Sastanak vodstva planinarskih društava i Parka prirode Biokovo

Written by Stjepan Roglić.

00 sIako je ravnatelj Parka prirode «Biokovo», Ante Cvitanović, odnos ove javne ustanove s planinarskim društvima koja gravitiraju PP Biokovo nazvao džentlmenskim, zajednički sastanak održan nedavno zamalo je prekinut.

Umjesto prijedloga kako podjeliti osam staza koje će za novčanu naknadu trajno održavati planinari, padale su druge sugestije, zbog čega se sastanak oduljio na dva sata. Stjepan Roglić iz HPD Sveti Jure iz Zagvozda u jednom je trenutku čak rekao da će ljudi iz njegovog kluba, zbog ljubavi prema Biokovu, staze održavati i bez naknade, želeći pokazati da se državni projekti ne mogu mjeriti s radom entuzijasta.

Podjela na kraju čak i nije definirana jer se planinari iz HPD Biokovo i SAK Extrema, nisu uspjeli dogovoriti na sastanku. Vibor Sumić iz Extrema rekao je da će oni preuzeti ono što HPD Biokovo neće, na što je Stipe Bušelić, predsjednik potonjeg društva, od kojeg se Extreme i odcijepio, replicirao kako su dvije staze koje preuzimaju 'ekstremovci' ionako 70% uređene.

Situaciju je smirio Dragan Delić iz SAK Extrema, koji je rekao kako će on i Bušelić sjesti i dogovoriti se, dodajući kroz smijeh – prije nego se posvađaju! HPD Zagvozd i HPD Kozjata Brela su, pak, uzeli svoje staze, koje će čistiti, održavati i označavati. Inače, projekt oko kojeg se vodila rasprava financira Ministarstvo zaštite okoliša, kao i projekt zaštite biološke raznolikosti PP Biokovo.

Naime, planinari će od sada sudjelovati u popisivanju biokovske flore i faune, a podaci će izaći u priručniku kojega će tiskati Ministarstvo. I po ovom je pitanju Ivana Gabrić iz Parka prirode Biokovo, a koja je vodila sastanak, zaključila kako javna ustanova zaista ne može puno toga bez podrške planinarskih društava..Source: Makarska kronika
Photo: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2012 - All Rights Reserved!