Dodavanje vlastitih te izmjena postojećih POI ikonica na Garmin uređajima

Written by Teo Bartulovic.

00 sJedna od ključnih prednosti Garmin uređaja je mogućnost prilagodbe sučelja što dodatno pojednostavljuje interakciju i doprinosi lakoći uporabe. Softver je posve konfigurabilan te dolazi sa već nekoliko predefiniranih profila uz mogućnost kreiranja vlastitih na kojima primjerice možete kombinirati kompas sa mapom, mijenjati sadržaj i položaj podatkovnih polja kao i veličinu brojeva (velika i mala), mijenjati izgled i raspored funkcija u glavnom izborniku, boje pozadina, veličine ikonica, redoslijed stranica itd., itd.

No to nije sve, da bi korisničko sučelje napravio još fleksibilnijim Garmin je na svojim novijim uređajima dodao mogućnost prilagodbe ikona točki puta (waypoints) tj. omogućio korisnicima da standardni set ikona obogate svojim vlastitim ili čak zamjene neke od default ikonica.

Naime, ako su vam dosadile standardne ikone, ili gubite vrijeme kod kreiranja točki puta tražeći pravu simbol kroz nekoliko ponuđenih setova da bi na kraju shvatili da baš i nema one koja vam posve odgovara trebali bi ozbiljno razmisliti o dodavanju vlastitih POI simbola.

Zapravo je riječ o setu rasterskim sličicama koje veličinom ne smiju priječi 32*32 piksela  te moraju biti spremljene u 24-bit Windows-style bitmap formatu. Osim što možete kreirati i koristiti ikone po svom ukusu, prednost ovoga je i to što će ikone koje frekventno koristite uvijek biti pri ruci na mjestu koje ste sami odabrali.

Postupak kreiranja i dodavanja je poprilično jednostavan osobito ako imate iskustva sa programima poput Adobe PhotoShopa no ukoliko to nije slučaj onda je možda bolja solucija da preskočite korake od 1-5 i nađete već gotove ikonice i dodate ih prema potonjem upustvu počevši od točke 6.

  1. 00 sIkone možete kreirati u bilo kojem boljem rasterskom editoru poput PhotoShop-a ili nekom od besplatnih programčića za manipulaciju ikonicama poput Free Icon Maker-a.
  2. Nemojte koristiti Microsoft Paint jer on ima problema sa 24-bitnim formatom zapisa.
  3. Da bi pozadina ikone bila transparentna, sve 'prozirne' piksele mora te obojiti u Magentu, (RGB = 255, 0, 255).
  4. Znakovi se ne bi trebala prelaziti 32 piksela u širinu i visinu.
  5. Ikone treba spremiti u 24-bitnom Windows-style bitmap formatu.
  6. Gotove ikonice trebaju biti spremljene u Garmin\CustomSymbols\ direktoriji a ako isti ne postoji kreirajte ga pa onda dodajte ikonice.
  7. Zamjenskie ikone moraju biti imenovane isto kao default ikone (npr. "Zastava, Blue.bmp").
  8. Poptpuni popis i imena postojećih ikona , obratite se potpuni popis postojećih ikona je dostupan na sljedećim linkovima: geocache and waypoint
  9. Nove ikonice mogu imati bilo koji naziv datoteke (npr. "Nova ikona.bmp"). Korisničke ikone su ograničene na 56 po uređaju.

Ukoliko želite da i na PC-u u BaseCamp softveru vidite iste ikonice kao i na uređaju onda će te kreirani set korisničkih iknoica dodati i u "My Documents\My Garmin\Custom Waypoint Symbols" (ako folder ne postoji kreirajte ga)

Na internetu postoji nebrojeno mnogo stranica koje nude besplatne ikonice Icon Finder, Find Icons ili Icon Archive koje uglavnom nude ikone u png formatu sa transparentnom pozadinom koje onda sa par klika mišem u PhotoShopu možete prilagoditi i konvertirati bmp format Jedino na šta trebate obratiti pažnju je da pri preuzimanju odaberete varijantu ikonice u veličini 32x32 ili manju kako ne bi trebali prligaođavati veličinu. Osim ovih postoje i servisi poput POI Factory-a sa kojih možete skinuti POI ikonice u bmp formatu. Zadnja ali ne manje važna je Map Icons Collection stranica koja nudi POI ikone u Google maps stilu, sa sedam varijanti te mogućnošću odabira boje po želji.
Korisni linkovi:

Find Icons - Arhiva ikonica

Icon Finder - Arhiva ikonica

Icon Archive - Arhiva ikonica

POI Factory - POI ikonice u bmp formatu

Map Icons Collection - Arhiva ikonica u Google maps stilu

GIMPShop - Najpoznatija besplatna alternativa PhotoShopu

Paint.net - Još jedna besplatna alternativa Adobe PhotoShopu

Free Icon Maker - Ultra jednostavan alat za izradu i manipulaciju ikonama
Ova web stranica i njen sadržaj zaštićen od strane HPD-a Sveti Jure Zagvozd te je zabranjena svaka redistribucija ili reprodukcija bilo kojeg dijela sadržaja u bilo kojoj formi za bilo koju svrhu.

Nije dozvoljena (osim sa izričitom pismenom suglasnošću HPD-a Sv. Jure) bilo kakva distribucija, kopiranje, izdavanje ili komercijalna uporaba sadržaja, niti je dozvoljeno postavljanje i redistribucija na drugim web stranicama ili drugim oblicima elektroničke distribucije materijala.

Ukoliko primijetite eventualne pogreške i/ili imate sugestije za poboljšanje molimo Vas da nam iste dojavite ispunivši kontakt obrazac kojeg možete pronaći na našim internet stranicama u kontakt sekciji. Unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju. Za bilo kakva dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte!


Autor: Teo Bartulovic
Izvor: wikipedia.org & Garmin.com
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2012 - All Rights Reserved!