40. godišnjica prvog uspona "100 žena na vrh Mosora"

Written by Teo Bartulovic.

Po uzoru na sličnu slovensku manifestaciju (100 žensk na Triglav), PD "Mosor" 1974. g. započinje organizaciju planinarske akcije 100 žena na vrh Mosora, a u povodu 8. ožujka, Dana žena.

Bila je to popularna, atraktivna, najveća i najmasovnija manifestacija planinarsko-rekreacijskog sadržaja, nadaleko poznata, posvećena prije svega ženama i obilježavanju Dana žena, doprinoseći popularnosti planinarenja i posjećenosti planine Mosor.

Povodom 40. godišnjice prvog uspona, HPD Mosor oživljava ovu nekoć jednu od najvećih i najmasovnijih planinarskih manifestacija. Zahvaljujući njoj mnogi su započeli s planinarenjem i s tih uspona nose nezaboravne uspomene druženja na našem Mosoru.

Do 1991. godine održano je 18 uspona, a od 1998. do 2003. još 6. Započelo je skromno s malim brojem sudionica, da bi u kasnijim usponima sudjelovalo i po tisuću pripadnica ljepšeg spola. Prema precizno vođenim podacima o svim usponima, do Vickovog stupa popele su se 10.633 sudionice, a do planinarskog doma "Umberto Girometta" oko 15.800 sudionica. 

Ovime i mi dajemo svoj mali doprinos ovoj hvale vrijednoj akciji te pozivamo sve planinarke iz društva da se pridruže Mosorašicama i ostalim sudionicama te svojom prisutnošću uveličaju ovaj dan!


POVEZNICE

HPD Mosor - 100 žena na vrh Mosora


Autor: Teo Bartulović
Source: HPD Mosor
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2014 - All Rights Reserved!