Zagvoški 'ledolomci' predstavljeni u sklopu vodećeg eno-gastro festivala

Written by Teo Bartulovic.

ledenica 00U sklopu događanja vodećeg eno-gastro festivala Dalmacije, Dalmacija Wine Expa, predstavio se i Park Prirode Biokovo u suradnji sa LAG-a "Adrion" na čijem će se štandu između ostalog prezentirao i prirodni led iz Mucića ledenice koji je davno prije pojave prvih ledomata bio neizostavan i u to vrijeme poprilično egzotičan dio ugostiteljske ponude u Makarskom primorju.

Park Prirode Biokovo je u suradnji sa eko udrugom 'Mucića ledenica' ovaj događaj iskoristio kao promociju Biokova kroz predstavljane tradicionalnog način života na strmim i škrtim obroncima, namijenjenu kako poznavateljima gastronomije, tako i onima koji žele pobliže upoznati Bikovo i običaje vezane uz njega.

Život na škrtim Bikovskim obroncima je bio sve samo ne lagodan i bez teškoća, bila je to škrta i nepristupačna zemlja i upravo zbog toga je upornost i mudrost naših di'dova bila presudna za opstojnost na ovom surovom kamenjaru, a njihova snalažljivost te iskorištavanje svega onoga što je planina nudila možda se najbolje očituje u tome što su se u vrućim ljetnim mjesecima spuštali u mnogobrojne ledenice, trgali i po dvadesetak kilograma teške kocke leda iz zagrljaja škrte Biokovske grude te ih na leđima nosili u podnožje.

Led se nosio na obje strane Biokova, kako u Makarsku tako i u Zagvozd odakle se na tovarima gonio prema Imotskom gdje se led prodavao ugostiteljima, mesarima i slastičarima ili se trampio za drugu robu.

Naravno, kompletno predstavljanje i sav promidžbeni materijal koji je pripremilo osoblje Parka prirode bi bio nepotpuno i nedorečeno ako se na štandu ne bi pojavio i najvrjedniji eksponat, led iz jedne od najpoznatijih i najeksploatiranijih Biokvskih ledenica. Odlazak do ledenice smještena na nekih1250 metara nadmorske visine, spuštanje u njenu utrobu i povratak na svjetlo dana sa nešto leda na leđima je sve samo ne lagan zadatak pa se Franko Mucić (osnivač eko udruge 'Mucića ledenice' te idejni začetnik cijele akcije) odlučio da pozove u pomoć ekipu iz Adventure sekcije HPD-a Sv. Jure Zagvozd.

Tradicija vađenja leda iz Biokova seže daleko u prošlost, prvi ozbiljniji pisani trag je iz 1879. a ovdje prenosimo ulomak iz knjige V. Urlica - Počeci turizma u Makarskoj i Primorju do 1940: - Tu si brate u carstvu slobode, nikad nezavisniji u životu. Ne čuješ zemnih prkosa, na visu si mira i ljubavi. Nema tu strasti, nema plašila, nema grižnje. Tu je blizu glasovita ledenica, odakle se mraz vadi za Makarsku-Imotsku gospodu. Oh, zbilja, veličanstvena je ledenica! Da ništa ne vidiš nego nju, ima si rad šta na Biokovo. Ledenica je čisto pod Svetim Jurjem. Davninom se je imalo prosjeći ulaz: tisan je, da jedva promakneš. Odozgor je podosta širok otvor. Sama gola hrid u jedan mah sustala, objesila se, kan da ju nešto podsjeklo. Dive se oduge pole pružile, i jedna se dotakla tanahnim vrhom. Kad si poda nje stupio, zinula dubina... (piše Ivan Primorac = fra Ivan Despot-NL,80/1879.)

