Mješovita klapa Biokovski slavuji ponovno najbolja u državi!

Written by Teo Bartulovic.

Mješovita klapa Biokovski slavuji ponovno najbolja u državi! Ako je suditi po  četvrtom festival dječjih klapa - Zadar 2012, budućnost klapske pisme' u Zabiokovskim krajevima je osigurana! 

Naime na netom završenom 4. Festivalu dječjih klapa, održanom u petak u Zadru na kojem je pred publikom i stručnim žirijem, te kumom Gradske knjižnice Zadar, Zlatanom Stipišićem Gibonnijem, zapjevalo 19 klapa, u kategorijama do 14 i do 16 godina iz Rijeke, Šibenika, Splita, Omiša, Blata, Zagvozda i drugih mjesta diljem Hrvatske, naša dječja mješovita klapa ''Biokovski slavuji'' osvojila je prvo mjesto po ocjeni stručnog povjerenstva.

Osim što je već druga godina zaredom da naši mladi Zagvožđani osvajaju ovu prestižnu titulu, ono što čini ovu pobjedu još i značajnijom je činjenica da je festival ove godine zabilježio rekordan broj prijavljenih, 22 klape, 3 su nažalost odustale, no usprkos tome radi se povećanom broju klapa i znatno većoj konkurenciji nego ranijih godina.

Očigledno se Hrvatska probudila, odnosno zapjevala. Novost je to što imamo dvije kategorije, klape do 14 i do 16 godina'', kazao nam je Milko Belevski, voditelj organizacije Festivala dječjih klapa.

U kategoriji klapa do 14 godina treće mjesto pripalo je klapi Rarohujice iz Vrbnika, drugo mjesto osvojila je klapa Koraja iz Blata, a prvo Luč iz Splita. U kategoriji do 16 godina klapa Perlice iz Blata osvojila je treću nagradu, drugu nagradu osvojila je klapa Frajlice iz Zagreba, a prvu nagradu su naravno dobili naši Slavuji.

''Ovo je fantastična manifestacija. Čuvanje naše glazbene baštine slično je muzikologiji i etnologiji. Ovu manifestaciju treba očuvati jer je čuvanje naših klapa, naše baštine, jednako spomenicima, samo što ne čuvamo kamenje nego pjesme. To sve dovoljno govori o nama, što smo radili, tko smo bili, pa je zaista lijepo što su to prihvatili djeca i mladi. Osobito u doba elektronskih medija i novih tehnologija koji ih toliko zaokupljaju'', kazao je Gibonni.

Kroz sedam godina, od smotri do festivala, nastajalo je i gasilo se mnogo dječjih klapa i klapa mladih. Svake godine sve je više klapa, ne samo iz Dalmacije, već iz svih krajeva Hrvatske. Ova jedinstvena folklorna pojava na taj se način uključuje u još jače povezivanje Hrvatske i stvaranje našeg identiteta.

Nagrade je uručio kum Festivala Zlatan Stipišić Gibonni.

Stručni žiri su sačinjavali: prof Bojan Pogrmilović, prof. Tomislav Pehar, prof. Ivo Nižić, prof. Jurica Šoša i prof. Tanja Zorić.

Nastupili su:

Do 14 godina: klapa "Benkovac" - Benkovac, klapa "Bepo" - Omiš, klapa "Bersice" - Zadar, klapa "Grdelin" - Seget Donji, klapa "Jedro" - Rijeka, klapa "Kolajna" - Blato, klapa "Koraja" - Blato, klapa "Luč" - Split, klap "Maestral" - Split, klapa "Puntarke" - Punat, klapa "Rarohujice" - Vrbnik

Do 16 godina: klapa "Adriana" - Zagreb, klapa "Biokovski slavuji" - Zagvozd, klapa "Feral" - Zadar, klapa "Frajlice" - Podsused, klapa "Krejanca" - Vela Luka, klapa "Perlice" - Blato, klapa "Tugarka" - Tugare, klapa "Zvijezda mora" - Neum (BiH).

Više o klpai možete saznati na njenoj službenoj Facebook stranici.

Autor: Teo Bartulovic
Izvor: http://www.ezadar.hr/
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2012 - All Rights Reserved!