73-godišnja starica osvojila najviši vrh na svijetu

Written by Teo Bartulovic.

U prilog tome da je planinarenje rekreativni sport za sve generacije govori i podvig 73-godišnje Japanke koja je prije nekoliko mjeseci postala najstarija žena koja se uspela na Mount Everest, srušivši vlastiti rekord postavljen prije deset godina.

Tamae Watanabe, umirovljena uredska radnica koja živi u podnožju vulkan Fuji koji je ujedno i najviši vrh Japana (3776 m), predvodila je tim od četiri planinara u napadu na sjevernu stranu Everesta. Gospođa Watanabe i njezina ekipa krenuli iz svog posljednjeg visinskom kampa, na visini od 8300 metara, u petak navečer i penjali se cijelu noć.

Od sredine 1970-ih Watanabe je osvojila neke od najpoznatijih planina u svijetu, uključujući i pet od 14 vrhova viših od 8000 metara. Njezini uspjesi uključuju Mount McKinley na Aljasci, Eiger u Švicarskoj te Lhotse, četvrtu najvišu planinu na svijetu iza Mount Everesta, K2 i Kangchenjunge koja se također nalazi u Nepalu.

Iako je Everest osvojila u u dobi od 73 godine, Watanabe ipak ne drži rekord za najstarijeg čovjeka koji se ikad popeo na Mount Everest, jer je on u vlasništvu Nepalca Mina Bahadura Sherchana, koji je imao 76 godina kada se 2008. godine popeo na najviši planinski vrh.


watanabe 00

Mount everest (također tib. Qomolangma, nep. Sagarmāthā, lim. Chajamlungma, kin. Zhumulangma, eng. Mount Chomolungma), najviša je planina na Zemlji i najviša točka na zemaljskoj kontinentalnoj kori, prema mjerenju visine topografskog vrhunca od 8848 metara iznad razine mora. Planina, koja je dio lanca Himalaje u Aziji, locirana je na granici između zone Sagarmatha u Nepalu, i autonomne regije Tibet u Kini.

Najviša planina na svijetu privlači penjače svih profila, od iskusnih planinara do početnika koji su spremni platiti znatne svote profesionalnim planinskim vodičima radi uspješnog uspona. Planina, premda ne postavlja znatne tehničke teškoće pri usponu na standardnoj ruti (drugi vrhunci iznad 8000 m visine kao K2 ili Nanga Parbat znatno su teži), ipak skriva mnoge opasnosti, kao visinska bolest, vremenske prilike i vjetar.

Everest je do sada uzeo 210 života, uključujući i osmero koji su poginuli 1996. za vrijeme oluje na velikoj nadmorskoj visini. U "zoni smrti" uvjeti su toliko teški da su mnoga tijela poginulih ostavljena na mjestu. Neka od njih vidljiva su sa standardnih puteva uspinjanja.


mount everest Pogled na Mount Everest s planine Kala Patthar

Autor: Teo Bartulović
Source: Telegraph
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2012 - All Rights Reserved!