Felix Baumgartner skočio s ruba stratosphere i probio zvučni zid brzinom 1.342 km/h

Written by Teo Bartulovic.

Nakon tjedan dana odgoda i više od pet godina priprema, Felix Baumgartner je napravio ono na čemu mu zavidi svaki iole ozbiljniji avanturist i ovisnik o adrenalinu.

Točno 65 godina nakon što je 14. listopada 1947. godine probni pilot Charles "Chuck"  Yager u vojnoj bazi Edward u eksperimentalnom raketnom avionu Bell X-1 prvi put u povijesti probio zvučni zid, austrijski avanturist Felix Baumgartner učinio je to u nedjelju, 14. listopada 2012. godine – vlastitim tijelom!

"Katkada morate otići jako visoko kako bi shvatili koliko smo mali", kratko je rekao neustrašivi Felix Baumgartner novinarima nedugo nakon skoka, prenosi AP

Nakon što se više od dva sata uspinjao prema svemiru u kapsulom pričvršćenoj na ogromnom balonu punjenom helijem  do visine od gotovo 39 kilometara, do koje još nikada do sada nije stigao niti jedan balon s posadom, Felix se mirno bacio prema majčici zemlji.

Iako je u slobodnom padu proveo tek nešto više četiri minute uspio je nakon nekoliko desetaka sekundi dohvatiti brzinu od 1.342 kilometara na sat i probiti zvučni zid!

Kada si gore jednostavno ne razmišljaš o probijanju rekorda, samo se želiš vratiti živ" "Znam da me gleda cijeli svijet, ali želio bih da vide ono što ja vidim" rekao je Felix Baumgartner po povratku na zemlju.

G A L E R I J A

 

Teško je opisati osjećaj kada probijate zvučni zid. Zbog odjela nisam osjećao koliko brzo jurim. To je kao da plivate, a ne osjećate vodu. Ne znate koliko brzo padate. Ipak, osjetio sam trenutak kada sam probio zvučni zid. Osjetio sam otpor zraka i onda sam ga probio" Dodao je Baumgartner.
Službeno potvrđeni podaci o Baumgartnerovom skoku:
  • Visina skoka: 39.045 m / 128.100 stopa
  • Ukupno skokom prevaljena udaljenost: 36.529 m / 129.846 stopa
  • Ukupno trajanje slobodnog pada: 4.20 minuta
  • Najveća brzina leta: 373 m/s, 833,9 milja na sat, tj. 1342 km/h ili 1,24 Macha

Prethodni rekorder u visini i brzini skoka, Joe Kittinger, sjedio je u Roswellu i svojim savjetima pomagao Felixu tijekom leta...

U slobodnom je padu bio 4:20 minute i nije uspio srušiti rekord koji drži Joseph Kittinger a iznosi 4:36.

SNIMKA SKOKA FELIXA BAUMGARTNERA

SNIMKA SKOKA IZ FELIXOVE PERSPEKTIVEAutor: Teo Bartulović
Photo: Associated Press
Source: Associated Press