Otvorenje izložbe "Himalaja Stipe Božića"

Written by Teo Bartulovic.

"Himalaja Stipe Božića" naziv je izložbe koja će, zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji i prijateljstvu našeg proslavljenog alpinista i kulturne udruge "Glumci u Zagvozdu" biti otvorena u subotu, 02. srpnja 2016 god. u 20:30 u okviru programa XIX. kazališnih susreta. Program otvaranja devetnaestih kazališnih susreta započinje u 20:30 sati na Trgu glumaca otvaranjem izložbe fotografija te se nastavlja u 21:00 predstavom "Bljesak Zlatnog Zuba" Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

"Himalaja Stipe Božića" izložba je koja obuhvaća fotografije, alpinistička pomagala, ali i različite religijske, tradicionalne i uporabne predmete koje je naš proslavljeni alpinist donio sa svojih ekspedicijskih putovanja penjući se na najviše planinske vrhove Himalaja, na području Nepala, Tibeta i Pakistana.

Riječ je o autorskoj izložbi proslavljenog hrvatskog alpinista i člana splitskog Zmajskog stola Družbe „Braća hrvatskog zmaja“ Stipe Božića, koja je prvi put predstavljena u Etnografskom muzeju u Splitu 2013. godine. Izložba obuhvaća autorske fotografije Stipe Božića snimljene tijekom penjanja na najviše planinske vrhove Himalaje, ali i alpinistička pomagala te različite religijske, tradicionalne i uporabne predmete koje je donio sa svojih ekspedicijskih putovanja. Osim toga, posjetitelji mogu vidjeti i kratki film snimljen na jednom od Božićevih putovanja na Himalaju.

Putujući najzabačenijim krajevima Nepala, Tibeta, Pakistana i Afganistana Stipe Božić je snimio na stotine fascinantnih fotografija koje govore o planinama i ljudima što pod njima žive. To su fotografije s puta prema najvišim vrhovima svijeta, primjerice, s hodočašća oko svete planine Kailash ili iz divljih predjela Karakoruma i Hindukusha, koje prikazuju težak ali ujedno i skladan suživot tamošnjih stanovnika i prirode.

stipe viki 01
Doživite Himalaju u Zagvozdu, podno Biokovom

Ulaz je kao i obično besplatan a uz ovo nadasve zanimljivo predavanje svi oni koji se odluče svojim prisustvom uveličati ovaj događaj mogu računati i na nadaleko poznatu gostoljubivost, te prijateljsku i živahnu atmosferu koja vlada na Zagvoškim glumačkim susretima. Zahvaljujući Dalmatini i tunelu Sv. Ilija Zagvozd je nadomak ruke bez obzira na to iz kojeg smjera nam dolazite tako da nema izgovora da nam se ne pridružite, večeras svi putovi vode u Zagvozd ;)

pozivnica final
Pozivnica za otvaranje XIX. Kazališnih susreta "Glumci u Zagvozdu"

Stipe Božićjedan je od najuspješnijih hrvatskih ali i svjetskih alpinista, koji se popeo na tri najviša svjetska vrha: Mount Everest, K2 i Kangcenjungu, odnosno bio je na najvišim vrhovima svih sedam kontinenata. Osim planina, spustio se i na dubinu od 1395 metara u Lukinoj jami na Velebitu, pa je i svojevrstan rekorder uzme li se u obzir ta dubina ispod površine zemlje i visina najvišega planinskoga vrha Mount Everesta. S jednom međunarodnom ekspedicijom na skijama je stigao i na Sjeverni pol. Na svojim putovanjima snimio je mnoštvo fotografija, od koji je mnoge izlagao na samostalnim i skupnim izložbama.

Također je i autor mnogobrojnih novinskih članaka, feljtona i kalendara te triju knjiga: Put na vrh svijeta, Sedam vrhova i K2 Trijumf i tragedija. Profesionalnom kamerom snimio je kilometre filmskog i video materijala u najnepoznatijim dijelovima svijeta; čak dva puta na samom vrhu Mount Everesta. Režirao je i više od stotinu dokumentarnih filmova u sklopu serijala: Sedam vrhova, Dubine, krš i more, Planine Hrvatske, Pustinje svijeta, Nazovi 112 i Let nad Hrvatskom, prikazanih na HTV-u.

Sudjelovao je i na mnogim međunarodnim festivalima, gdje je u Trentu 1999. godine nagrađen njegov film Reticent Wall kao najbolji sportski dokumentarni film, dok je film Dhaulagiri Express nagrađen na festivalima u Italiji, Slovačkoj i Austriji.


Autor: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2016 - All Rights Reserved!