Mate Svjetski: Predstavljanje monografije 'San o Everestu'

Written by Teo Bartulovic.

Mate SvjetskiU čast pustolovinama ovog velikog hrvatskog globtrotera, Mate Šimunovića zvanog Svjetski, već petu godinu za redom Vrgorac i Matina rodna Stilja ugostit će brojne pustolove koji će nas svojim pričama i pustolovinama odvesti u najudaljenije i najuzbudljivije krajolike. Domaćini festivala su Centar za kulturu i baštinu Grada Vrgorca te poznati Vrgorčanin Stipe Božić, najuspješniji hrvatski i svjetski alpinist i pustolov koji je stajao na najvišim vrhovima svih sedam kontinenata i spustio se i u neke od najdubljih jama.

Prvog dana festivala, u subotu 24. kolovoza 2019. godine u vrgorskom gradskom parku s početkom u 20 sat uživajte u priči i pustolovini Jurice Galića Juke "Svjetla i boje Bharata Varsha". Radi se od dva autorova putovanja u Indiju i to za vrijeme festivala svjetla Diwali u sjevernu Indiju i za vrijeme festivala boja Holi u istočnu Indiju.

U gotovo 450 fotografija autor će nam u čarobnom parku u Vrgorcu ravnopravno predstaviti božanski sjaj i neizmjernu bijedu Indije, predstavljajući je onakvu kakva ona i jeste - kontrasna i fascinantna, čemu će zasigurno pomoći njegova majstorska fotografija baždarena u suradnji s kultnim časopisima „Merdijani“ i „National Geographic“

Pustolovine se nastavljaju i u putopisnom predavanju i promociji knjige "Latinskom Amerikom uzvodno" koju s putovanja iznosi nagrađivani dramaturg, putopisac i biograf Jasen Boko baveći se ikonom lijevog pokreta, gerilcem i revolucionarom – Che Guevarom. U četiri mjeseca autor je proputovao 50.000 kilometara i promijenio više od 200 prijevoznih sredstava kako bi posjetio sva ključna mjesta u razvoju te legendarne ličnosti. Tko je doista bio Che Guevara i kako je od hedonista postao revolucionar te što on danas znači stanovnicima tog burnog kontinenta, pitanja su koja si je postavljao.

Drugu večer festivala koja se održava u nedjelju 26. kolovoza na Matinim rodnim Stiljima stiže nam još jedno avanturističko putopisno predavanje uhvaćeno među koricama knjige. I u svjetskim razmjerima rijetki su oni koji se mogu pohvaliti da su na jedno te istom motociklu u svega sedam godina obišli čak pet kontinenata prevalivši pri tome vrlo zahtjevnih 300.000 kilometara u svim cestovnim i vremenskim uvjetima. Doživljaje i iskustva prikupljena od užarene Sahare preko Murmanska do najsjevernije točke Europe, ledenog Nordkappa, od najvruće pustinje na svijetu Dasht-e Lota u Irano do hladnih Himalaja, potom uzduž i poprijeko Zemaljskom kuglom, od egipatskih piramida i najvećeg slanog jezera u Sahari Chott el Djerida preko niza europskih država do Sjeverne Amerike i njenih prostranstava, od brdovitog Balkana do pespuća daleke Australije, autor Željan Rakela iznosi u svom putopisu od 300.000 kilometara koje prešao je svom motoru BMW R 1200 GS Adventure. I zato u nedjelju u 20 sati promocija i putopisno predavanje „300.000 kilometara motoavanture“!

stipe viki 01Doživite Himalaju u Zagvozdu, podno Biokovom

 

Domaćin festivala i predsjednik udruge „Mate Svjetski“ Stipe Božić zatvorit će festival predstavljanjem svoje monografije „San o Everestu“. Povodom svog prvog uspona na Mount Everest koji se zbio prije 40 godina, 15. svibnja 1979, alpinist, pisac, televizijski snimatelj, član HGSS-a i autor mnogih dokumentaraca, neumorni Stipe Božić ponovno putuje prema Himalaji i to prema 6189 metara visokom vrhu Imja Tse. Uoči tog pothvata napisao je monografiju „San o Everestu“, a promociju knjige i zanimljive priče imat ćete priliku doživjet upravo u Matinim rodnim Stiljima u nedjelju, 25. kolovoza.

Te 1979. godine Stipe Božić bio je član ekspedicije bivše Jugoslavije i prvi je Hrvat kojem je uspjelo popeti se na Everest. Riječ je o ekipi u kojoj je bio još jedan Hrvat, Vladimir Dado Mesarić. Prati ih glas da je to tada bila najjača alpinistička momčad na svijetu. Išlo se na Everest zapadnim grebenom što se u potpunosti nije ponovilo ni nakon četrdeset godina.

Stipe se drugi put na vrh popeo 1989. godine po jugoistočnom grebenu, kao član makedonske ekspedicije kada je izgubio prijatelja iz Makedonije, Dmitra Ilievskog.

U knjizi je opisan i put na Everest 1996. godine. Naime, te 1996. ćudljivi, snijegom i ledom prekriveni masiv zauvijek je zarobio devetero alpinista, baš u vrijeme kad je i Stipe Božić bio ondje. Bila je to velika tragedija o kojoj se pisalo u cijelom svijetu. Novinar časopisa Outside Jon Krakauer bio je u jednoj od stradalih grupa te je svoje iskustvo objavio u knjizi “Bez daha”, a o tragediji je snimljen i film

Stipe Božić (1951.) jedan je od najuspješnijih hrvatskih i svjetskih alpinista. Osim što se popeo na najviše vrhove svih kontinenata i tri najviša u svijetu, spustio se 1.395 metara duboko u Lukinu jamu na Velebitu. S jednom je međunarodnom ekspedicijom na skijama kao prvi Hrvat stigao i na Sjeverni pol. Na svojim je putovanjima snimio mnoštvo fotografija, koje je izlagao na brojnim zajedničkim i samostalnim izložbama. Autor je mnogobrojnih novinskih članaka, feljtona i kalendara te knjiga Put na vrh svijeta, Sedam vrhova i Svete planine. Režirao je više od stotinu dokumentarnih filmova u sklopu niza dokumentarnih serija prikazanih na HTV-u. Sudjelovao je i na mnogobrojnim međunarodnim filmskim festivalima, a za svoje je filmove osvojio i nekoliko nagrada.


Autor: Teo Bartulović
Photo: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2015 - 2019 All Rights Reserved!