Google Street View Trekker posjetio Park prirode Biokovo

Written by Teo Bartulovic.

streetview 00s Prije nekoliko mjeseci Google je u Street View uključio najpoznatije planine na Zemlji, uključujući Aconcaguau (Južna Amerika), Kilimandžaro (Afrika), Mount Elbrus (Europa) i bazni logor na Everestu, odnosno četiri od sedam najpoznatijih svjetskih vrhova, takozvanih "7 samita" koji alpinistima predstavljaju najveći izazov u njihovom životu.

Sljedeći ovaj trend Google street view ekipa je odlučila proširiti svoj Special collection projekt i na Republiku Hrvatsku pa je tako srijedu 06. studenog 2013. godine Googleov snimatelj koji pješice obilazi i snima najljepše dijelove lijepe naše zabilježio i prirodne ljepote i kulturnopovijesnu baštinu Parka prirode Biokovo.

Cilj ovog projekta u kojem se našao i Park prirode Biokovo je Internet korisnicima i korisnicima usluge Street View predstaviti mjesta na koje automobil, bicikla ili druga prijevozna sredstva ne mogu pristupiti. Radi se o ruksaku (Trekker) koji na vrhu ima sustav fotoaparata i koji omogućuje prikupljanje slika tijekom kretanja kroz nepristupačne prostore i lokacije koje su dostupne samo pješice, a prvo područje koje je snimljeno upotrebom ove tehnologije je Nacionalni Park „Grand Canyon“ u SAD-u.

S obzirom na to da je najviša hrvatska prometnica, odnosno cesta koja vodi od ulaza u park-prirode na području Gornje Podgore do vrha Sv. Jure u dužini od 23 kilometra već pokrivena i dostupna putem Street view usluge Google-ov Trekker se ovaj put bazirao na najljepše i najzanimljivije vidikovce na Biokovu – Stazu, Ravnu Vlašku, Štrbinu, Vošac i Sv. Juru.

Još uvijek nije poznat točan datum no snimke bi uskoro trebale biti objavljene na Googleovim mapama te vam tako ponuditi mogućnost da osim najvišom hrvatskom prometnicom "prošećete" i drugim predjelima Parka prirode Biokovo te uživate u predivnim pogledima koji su do sada bili dostupni isključivo planinarskoj populaciji.

Google Street View - Sveti Jure Biokovo

POVEZNICE

Nevjerojatno detaljna interaktivna fotografija Mt. Everesta i okolne regije


01 s
Sramežlijivi pokušaja da se dočara širina i ljepota pogleda na prirodni amfiteatar omeđen Kimetom na lijevoj i Vošcem na desnoj strani
(Click to enlarge)

Autor: Teo Bartulović
Source: PP Biokovo
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2013 - All Rights Reserved!