Još jedna potvrda da Biokovski slavuji pjevaju najljepše!

Written by Teo Bartulovic.

Mješovita klapa Biokovski slavuji ponovno najbolja u državi! Još jedan izvanredan uspjeh postigli su naši mladi pjevači, članovi nadasve uspješne Zagvoške dječje klape 'Biokovski slavuji' koji us na Petom festivalu dječjih klapa, održanom u Zadru u tamošnjoj Gradskoj knjižnici, u konkurenciji sedam klapa iz cijele Hrvatske, osvojili prvo mjesto po ocjeni stručnog povjerenstva.

Katarina Prodan, Ivana Čagalj, Luka Čagalj, Lucija Prodan, Marija Rako, Lucija Brkan i Ana Čagalj, svojim pjevanjem uvjerljivo su bili najbolja klapa te su zasluženo primili nagradu iz ruku Zlatana Stipišića Gibonnnija i još jednom potvrdili da je budućnost klapske pisme' u Zabiokovskim krajevima je osigurana!

Naime na netom završenom 5. Festivalu dječjih klapa, održanom u Zadru na kojem je pred publikom i stručnim žirijem, te kumom Gradske knjižnice Zadar, Zlatanom Stipišićem Gibonnijem, zapjevalo 16 klapa, u kategorijama do 14 i do 16 godina iz Krka, Podsuseda, Zadra, Splita, Blata, Zagvozda i drugih mjesta diljem Hrvatske, naša dječja mješovita klapa ''Biokovski slavuji'' osvojila je prvo mjesto po ocjeni stručnog povjerenstva.

Osim što je ovo već treća godina zaredom da naši mladi Zagvožđani osvajaju ovu prestižnu titulu, zbog bolesti pojedinih članova nastup je bio pod znakom upitnika što ovu pobjedu čini još i većom. Ovo je ujedno bio i njihov posljednji nastup na ovom natjecanju jer sljedeće godine prelaze dobnu granicu pa neće moći više nastupati o ovom sastavu al' tko zna, možda nastave s uspjesima na Omiškom festivalu, potencijala definitivno imaju!

Voditeljica klape profesorice Nade Prodan i članovi grupe ukratko su se oglasili na služeboj Facebook stranici klape a njihovu poruku prenosimo u cijelosti:

Evo sada jedan malo opširniji status. Nakon što je pala odluka da odustajemo od Festivala u Zadru (zbog bolesti) u zadnji trenutak pala je odluka da odustajemo od odustajanja. Krenulo je brzinsko spremanje i seoba u Zadar i tako stigli pred sami početak. Naravno, u putu nam je nevrijeme bilo od velike koristi jer nas je dodatno usporilo. Ukratko odustali smo od odustajanja i treću godinu za redom proglašeni najboljom klapom (u svojoj kategoriji). To bi jednostavnije rečeno značilo PRVI SMO! Nakon proglašenja pobjednika u obje kategorije voditeljica naše klape se zahvalila organizatorima i pozdravila sve klape te je spomenula kako je Klapi Biokovski slavuji ovo ujedno i zadnji nastup na ovom Festivalu. E sad, molimo klapu iz čijih se redova začuo uzvik „hvala Bogu“, nakon što je naša voditeljica rekla da je ovo oproštajni nastup Biokovskih slavuja, da nam se javi (može i porukom).

Čestitamo klapama Kolajna i Zvijezde mora na osvojenom 2. i 3. mjestu u našoj kategoriji a čestitamo i pobjedničkim klapama u mlađoj kategoriji. Jedan od najlijepših trenutaka večeri je bila zajednička pjesma klapa u predvorju kazališta nakon završetka Festivala pa svim klapama sudionicama želimo još mnogo takvih trenutaka.

''Ovo je fantastična manifestacija. Čuvanje naše glazbene baštine slično je muzikologiji i etnologiji. Ovu manifestaciju treba očuvati jer je čuvanje naših klapa, naše baštine, jednako spomenicima, samo što ne čuvamo kamenje nego pjesme. To sve dovoljno govori o nama, što smo radili, tko smo bili, pa je zaista lijepo što su to prihvatili djeca i mladi. Osobito u doba elektronskih medija i novih tehnologija koji ih toliko zaokupljaju'', kazao je Gibonni.

Prilog TV Zadar


Kroz osam godina, od smotri do festivala, nastajalo je i gasilo se mnogo dječjih klapa i klapa mladih. Svake godine sve je više klapa, ne samo iz Dalmacije, već iz svih krajeva Hrvatske. Ova jedinstvena folklorna pojava na taj se način uključuje u još jače povezivanje Hrvatske i stvaranje našeg identiteta.

slavuji 01

Više o klapi možete saznati na njenoj službenoj Facebook stranici.


Autor: Teo Bartulović
Izvor: www.delmata.org
Copyright © HPD Sveti Jure Zagvozd 2013 - All Rights Reserved!