Vukovi opet oštrili zube na biokovskim govedima

Written by Teo Bartulovic.

vocic sUčestali napadi u zadnjih nekoliko mjeseci unijeli su paniku među pastire pa su neki već odavno svoja stada povukli iz planine, a neki od njih u što sam se i sam uvjerio su se na takav potez odlučili danas nakon što se vijest o napadu jutros proširila Zagvozdom.

Napad koji se dogodio jučer je bila kap koja je prelila čašu pa sam tako na putu prema mjestu zločina naišao na nekoliko pastira koji svoju stoku krupnog zuba lagano vračaju u niže predjele, što je sigurno, sigurno je, "Kad se vukovi naomeće na lagane obroke ništa ih ne može zaustaviti, ovo je već peta ovoga ljeta“ kaže jedan od pastira te dodaje da je samo pitanje dana kada će stradati sljedeća. Cijo Buljubašić iz Zagvozda na povratku iz planinine govori da je stoka jako uplašena i da je konja jedva protrao pored strvine koja je uzgred zaklana na sred požarnog puta/makadama nedavno izgrađenog od strane Hrvatskih šuma.

A sam prizor strvine baš i nije za one slabijeg želuca, osjeća se nepodnošljiv smrad a od rojeva mušica se ne može proći. Prizor se nikako ne uklapa u inače ljupke i životopisne Bikovske proplanke ali strvina se ne smije dirati dok stručne osobe ne zabilježile i ovu najnoviju žrtvu koja se našla na meti Biokovskih vukova.

Koji stotinjak metara više na predjelu Kaoca (1025 m.n.v.) sam naišao na nekoliko stočara koji su sakupili goveda na pojilištu a njihova turobna i namrštena lica dovoljno govore sam za sebe. Vele' da su se napadi intenzivirali od kada su se razbuktali požari s druge strane granice "beštije su pobjegle pred vatrom" kako kaže jedan od njih a drugi ga nadopunjuje kako o sve većem broju vukova u ovim krajevima najbolje svjedoče zavijanja koja se sve češće mogu čuti na Bikovskim proplancima.

Iako najbliži planini kojoj prirodno gravitira s dugom tradicijom uzgoja stoke na istoj o čemu svjedoče mnogobrojne pastirske staje te bogata mreža pastirskih puteva sa sjeverne strane nije samo Zagvozd ugrožen. Naime uslijed nedostatka hrane u prirodi i povećanog broja jedinki postali su toliko hrabri da se spuštaju sve do sela gdje ne prezaju da napadnu ni pse, pa čak i one lovačke, piše Bartulović.


Još jednom upozoravam da galerija nije za one slabijeg želuca!!Ugrožena su područja od Vrgorca gdje je nedavno stradao hrvatski ovčar u Mijacima pa sve do područja opčine Šestanovac, odnosno Žeževice i  Grabovca u kojima je stradalo nekoliko pasa, Bože Bekavca je osiromašen za dvije krave a u mjestu Goričaju je pak raskomadana koza.
Ukoliko primijetite eventualne pogreške i/ili imate sugestije za poboljšanje molimo Vas da nam iste dojavite ispunivši kontakt obrazac kojeg možete pronaći na našim internet stranicama u kontakt sekciji. Unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju. Za bilo kakva dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte!


Autor: Teo Bartulovic
Photo: Teo Bartulovic
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2012 - All Rights Reserved!