Utemeljeno CMIJE, najmlađe zabiokovsko planinarsko društvo

Written by Teo Bartulovic.

U Slivnu je 16.08.2014 održana utemeljiteljska skupština novog zabiokovskog planinarskog društva koje je odabralo ime "Cmije" (Smilje - Helichrysum arenarium) a osnovano je s ciljem afirmacije, razvoja i omasovljenja planinarstva na ovim prostorima s posebnim naglaskom na proširenje članstva na mlađe naraštaje.

Obzirom da se osnivačka skupština poklopila sa ovogodišnjim hodočašćem na Sv. Roka nažalost nismo bili u mogućnosti da u većem broju nazočimo ovom događaju no usprkos ovim otegnotim okolnostima poslali smo našeg tajnika Jadranka Šušnjara da uveliča ovaj događaj te u ime društva čestita osnivačima i izrazi želju i nadu za uspješnom suradnjom na svim područjima djelovanja.

Na skupštini je usvojen program rada društva te je za predsjednika izabran Ivica Parlov, inače dugogodišnji planinar, ljubitelj i poznavatelj prirode, dok je ulogu tajnika preuzeo Teo Marinović.

Uzgred rečeno, društvo je dobilo ime po Smilju, mediteranskoj biljci koja je u ovim krajevima poznata kao Cmije a odlikuju je prepoznatljivi, karakteristično žuti cvjetovi. Pripada velikoj porodici Asteraceae, kojoj pripadaju mnoge aromatične ljekovite vrste, poput rimske i njemačke kamilice.

Još u Homerovo vrijeme Grci su cijenili smilje kao odličan lijek za rane, a u narodnim pjesmama se cmije spominje i kao lijep mirisan cvijet kojim su se kitile kako djevojke tako i momci ('Oj devojko, dušo moja, čim mirišu njedra tvoja, ili dunjom il' narandžom, ili smiljem il' bosiljem?').


cmilje 01

Autor: Teo Bartulović
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2014 - All Rights Reserved!