Ravna vlaška - Kimet - Stopanj dolac & Vice versa

Written by Jelena Biloš.

Prošlu subotu nakon više iznesenih prijedloga i ideja smo se odlučili popet na vrh Kimet (1536) i dalje gdje nas noga odnese. Ujutro smo krenuli s predjela Ravna Vlaška kod info pulta PP Biokovo (1228).

Cijelom dužinom od oko 3 km staza traži punu pozornost i koncentraciju jer je uređena za malo zahtjevnije šetnje, ali i prekrasne vidike prema moru i otocima i na drugu stranu najvišem vrhu Sv.Jure. Do vrha dolazimo bez ikakvih problema i nezasitno kujemo plan kuda dalje.

Zbog zaluđenosti divljinom i željom da ugledamo Stopanj dolac ponovno ove godine krećemo bez staza i markacija grebenima i vrhovima prema novom cilju. Ovaj način kretanja do novog cilja taj dan je bio veoma zahtjevan, ali lagano i oprezno krećući se naišli smo na jame i dosta rupa, bukovu šumu, poneku jelu, goli kamenjar te doživjeli planinu.

Ove 'rupe' koje su među lokalnim pukom poznate kao 'bogodoli' su iznimno opasne ponikve u kamenjaru, nerijetko zasute granjem i lišćem te završavaju jamama koje su oduvijek uzimale danaka u životima i ljudi i životinja. Zbog svega navedenog nespremni i neopremljeni planinari koji ne poznaju teren bi trebali izbjegavati ulazak u iste!

Greben-dva nakon što smo ugledali obrise vršnog promjera Stopanj doca (800m), odlučujemo kako je najbolje da se počnemo vraćati prema ishodištu jer je noć već počela padati. To što smo se dio puta vraćali po mjesečini nije nam ni najmanje zasmetalo, divljina slabije istraženog i posjećenog Biokova nas je zadivila i (opet) usadila ideju u glavu o ponovnom posjetu..Kompletan album je također dostupan i na našoj službenoj Facebook stranici, lajkanje i komentiranje je neograničeno :) pa ukoliko imate komentar ili Vam je neka slika posebno zapela za oko samo navalite i komentirajte album uzduž i porijeko ;)

POVEZNICE

Stopanj dolac

Hodočašće Svetom Roku


Autor: Jelena Biloš
Photo: Jelena Biloš
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2013 - All Rights Reserved!