Zbog razno raznih razloga praznik rada smo docekali desetkovani, neki su se malko razbolili, nekima su bili primamljiviji praznički grah, roštilj ili šta već ne pa je na kraju sve spalo na mene i Franka a da a stvar bude još i gora Franko već duže vremena vuče ozljedu koljena pa se doslovce sav teret sručio na moja leđa. A sam teret je bio i više nego obilat, mislim da bi mi i naši stari pozavidjeli jer sam iz ledenice izvuka' kockicu od tridesetak kila i bez predaha ju spustio do Milića. Dan je bio iznimno vruć i sparan pa je par kila iskapilo putem i na kraju smo spust završili sa reprezentativnim ledenim totemom teškim gotovo 28 kilograma.

DAN PRVI: Biokovo - Mucića ledenica

Uzgred rečeno, nosio sam po Biokovi svega i svašta, cement, pijesak, traktore, razno raznu drvenu građu, betonske blokove al' moram spomenut da je ovo bio najzahtjevniji i najnezgodniji teret koji sam ikad stavio na svoja leđa, nezgrapno, migoljavo, hladno, curi na sve strane, iskustvo nakon kojeg se još više divim našim di'dovima i svemu onome što su bili prinuđeni raditi da opstanu.

Anyway, nakon spusta i dopreme leda do Mucića štafetnu palicu sam predao Frani koji je bio zadužen za drugi dio operacije, odnosno adekvatno prezentiranje kako leda koji smo donijeli tako i načina života kojim se nekad živjelo na Biokovskim obroncima. Zbog zgusnutog raspored i drugih unaprijed planiranih obveza ja osobno nisam bio na sajmu tako da ne mogu iz prve ruke reći kako je bilo ali sudeć po foto materijalu koji mi je upravo dostavio Franko bilo je i više nego veselo. Prirodni led iz Mucića ledenice je nesumnjivo bio jednako egzotičan danas kao i prije stotinjak godina pa je na štandu parka prirode bilo poprilično živo i malo tko je prošao pored štanda a da nije zastao i upitao o čemu se tu radi i što predstavlja golemi ledeni totem neobičnog oblika.

DAN DRUGI: Makarska - Dalmacija Wine Expo

Uz bavljenje stočarstvom, obrađivanjem dolaca i dočića, sječom drva, zabiokovski starosjedioci su se nekad davno bavili i vađenjem leda iz ledenica kojeg bi potom nosili te prodavali ili trampili po sajmovima kako u Imotskom tako i u Makarskoj u svrhu hlađenja napitaka i čuvanja namirnica.

Osim ledenice na Dusima duboke oko 100m, te Mucića ledenice, još su poznate i ledenica Jarova rupa, ledenica pod sv. Jurom, led u jezeru na Mišljenu, ledenica iznad Katušića stana te ledenica na Vlaki (pokraj Šutinih stanova). Iz ove zadnje se lede posebno vadio za blagdan sv. Stjepana koji se štuje u Donjem Rastovcu kako bi i domaćini i gosti mogli propisno rashladiti piće.

Osim leda, u biokovskim ledenicama često nalazimo i velike količine snijega koji se 'starenjem' prekristalizira u zrnati snijeg, tzv. 'Firn'. Ovo je osobito izraženo u jamama s velikim ulazima poput Mucića ledenice, gdje zimi padne velika količina snijega koji se tijekom ljeta ne otopi do kraja.

Ledene sige stvaraju se smrzavanjem kapajuće, tekuće i procjedne vode, te vodene pare iz špiljskoga zraka. Smrzavanjem kapajuće i tekuće vode nastaju oblici poput običnih kalcitnih siga - ledeni stalaktiti, stalagmiti, stupovi, zavjese i saljevi. Obično su glatke površine i s rijetko vidljivim kristalnim plohama leda. Tanke su prozirne i bezbojne, a deblje modrikaste do modrozelene ili bijele.

POVEZNICE

Dalmacija Wine Expo

Lokalna Akcijska Grupa Adrion

Ledenice na biokovu: Jarova rupa

Biokovo - položaj i prirodna bogatstva Zagvozda

Stazama naših didova do Mucića ledenice i natrag

GPX: Milići - Očesci - Mucića ledenica - Ozdrvaca - Jabukov pod - Stanići


Autor: Teo Bartulović
Photo: Teo Bartulović & Franko Mucić
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2013 - All Rights Reserved!