Tematska alpinistička večer u Splitu: Tomaž Humar, Alpinist koji je pomicao granice

Written by Teo Bartulovic.

tomaz humar 00U ponedjeljak 3.12.2012., u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu, održat će se tematska alpinistička večer posvećena slavnom slovenskom alpinistu Tomažu Humaru. Posebni gost programa bit će hrvatski himalajski veteran Stipe Božić, Tomažev prijatelj, snimatelj i pratitelj na brojnim ekspedicijama.

U okviru programa bit će prikazana dokumentarni filmovi Reticent Wall i Dhaulagiri Express. Filmove je snimio Stipe Božić, a prate nadaleko poznate Tomaževe solo poduhvate – uspon smjerom Reticent Wall u El Capitanu i uspon južnom stijenom Dhaulagirjina. Iako su nagrađivani na brojnim međunarodnim festivalima, ovi filmovi sve do ove godine nisu javno prikazani u Hrvatskoj.

Nakon projekcije filmova bit će predstavljeno hrvatsko izdanje biografije Tomaža Humara kanadske autorice Bernadette McDonald koje ovih dana objavljuje izdavačka kuća Libricon.

Knjiga je prvi put izašla u Velikoj Britaniji 2008., iste godine dobila je prestižnu Kekoo Naoroji nagradu za najbolju knjigu s planinskom tematikom, a zatim je obavljena u SAD-u, Kanadi, Italiji, Sloveniji, Poljskoj i sada Hrvatskoj.

Početak programa je u 18 sati, cijena ulaznice je 25 kn, a sav prihod od programa ide u korist fonda Penjati se mora, inicijative za edukaciju alpinista u Hrvatskoj.

Svaka ulaznica sudjeluje u tomboli a ulaznice se mogu kupiti u Iglu Šport, Matošića 3, Split :-).


tomaz humar 01Tomaž Humar i Stipe Božić

Autor: Teo Bartulović
Source: Penjati se mora
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2012 - All Rights Reserved!