Doživite Himalaju u Zagvozdu, podno Biokova: Večer sa Stipom Božićem i Viktorom Grošeljem

Written by Teo Bartulovic.

Večeras, 7. kolovoza 2015 god. u 21:00 u okviru programa XVIII. kazališnih susreta "Glumci u Zagvozdu" i proslave dvadesetogodišnjice osnutka planinarskog društva HPD Sv. Jure, alpinisti Stipe Božić i Viki Grošelj će u ugodnoj i opuštenoj atmosferi pod zvijezdama održati zanimljivo i sadržajno multimedijalno predavanje pod nazivom "ZAJEDNIČKE EKSPEDICIJE", od najviših vrhova svijeta do Sjevernog Pola.

Ulaz je kao i obično besplatan a uz ovo nadasve zanimljivo predavanje svi oni koji se odluče svojim prisustvom uveličati ovaj događaj mogu računati i na nadaleko poznatu gostoljubivost, te prijateljsku i živahnu atmosferu koja vlada na Zagvoškim glumačkim susretima. Zahvaljujući Dalmatini i tunelu Sv. Ilija Zagvozd je nadomak ruke bez obzira na to iz kojeg smjera nam dolazite tako da nema izgovora da nam se ne pridružite, večeras svi putovi vode u Zagvozd ;)

Zanimljive priče dvojica prijatelja i penjačkih partnera upotpunjene su brojnim fotografijama i isječcima video materijala snimljenog za vrijeme ekspedicija, s posebnim osvrtom na uspona na K2, tzv. Divlju planinu, jedan od najopasnijih osamtisućnjaka koji se u alpinističkim krugovima smatra puno izazovnijim i težim za uspon od samog Everesta.

stipe viki 01Doživite Himalaju u Zagvozdu, podno Biokovom

Stipe Božić (1951.) jedan je od najuspješnijih hrvatskih i svjetskih alpinista. Osim što se popeo na najviše vrhove svih kontinenata i tri najviša u svijetu, spustio se 1.395 metara duboko u Lukinu jamu na Velebitu. S jednom je međunarodnom ekspedicijom na skijama kao prvi Hrvat stigao i na Sjeverni pol. Na svojim je putovanjima snimio mnoštvo fotografija, koje je izlagao na brojnim zajedničkim i samostalnim izložbama. Autor je mnogobrojnih novinskih članaka, feljtona i kalendara te knjiga Put na vrh svijeta, Sedam vrhova i Svete planine. Režirao je više od stotinu dokumentarnih filmova u sklopu niza dokumentarnih serija prikazanih na HTV-u. Sudjelovao je i na mnogobrojnim međunarodnim filmskim festivalima, a za svoje je filmove osvojio i nekoliko nagrada.

Viki Grošelj (1952.), po zanimanju sportski pedagog, vrhunski je alpinist, gorski spašavatelj i gorski vodič. Sudjelovao je u više od trideset ekspedicija u vaneuropska gorja. Iako srž njegovog alpinizma čine usponi na osamtisućnjake, Grošelj je prvi Slovenac koji se popeo na najviše vrhove svih kontinenata. Do sada je objavio trinaest knjiga i brojne članke te bio koautor više od dvadeset izdanja. Dobitnik je brojnih nagrada i odlikovanja. Od 2005. do 2013. u suradnji s TV Slovenijom priredio je dokumentarnu TV-seriju Velikani Himalaje u kojoj predstavlja četrnaest vrhova viših od 8.000 metara i povijest penjanja na njih.

Božićeva knjiga K2 - trijumf i tragedija govori o sportskom trijumfu koji se prilikom silaska s himalajskoga vrha K2 pretvorio u grčevitu borbu za preživljavanje, dok u Velikanima Himalaje Grošelj predstavlja svih svjetskih četrnaest osamtisućnjaka i prikazuje povijest uspona na njih.


Autor: Teo Bartulović
Photo: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2015 - All Rights Reserved!