◄ Back

Hodočašće Svetom Iliji na Biokovu

 Saturday, 23 July 2016 04:00
Dedići, Rastovac, Croatia
Event from Saturday, 23 July 2016 to Saturday, 23 July 2016

U obnovljenoj crkvici Sv. Ilije, na istoimenom vrhu, u Parku prirode Biokovo, u subotu, 23. srpnja s pocetkom u 10:00 održat će se tradicionalna Sveta misa koja se ove godine poklapa sa blagdanom Sv. Ilije pa nudi još jedan razlog više da nam se pridružite. 

Uspon je dug i tezak pa je poželjno da se na uspon krene što ranije to bolje, ranom zorom prije prvih zraka sunca. Od nekoliko solucija uspona sa sjeverne strane preporučuje se uspon koji ide iz Rastovca (zaseok dedići), preko Starog sela, Dobrog dola i Matijaševića stanova jer se radi o znatno kračem i lakšem usponu od onog iz smejra Šuta ili preko Kaoca iz Stanića ili Brzica.

Vrh Sveti Ilija (N 43° 22' 17.2'' E 16° 59' 49.5'') i njegov hrbat nalaze se sjeverozapadno od središnjega dijela Biokova, iznad zaseoka Rastovac u općini Zagvozd. Ime vrha i nadmorska visina su napisani na kamenu ispred ulaza u kapelicu a žig je ugrađen u desni zid.

Iako je greben nešto niži, po slikovitosti stijena i širini vidika ne zaostaje nimalo za skupinom Sv. Jure, vidici su čak i atraktivniji zahvaljujući činjenici da  je Biokova tu najtanja pa se pruža predivan pogled na obje strane, kako na sjevernu tako i na južnu stranu. Osim na primorje i zagorje, sa samog vrha (KT18) se također pruža izvanredan pogled na kompletan centralni masiv Biokova počevši od Svetog Jure na istoku preko Velikog Šibenika smještenog nešto južnije do Šćirovac i Bukovac na zapadnom dijelu planine.

Do vrha se može iz nekoliko pravaca, sa južne strane iz Basta (dvije različite varijante) te preko Lokve (ovaj kojim smo mi došli), dok sa sjeverne strane postoji nekoliko pravaca a najpopularniji je onaj koji vodi iz Dedića preko Dobrog dola. Drugi pravci poput onoga iz smjera Šuta preko Vrataca ili iz Brzica preko Kaoca su iznimno dugi i zahtjevni te su pogodni samo za iskusne planinare u dobroj fizičkoj kondiciji.

Kako bilo, bez obzira na to koji pravac izaberete uspopn će biti iznimno dug, naporan i težak zbog velikih sipara te izloženosti suncu. Ovdje su okvirna vremena za najpopularnije pravce uspona: Bast - Bunar Mijaći - Sveti Ilija 4 h; Bast - Osičine - Sv. Ilija 4.30 h; Lokva - Motika - Sv. Ilija 3 h; Dedići - Dobri dol - Sv. Ilija 4 h; Šute - Vrataca - Sv. Ilija 4:30 h; Brzice - Kaoci - Mišljen - Sv. Ilija 6:30 h.

Kapelica koju su obnovili moji sumještani iz župe Zagvozd prije nekih desetak godina (2000. da budem precizan) je ako ne najljepši onda jedan od najljepših i najizvorniji sakralnih objekata na Biokovu (Slika 43), autoktorno zdanje sazidano na starim temeljima iz Biokovskog kamena uz minimalnu uporabu betona.


AddressE65, Dedići, Rastovac, Hrvatska

All Dates

  • from Saturday, 23 July 2016 to Saturday, 23 July 2016

List of Participants

TeoTeo (1)
20 07 2013 - 04:00
Ivica JelinčićIvica Jelinčić (3)
Saturday, 19 July 2014 - 10:00

Powered by iCagenda