i moćnim glasom, ali i toplinom i opuštenošću te jedinstveni ambijent i kolorit koji pruža najviši vrh Biokova u smiraj dan jamče neponovljivi spektakl i dobru zabavu za sve koji svojom prisutnošću uveličaju ovaj događaj.

Uz ples, pjesmu i glazbu udruga za zaštitu od nasilja u obitelji 'Biokovska nada' kroz manifestaciju 'Fešta od smija i ljubavi' upozorit će na problem obiteljskog nasilja. U podršci ovog jedinstvenog glazbenog događaja sudjeluje i Javna ustanova 'Park prirode Biokovo' kao pokrovitelji.

Za prijevoz posjetitelja koncerta osiguran je mini bus koji u smjeru najvišeg biokovskog vrha polazi u 19:00 sati ispred prostorija Javne ustanove 'Park prirode Biokovo' u Makarskoj, na adresi Marineta-Mala obala 16.

Za sve posjetitelje koji ovaj jedinstveni koncert žele posjetiti u vlastitom aranžmanu osiguran je besplatan ulaz u Park prirode Biokovo uz napomenu da se ide u većim grupama, tj. punim automobilima kako bi se izbjegla gužva na samom vrhu ali i na najvišoj hrvatskoj prometnici.

Članovi HPD-a Sv. Jure kako to i priliči pravim planinarima na koncert idu pješice iz zaseoka Milići s polaskom u 18:30 i planom da se najvišeg vrha Biokova domognu za manje od dva sata pa svi koji nam se žele pridružiti moraju računati na poprilično žustar tempo po visokim temperaturama ili krenuti ranije. Povratak naravno na isti način, po završetku koncerta pješice u Miliće uz pomoć punog mjeseca i baterijskih lampi :)

Koncert hrvatske glazbene dive Radojke Šverko na najvišem vrhu Biokova
Koncert hrvatske glazbene dive Radojke Šverko na najvišem vrhu Biokova

GPX: Milići - Očesci - Sv. Jure

piscet th Ishodišna točka ove rute je u selu Milići smještenom na četristotinjak metara nadmorske visine, nekih tri kilometra od centra Zagvozda u smjeru Vrgorca na državnoj cesti D62 sa koje se skreće desno (na skretanju se nalazi i malena tabla sa natpisom Sv. Jure) prema centru sela prekoputa autobusne čekaone (Slika 1). Nakon nekih stotinjak metara se dolazi do križanja a od dviju opcija treba izabrati onu koja ide gore lijevo ispod male ostave, garaže ili nešto tome slično prekriveno ravnom betonskom plo... .. .


GPX: Turija - Ljubović - Sv. Jure

thumb Ishodišna točka ove rute je na prijevoju Turija udaljenom desetak kilometara od centra Zagvozda prema Vrgorcu. Petstotinjak metara prije tunela na nadmorskoj visini od 647 metara skreće se desno prema predjelu gusto prošaranom starim pastirskim stajama (Šućurove, Gućev, Krstačke, Peškirića) poznatom kao Lozovci a sam odvojak je obilježena sa tablom i markacijom tako da ne bi trebalo biti problema sa pronalaženjem istog. Staza je široka, uredna, s iznenađujuće blagim usponom u početku tako se na... .. .


Zečev klanac - Osovo - Kozjak - Sv. Jure - Podrašac - Mišljen - Brzice

thumb Ovih dana konačno sam uhvatio pet minuta vremena da se uhvatim u koštac sa fotkama koje sam napravio na turi od prije par tjedana koja prolazi rijetko posječenim dijelom Biokova starom i zaboravljenom stazom kojom su nekad mještani Župe hodočastili Svetom Juri. Na zavit se išlo preko Čulije, prolazilo kroz Osovo (staza će biti posebno obrađena u GPX sekciji) da bi se na kraju preko Oštruljka i padina Kozjaka izbivalo podno Svetog Jure. Tura se od izvorne razlikuje u tome što sam u nju ubacio uspon na Koz... .. .


Osim pješke do vrha se može i cestom koja vodi od ulaza u park-prirode na području Gornje Podgore sve do vrha Sv. Jure u dužini od 23 kilometra, a ujedno je i najviša prometnica u Republici Hrvatskoj. Početak gradnje seže u 19. Stoljeće kada su vojnici austro-ugarskog cara Franje Josipa 1878. g. probili makadamski put do prijevoja Staza koji se nalazi na visini od 897 m, pa dalje prema Zabiokovlju. Cesta je imala vojnu funkciju, a napravljena je radi lakšeg zauzimanja Bosne i Hercegovine, tada pod turskom vlašću. Radovi se nastavljaju 1964. godine na inicijativu tadašnje Televizija Zagreb zbog izgradnje televizijskog odašiljača a završena je i asfaltiran 1978. godine.

Početak gradnje seže u 19. Stoljeće kada su vojnici austro-ugarskog cara Franje Josipa 1878. g. probili makadamski put do prijevoja Staza koji se nalazi na visini od 897 m, pa dalje prema Zabiokovlju. Cesta je imala vojnu funkciju, a napravljena je radi lakšeg zauzimanja Bosne i Hercegovine, tada pod turskom vlašću. Radovi se nastavljaju 1964. godine na inicijativu tadašnje Televizija Zagreb zbog izgradnje televizijskog odašiljača.

Cesta je prema prvotnim planovima trebala krenuti iz mjesta Zagvozda sa sjeverne strane, ali je zbog utjecaja raznih lobija i interesnih skupina plan promijenjen pa su građevinari umjesto gradnje nove ceste sa sjeverne strane nastavili rad na staroj austro-ugarskoj cesti od prijevoja Staza do Sv. Jure.

Na mjestu odašiljača nekad se nalazila crkvica Sv. Jure koja je srušena zbog gradnje istog, a 1968. godine sagrađena je nova betonska crkvica na istočnoj strani glavice. Izvorna crkvica je postojala još u XII stoljeću, o čemu svjedoči kamena ploča koja se nalazila iznad oltara stare srušene crkvice.

Misno slavlje u crkvici svetog Jure održava se zadnje subote u srpnju. Iako je 23. travnja svečev dan dugo vremena misa se slavila 31. kolovoza da bi se i taj datum sada pomakao na zadnju subotu srpnja, a sve radi vremenskih uvjeta planine. Vjernici je posjećuju cijele godine a posebno na svečev dan, na misno slavlje većina vjernika dolazi pješke opisanim stazama.

Blagdan sv. Jure slavi se 23. travnja, spominjući se tako njegove smrti u vrijeme progona kršćana od ruke cara Dioklecijana pri ćemu valja naglasiti da neki izvori kao godinu smrti sv. Jure navode godinu 290 dok drugi tvrde kako se radi o 303. godini.

POVEZNICE

Kalendar aktivnostii

Četverodnevni pohod na sv. Juru

Planinarski križ sa crkvice svetog Jure

Radiotelevizijski odašiljač Biokovo na Sv. Juri

Crkvica svetog Jure na Biokovu je na vrdolskoj strani

Eko akcija: Čisto sačuvaj čistim! Nečisto počisti!

GPX: Milići - Očesci - Sv. Jure

GPX: Turija - Ljubović - Sv. Jure

GPX: Turija - Sv. Jure - Lokva - Motika - Sv. Ilija - Bast - Dedići

cistoca s
Čisto sačuvaj čistim! Nečisto počisti! (click to enlarge)


Autor: Teo Bartulović
Photo: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2015 - All Rights Reserved!